Demokratisk deltakelse i lokalisering av bærekraftmålene?
Verdenssamfunnet har blitt enige om 17 mål for en mer bærekraftig framtid. De er universelle og gjelder både ute og hjemme. Flere norske kommuner har satt seg som mål å bruke bærekraftmålene som referanseramme i sitt arbeid med kommuneplanen. Mål nr. 11 ”Bærekraftige byer og samfunn” og mål nr. 17 ”Samarbeid for å nå målene” bygger opp under bærekrafthensynet i plan- og bygningslovens formålsparagraf. I følge delmål 11.3 skal det innen 2030 oppnås “en mer inkluderende og bærekraftig urbanisering med mulighet for en integrert og bærekraftig bosettingsplanlegging og -forvaltning som gir medbestemmelse i alle land.” En indikator for oppnåelsen av dette er blant annet:“Proportion of cities with a direct participation structure of civil society in urban planning and management that operate regularly and democratically.” ( “Indikatorer til FNs bærekrafsmål” s. 67)
I tillegg til politikkutforming ovenfra er lokalisering av målene avhengig av at det utvikles ny kunnskap, holdninger og handlinger der hvor folk bor og lever sine hverdagsliv. Målet med prosjekt Mobilisering lokalt for FNs bærekraftmål er derfor å kartlegge gode eksempler og utvikle diverse workshopdesign og kreativt pedagogisk materiale som norske kommuner kan bruke i sitt arbeid med å engasjere og mobilisere befolkningen i arbeidet med å lokalisere bærekraftmålene. Materialet tilpasses ulike målgrupper. Prosjektet er støttet med midler fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Vi har gjennom flere workshops i Norden og Europa hatt gode erfaringer med å knytte de globale målene til lokale erfaringer gjennom bruk av kreative metoder. Dette ønsker vi å videreutvikle og tilrettelegge for norske forhold gjennom et samarbeid med et utvalg av pilotkommuner og lokale grupper. Basert på erfaringene med å teste ut vårt pedagogiske opplegg vil vi på sikt produsere et erfaringshefte som andre kommuner kan la seg inspirere av.
”Vi” er: Kirsten Paaby, PS Paaby Prosess — EDU-ACTION og Mariann Wiese Wettre, Wiese Wettre Konsulenttjenester. Vår bakgrunn for å arbeide med dette er mange års arbeid med bærekraftig lokalsamfunnsutvikling i Stiftelsen Idébanken (som lukket 2016). Stiftelsen var i over 20 år en aktiv støttespiller for miljømyndigheter lokalt og nasjonalt i arbeidet med det kompleks av utfordringer som en bærekraftig lokalsamfunnsutvikling innebærer. Vi gjorde dette ved å formidle gode eksempler på bærekraftig praksis, å praktisere og utvikle metoder for demokratiske dialoger samt å formidle en helhetsforståelse av bærekraftig utvikling. For mer informasjon se Balansegang-20 år på tvers med Stiftelsen Idébanken
Vi arbeider nå i regi av våre enkeltmannsforetak med tilsvarende oppgaver. Et av våre seneste prosjekter I hagen vokser håp er en elektronisk publikasjon hvor vi gjennom ti fortellinger og tre filmer formidler arbeidet med områderettet innsats i samspill med lokale grupper i Bydel Sagene, Oslo kommune, dette med bærekraftmålene som referanseramme.
Kirsten Paaby arbeider som selvstendig freelance konsulent innen feltet utdanning for bærekraftig samfunnsutvikling og prosessledelse i Norge, Norden og Europa. Hun har bakgrunn som pedagog og har siden 80-tallet arbeidet med gjennomføring og utvikling av demokratiske og deltakende metoder. Hun har mer enn 10 års erfaring fra norsk kommunesektor hvor hun blant annet arbeidet med å utvikle tverrfaglige samarbeidsmodeller for forebyggende arbeid.
Epost: paaby.kirsten@gmail.com
Mariann Wiese Wettre er også ansatt i stilling som Prosjektadministrativ ansvarlig fra 2016 — RVTS Øst, (Regionalt ressurssenter om vold og traumatisk stress og selvmordsforebygging). Hun driver også enmannsforetaket Wiese Wettre Konsulenttjenester. I 11 år var hun norsk prosjektleder for Nordens største mobilitetsprogrammer, finansiert av Nordisk Ministerråd, bl.a. et stipendieprogram for unge yrkesaktive fra Baltikum og Nordvest Russland som ønsket praksis ved bedrifter i Norden. Hun er utdannet innen organisasjonsteori- og utvikling samt prosjektledelse.
Epost: mariann@wettre.net
Ønsker din kommune/bydel/lokale gruppe å bli en av våre piloter? Vi stiller med arbeidstid til å forberede og teste ut workshops, i tillegg utvikling av prototyper på pedagogisk materiale. Utgifter som må dekkes av kommunen/bydelen er egen arbeidstid, som medgår til forberedelse, deltakelse i workshops, samt evaluering. I tillegg kostnader for lokaler, evt enkelt servering. Vi er derfor opptatt av at “vår test” inngår i allerede planlagt arbeid og blir nyttig for den enkelte kommune. Dersom kommunene ønsker å bruke prototypene videre til eget bruk må produksjonskostnader for dette også dekkes av kommunen. Et eksempel er et kortspill m bærekraftmålene som tema.
Kontakt
Kirsten Paaby, PS Paaby Prosess — EDUACTION
Epost: paaby.kirsten@gmail.com
M: +47 909 74 788