Slik kan Vy ta markedsandeler fra fly

Harald Sævareid
Mobilitet
Published in
4 min readMay 5, 2019
Toglinje i Jette, Belgia. Foto: David Bruyndonckx on Unsplash

Morgenflyet er en dårlig brukeropplevelse. Nattoget, derimot, bringer deg uthvilt fram til Oslo eller Stavanger. Hvorfor markedsfører ikke Vy dette og tar markedsandeler fra flyselskapene, der de faktisk har et reelt fortrinn?

Det finnes ingen glede i å våkne kl 05:00 etter en natt med dårlig søvn, for så å karre seg til flyplassen for å rekke et tidlig møte i Oslo, Trondheim, Bodø, Bergen eller Stavanger. Hva med å heller legge seg kl. 23:00 i en nyoppredd seng — og sove godt gjennom hele natten før du våkner uthvilt ved målet kl. 07:30 neste dag?

Det har jeg gjort.

Jeg reiser, som mange med meg til møter, konferanser og presentasjoner i Oslo. Og mange drar motsatt vei.

Det har gitt meg stor erfaring med både tog og fly mellom destinasjonene, og jeg er ikke i tvil om hva jeg foretrekker.

La oss ta utgangspunkt i byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Der går flytrafikken radig i morgentimene mellom kl 06:00 og 09:00. SAS og Norwegian flyr tilsammen 6–7 avganger hver vei, hver morgen.

Det gjør at du fint kan rekke morgenmøter på andre siden av landet hver eneste dag om du vil.

Hvis bare 20% av disse mer enn 700 passasjerene tok toget i stedet, kan minst ett eller to fly settes på bakken og NSB kan fylle opp 3–4 ekstra vogner hver vei, hver natt.

Morgenfly vs nattog — en brukerreise

I oversikten under — klikk for fullversjon — ser du en sammenlignende brukerreise. Her burde Vy finne nok gode argumenter til både å doble kapasiteten, markedsføre tjenesten, ta markedsandeler fra fly — og tjene mer penger.

Komparativ brukeropplevelse av nattog vs fly. Legg gjerne igjen en kommentar i den fulle versjonen.

Brukerreisen gir et klart bilde av hvordan tjenestetilbyderen burde forstå seg selv og hvordan tjenestene deres treffer kundene, gjennom ulike kontaktpunkter, som det heter i tjenestedesignmetodikken. Et kontaktpunkt er punkt hvor en bruker møter en tjeneste, der de skal utføre en oppgave, som her i billettbestilling, kupétildeling, sjokolade på puta og reiseregningen. Brukerreisen er her vurdert mellom glede og frustrasjon.

Hvordan er opplevelsen? Og hvor er de positive overraskelsene? Hvilke kontaktpunkter er unødvendige og kan lukes bort?

Flyreisen får generelt dårlig uttelling her: dårlig søvn før en skal stå grytidlig opp, masse bryssomme og kortvarige aktiviteter for en trøtt kropp: reise til flyplass, innsjekk, sikkerhetskontroll, venting ved utgang, sitting i trange fly, vente på bagasje, reise fra flyplass.

På toget sover en bare.

Oppdraget til Vy

Vy kjører jo som kjent på oppdrag fra Jernbanedirektoratet, på materiell fra Norske Tog AS. Vy leier pr i dag alle sovevogner som finnes. Om dette skal økes, så må det politisk vilje til fra Samferdselsdepartementet, mer en kommersiell vurdering fra Vy.

I de nye kontraktene som Jernbanedirektoratet nå deler er det ut er det allikevel noen nye aspekter. Den nye leverandøren vil i større grad tjene på om en oppnår passasjervekst. Med tanke på at en enkelt kan doble antall nattogreisende med litt markedsføring og mer materiell, spørs det hvor lenge Go-Ahead aksepterer det begrensede antall sovevogner som er tilstede. Det kan fort lønne seg med høyere kapasitet.

En av utfordringene med dagens sovevogner er at det er vanskelig å kjøre dem om dagen og at de har relativt liten kapasitet pr vogn. Norske Tog kan utføre en innovativ anskaffelse på nye togvogner som på den ene side legger opp til mer fleksible kupeer — som kan brukes til sittevogner om dagen og soving om kvelden — eller på en annen side har høyere kapasitet pr. vogn om natten. Jeg har liggende noen skisser på enkeltsoveplasser i fartsretningen, som hadde vært interessant å få prototypet.

Bedre tjenester innen dagens rammer, her fra skotske tog. Foto: Jennifer Latuperisa-Andresen via Unsplash.

Forbedringspotensiale

Vy kan selvsagt også finpusse selve tjenesten sin. Det finnes f.eks en rekke kontaktpunkter for forbedring og utforsking. Her er noen av forslag:

  • Tidligere innsjekking, slik at tilbudet blir mer relevant for småbarnsforeldre.
  • Utvide ankomsttilbudet etter hva brukerne ønsker seg. Er det for eksempel noen som vil ha en nystrøken skjorte før ankomst.
  • Differensiering av tilbudet med delte kupéer.
  • Smarte løsninger — gjerne 3. part — slik at det blir lettere å fylle opp sengene når en bestiller en kupé for en person.

Uansett: Mens vi venter på høyhastighetstog som kan gi oss gode og effektive reiseopplevelser til alle døgnets tider bør Vy ta og sikre markedsandeler der de er suverent overlegne, og der de kan gi jobbreisende noe ingen andre kan: En god natts søvn.

___

Denne bliggposten ble postet i en opprinnelig versjon på Halogens blogg Kjøkkenfesten i 2015. Den har blitt oppdatert til dagens navngiving og forbedret noe. Og en ting har blitt forbedret mellom Stavanger og Oslo: du blir ikke vekket i Drammen, men i Asker.

--

--

Harald Sævareid
Mobilitet

Brenn for sterke brukaropplevingar. Drøymer om rein energi. Kulturkonsument. Høgreist.