Stiekem is dit een hele snelle auto

Vrijwilliger en drijvende kracht achter de dorpsauto aan het woord

Een afspraak is zo gemaakt om over de dorpsauto in gesprek te gaan. “De fractie van GroenLinks is hier vorige week ook geweest en we vertellen er graag over”, zegt een van de drijvende krachten achter de dorpsauto enthousiast. In het dorp is geen openbaar vervoer en de dorpsauto is er voor iedereen; jong en oud. “De auto wordt gebruikt om mee naar het ziekenhuis of de stad te gaan, maar is ook al eens voor een kinderfeestje gebruikt”, vertelt een van de vrijwillige chauffeurs.

De auto komt uit China en is volledig elektrisch. “Net buiten het dorp zijn windmolens geplaatst en er komt nog een windpark bij. We zijn in gesprek gegaan: hoe kunnen die molens bijdragen aan ons dorp? Toen het idee van de dorpsauto ontstond zijn we dat gaan combineren met de windmolens. Nu rijdt de dorpsauto alweer zo’n acht maanden en het is een fijne wagen. De auto heeft maar een keer met een lege accu langs de kant van de weg gestaan, nou dat valt toch mee?!”. Aan het woord is een van de zes drijvende krachten achter de dorpsauto. “We zitten met ’n zessen in een stichting en toen we van eens over een dorpsauto hadden gelezen, vonden we dat ook echt iets voor ons dorp. Er is hier helemaal geen openbaar vervoer. Het is voor studenten bijvoorbeeld heel erg moeilijk om naar school te reizen. We zijn in gesprek gegaan met de gemeente en hebben een mooi plan gemaakt. De gemeente was enthousiast en het was voor ons ook vrij makkelijk om sponsoren te vinden, juist omdat het om een elektrische auto gaat. Het verzekeren van de auto was nog wel een behoorlijke hobbel. Geen enkele verzekeraar wilde de auto verzekeren. Nu huren we de auto van een autobedrijf en is de verzekering geregeld”.

“We willen dat de dorpsauto ook echt van het dorp is, daarom mag ook iedereen uit het dorp een rit aanvragen. Jong en oud. In overleg is hier heel veel mogelijk. We hebben twaalf chauffeurs en elke dag worden er drie chauffeurs ingeroosterd: voor de ochtend, middag en avond. Elke week ziet de planning er weer anders uit. We horen ook terug van mensen dat ze het leuk vinden om met verschillende chauffeurs mee te reizen. Ze vinden het leuk om telkens met een ander een praatje te maken. Het is hier nog niet voorgekomen, maar als we bijvoorbeeld een leerling naar speciaal onderwijs moeten rijden en die leerling wil graag telkens dezelfde chauffeur hebben omdat dat rustiger is voor de leerling, dan gaan we kijken of we dat kunnen regelen”, aldus de organisatie. In korte tijd wordt me veel verteld. Eén van de vrijwilligers woont nog niet zo lang in het dorp en vindt het een mooie manier om mensen te leren kennen. “Ik vind het heel leuk om op deze manier contact te maken. Je hebt leuke gesprekken; over hoe het hier vroeger was. Je leert mensen zo echt een beetje kennen”.

Beiden zijn heel tevreden over de auto: Een vijfdeursauto met hoge instap, waar met gemak een koffer of rollator achterin meegenomen kan worden. Of ik ook even en klein stukje wil mee rijden, hij staat toch voor de deur. Een van de inwoners had me verteld dat de auto rustig rijdt en niet zo snel optrekt. “Nou dat valt mee hoor, we hebben een eco en sport stand. Als we mensen in de auto hebben, dan gebruiken we altijd de eco stand. En kijk, zo trekt hij op in de sport stand”. We schieten vooruit, heerlijk om dat enthousiasme te horen en zien in dit dorp.

Like what you read? Give Anja a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.