Türkiye’de Mobil Radyo Sektörü

Yusuf Çakmak
mobiwise blog
Published in
3 min readSep 17, 2015

Mobil sektörde radyolara bakmadan önce genel itibari ile durumlarına, ülkemizdeki ve dünyadaki konumlarına bakmak, oluşturduğu pazar ve radyolara olan ilgiyi anlamamızı sağlayacaktır.

Türkiye’de Radyo

URYAD’ın yürüttüğü araştırmaya göre Nisan 2015 sonuçlarında Türkiye genelinde hanelerde radyo dinlenme oranları artış göstermektedir. 5000 hane ve 7500 birey ile yapılan araştırma da Ocak 2015’te %42 olan radyo dinlenme oranı Nisan 2015’te %44’e yükseldi. Ağustos 2015 verilerine baktığımızda 50 radyo arasında yapılan araştırma da en çok dinlenen ilk 3 radyo şu şekilde; Kral FM, TRT FM, Power Türk. Detaylı ve daha fazla veriye ulaşmak isterseniz bu linkten ilgili duyuruları görebilirsiniz.

Dünya Genelinde Radyo

Dünya genelinde en çok dinlenen radyolar ise P2, KEXP, Spectrum Radio, Soma FM şeklinde gidiyor. Telegraph’ta yazılan en çok dinlenen radyolar listesine bakarak listede bulunan radyolar ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Nielsen tarafından 2015 çeyreği için yayınlanan raporda yetişkinlerin %90’ının haftada en az bir kere radyo dinlediğini görüyoruz. Cihazlara göre dağılımı aşağıdaki grafikten görebilirsiniz. İlgili rapora bu linkten ulaşabilirsiniz.

Ülkemize ve mobil radyo sektörüne doğru yaklaşırken Amerika’da radyoculuk açısından dikkat çekici olan bir ayrıntıyı paylaşmak istiyorum. Amerika’da en çok kullanılan 15 uygulama arasında Pandora Radio 7.sırada geliyor.

Türkiye’de Mobil Radyo

Ülkemizde mobil radyo sektörüne odaklanacak olursak uygulama marketlerinde 3 farklı tipte uygulamalar görüyoruz. Radyonun bireysel uygulaması, diğer radyoları tek çatı altında toplayan uygulamalar ve belirli radyolar ile konsept radyoları barındıran uygulamalar. Karnaval, Radyonom, Dijibox gibi uygulamalar bir radyonun dışında diğer radyoları kendi oluşumu altında toplamaya çalışıyor. Mobil cihazlarda radyo uygulamaları ve bu uygulamalara olan ilginin artışını uygulamaların eriştikleri sayılardan yükselmekte olduğunu çıkarabiliyoruz.

Yukarıda ülkemizde en çok dinlenen radyolara değinmiştim. Ulaştıkları kitle ve markette ulaştıkları indirilme sayılarına biraz göz gezdirelim. Kral FM %17,28 ile pastanın en büyük payını alırken markette 500K+ indirilmeye ulaşmış durumda. TRT FM ikinci sırada %8.99 ile bulunurken markette resmi bir uygulama bulunmamakta. Metro FM, Karnaval bünyesinde yer alırken, Süper FM 1k+ indirilme sayısından yukarı çıkabilmiş değil. Kral Pop %4.35 ile 8.sırada yer almasına rağmen 500K+ indirilmeye ulaşmış durumda. Bu sayılara ve yüzdelere baktığımızda hava yayının olan dinlenme ile uygulamalar üzerinden olan dinlenmenin yarattığı farkı görebiliriz. Radyoların birçok uygulamadan dinleniyor olması da mobil tarafta radyoların ulaştığı kitleyi arttırmakta.

Uygulamaların indirilme sayılarının yanında UX/UI açısından ve kullanıcı açısından değerlendirecek olursam hazırlanan arayüzlerin Android/iOS platformlarında aynı tasarımla yayınlanması gibi sorunlar bulunmakta. Bazı uygulamaların arayüzleri mobil uygulama için bile günümüzdeki uygulamalar ile karşılaştırılamayacak durumda. Uygulama uygulama incelemek isterdim ama UX/UI kısmında bir kullanıcıdan ayrışabilecek düzeyde bilgiye sahip olmadığım için derinlemesine yorum yapamıyorum. Bu konuda bir içerik oluşturulması çok faydalı olurdu.

Eklemek istediğiniz varsa yorumlarda paylaşırsanız sevinirim.

Kaynaklar

http://uryad.org.tr/duyurular

http://www.topsten.com/top-10-popular-radio-station-world/

--

--