Bilge Yaşa
Etiya
Published in
3 min readAug 3, 2017

--

iOSCocoaPods Nedir, Nasıl Eklenir?

Merhaba arkadaşlar,

CocoaPods’un nasıl eklendiğini anlatmadan önce, eklemeye çalıştığımız platformun ne olduğundan, ne işe yaradığından bahsetmek istiyorum.

CocoaPods; XCode için yazılmış kütüphaneleri içinde barındıran bir platformdur (Android’teki Gradle gibi düşünebiliriz). Bu platform sayesinde iOS geliştiricileri ihtiyaç duyduğu çözümleri bulabiliyor. Bunun dışında, kullanılacak kütüphaneleri projeye manuel olarak import etmek de mümkündür fakat CocoaPods bu işlem için en kolay yoldur.

CocoaPods nasıl eklenir ?

  1. CocoaPods ekleme işlemini Terminal’den gerçekleştireceğiz. (Macbook’unuzda cmd -space tuşlarıyla spotlight araması kısayolunu kullanarak terminale hızlıca erişebilirsiniz.)

2. Aşağıdaki komutu yazarak ekleme işlemine başlıyoruz.

komutu yazdıktan sonra şifrenizi (bilgisayarınızı açarken kullandığınız şifreniz) yazmanız gerekiyor, şifreyi doğru bir şekilde girdiyseniz kurulum işlemi başlayacaktır.

ve CocoaPods yüklendi…

3. Projenizi henüz oluşturmamışsanız XCode’u açın ve projeniniz oluşturun, sonra XCode’u kapatın. Şimdi projemizde ihtiyacımız olan kütüphaneleri eklemek için bir dosyaya ihtiyacımız var bu PodFile’dır. Dikkat etmeniz gereken nokta; oluşturduğunuz projeye terminalden ulaşmanız gerekiyor, bunun için https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Temel_Linux_komutlar%C4%B1 adresini ziyaret edebilirsiniz. Projeye terminalden ulaştıktan sonra PodFile eklemek için aşağıdaki komutu yazıyoruz.

Projemize PodFile eklendi…

4. Şimdi kullanmak istediğimiz kütüphaneleri PodFile’a ekleyebiliriz. PodFile dosyasını text olarak açıp oraya kütüphaneyi ekliyoruz. (Ben Sublime Text kullanıyorum, TextEdit de kullanılabilir.)

Ben örnek olarak Alamofire kütüphanesini ekliyorum. Aşağıdaki komutu açtığımız text dosyasına ekleyip, kaydediyoruz.

Komutu yazdım ve kaydettim…

5. Şimdi son olarak PodFile’a eklediğimiz kütüphaneyi yükleyeceğiz, yine Terminal’i açıyoruz. (pod init komutunu eklerken yaptığımız gibi, terminalden projemize ulaşıyoruz.) Sonrasında aşağıdaki komutu yazıyoruz.

→ Önemli: Projenizi artık proje adı .xcworkspace dosyası ile açmanız gerekiyor.

ve Alamofire kütüphanesini artık projemizde kullanabiliriz… :)

--

--