4 Tips voor de beginnende cryptocurrency investeerder

Een tijdje terug schreef ik het artikel ‘War of the cryptocurrencies: Bitcoin of Ether?’. Vanwege de aandacht voor dat artikel, de groeiende interesse in cryptocurrencies in het algemeen en alles wat ik sindsdien heb geleerd over het investeren in cryptocurrencies, kom ik nu met een vervolg op dat artikel. Een vervolg waarmee ik de beginnende crypto-investeerder op weg wil helpen.

Een kleine waarschuwing vooraf

Door te investeren in cryptocurrencies neem je, net als bij elke andere vorm van investeren, het risico om alles wat je investeert ook weer te verliezen. Er bestaat geen enkele garantie dat je winst maakt, ook niet wanneer je je verdiept in cryptocurrencies en je ‘weet wat je doet’. De tips die ik je geef helpen je om slimme keuzes te maken en geven je in grote lijnen een idee van wat erbij komt kijken wanneer je op een zo verstandig mogelijke manier wilt investeren in cryptocurrencies.

Mijn ervaring

Overigens zie ik mezelf niet als dé expert op dit gebied. Ik wil de beginnende crypto-investeerder graag op weg helpen, maar vertrouw nooit alleen op mij of op welke andere expert dan ook; lees je in en zorg dat je zelf weet wat je doet. Zo heb ik aardig wat avondjes besteed aan het lezen van artikelen en het bekijken van video’s. Verder heb ik een aantal ervaren investeerders gesproken die hun belangrijkste lessen met me hebben gedeeld.

Ook heb ik inmiddels zelf enige ervaring; direct na het schrijven van ‘War of the cryptocurrencies: Bitcoin of Ether?’ heb ik € 1.000 geïnvesteerd en een maand geleden een extra € 800. Die € 1.800 is op het moment van schrijven zo’n € 2.500 waard, een rendement van ruim 38%, in enkele maanden tijd. Dat is dan ook een van de redenen waarom ik mijn ervaringen met je wil delen.

Mocht je benieuwd zijn in welke crypto’s ik heb geïnvesteerd: € 1.000 in Ether, € 500 in Bitcoin en € 300 in Litecoin. Als wallet gebruik ik Exodus, een offline wallet die verschillende crypto’s ondersteunt.

Goed, dat gezegd hebbende, het is tijd voor mijn tips.

Tip 1: Kies een duidelijke strategie

Ik raad je aan, voordat je jouw eerste stap zet, eerst een duidelijke strategie te formuleren. Zo’n strategie zorgt ervoor dat je een helder plan hebt en dat je je tijdens je crypto-avontuur niet verliest in het ‘spel’, waardoor je misschien keuzes maakt waar je achteraf spijt van krijgt.

Je denkt nu misschien dat je zo’n strategie niet nodig hebt, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat investeren in cryptocurrencies verslavend werkt. Bovendien zul je soms geneigd zijn om door alle ontwikkelingen, koersschommelingen en verschillende adviezen die je uit allerlei hoeken krijgt, teveel op te gaan in het moment. Zo ontstaat het risico dat je keuzes maakt op basis van je emoties in plaats van je verstand. Met een strategie voorkom je dat.

Zo’n strategie kan heel eenvoudig zijn. Je geeft jezelf een antwoord op de volgende vragen:

1] Hoeveel geld wil ik investeren?

Gebruik alleen geld dat je bereid bent om te verliezen. Pas als je een betrouwbaar inkomen hebt, plus een buffer om eventuele financiële tegenvallers op te vangen, kan het slim zijn te investeren in cryptocurrencies. Gebruik dus alleen geld dat je ‘over’ hebt.

2]In welke munten wil ik investeren en met welk doel?

Wil je snel geld verdienen met crypto’s die in korte tijd veel in waarde stijgen? Of ben je van plan om je geld op langere termijn slow but steady meer waard te laten worden door te investeren in stabiele munten waar een relatief laag risico aan hangt? Zet je al je geld in op één crypto? Of spreid je je risico en kansen over meerdere crypto’s?

3] Wanneer stap ik uit?

Het is natuurlijk heel tof om te zien hoe je crypto’s meer waard worden, maar zolang het crypto’s zijn kun je er vrij weinig mee. Als je ‘echt’ geld wilt verdienen, zul je je crypto’s op een gegeven moment weer moeten omzetten in euro’s.

Bepaal dus voor jezelf wanneer je ‘uitstapt’. Dat kun je bepalen aan de hand van een bedrag, een bepaald rendement of een bepaalde tijd, maar gebruik vooral je verstand. Houd je aan de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt. Maak nooit beslissingen op basis van ‘maar als ik nu uitstap mis ik morgen misschien een klapper’. Wees tevreden met de winst die je hebt gemaakt en stap uit, of maak je volgende stap met een volgende crypto.

Als voorbeeld: dit is mijn strategie

Lange termijn: Ik investeer voor lange termijn in Bitcoin, Ether en Litecoin, vanwege de 1) relatief stabiele koers over lange termijn, 2) het lage risico op het instorten of zelfs ‘failliet’ gaan en 3) de use case en community support achter die crypto’s. Ik stap uit op het moment zodra één van die drie voorwaarden niet meer van toepassing is of wanneer er een duidelijke indicatie is dat de waarde op lange termijn niet substantieel verder stijgt.

Korte termijn: Daarnaast ben ik van plan om op korte termijn te investeren in nieuwe, opkomende munten, waarbij ik steeds een klein bedrag investeer in crypto’s met veel potentie. Instappen doe ik zo snel mogelijk na de introductie (ICO) en uitstappen op de beoogde piek die, hopelijk, korte tijd later volgt. Kortom: kopen, verkopen, volgende crypto.

Tip 2: Zorg voor een veilige wallet

Crypto’s sla je op in een wallet. Er zijn talloze wallets in omloop. In grote lijnen kun je die wallets onderverdelen in:

  • Online wallets (als service, online)
  • Offline wallets (als software, offline)
  • Hardware wallets (als apparaat)
  • Paper wallets (als QR code, op papier)

Online wallets

Online wallets hebben het voordeel dat je er altijd en overal op elk device bij kunt. En stel dat je een wallet gebruikt die aan een online exchange gekoppeld zit, bijvoorbeeld de wallet van Coinbase, dan kun je overal en altijd crypto’s kopen en verkopen, of omzetten in andere crypto’s.

Het nadeel is dat je geen eigenaar bent van je wallet en dat een andere partij, online, verantwoordelijk is voor de veiligheid. Kortom: je wallet is kwetsbaar en kan worden gehackt, met bye bye crypto’s als gevolg.

Suggestie: Coinbase

Offline wallets

Offline wallets zijn over het algemeen veiliger dan online wallets. Een offline wallet staat als software op jouw device, dus jij bent in control. Maar ook jouw device kan gehackt worden, dus 100% veilig is het nooit. Bovendien kan je device kwijt of kapot raken. Zorg dus altijd voor een backup.

Suggestie: Exodus

Hardware & paper wallets

Een hardware wallet en een paper wallet zijn dus het veiligste; jouw crypto’s staan opgeslagen binnen een eigen omgeving die niet is verbonden met het internet. Wel ben je afhankelijk van je eigen handigheid of onhandigheid; ook hardware wallets of paper wallets kunnen kapot gaan of kwijt raken.

Suggestie: Ledger Nano S (hardware), WalletGenerator.net (paper)

Kiezen

Om je op weg te helpen vind je hier een overzicht van verschillende wallets. En als je je keuze hebt gemaakt voor een type wallet, google dan op ‘best [type wallet] cryptocurrencies’ en doe onderzoek, lees reviews; kortom, zorg dat je goed geïnformeerd bent.

Tip 3: Kies de juiste cryptocurrencies

Wat de juiste cryptocurrencies zijn, hangt deels van je strategie af. Zoek je een relatief stabiele cryptocurrency met een relatief laag risico op instorten of failliet gaan? Dan kies je een crypto die al langer bestaat, waar veel van in omloop is, die een grote community achter zich heeft en over langere tijd een stijgende koers heeft laten zien. Denk daarbij aan Bitcoin, Ether, Litecoin en Ripple. Met name Bitcoin wordt door veel mensen gebruikt om ‘spaargeld’ voor langere tijd ‘vast’ te zetten en zo op lange termijn een hoog rendement te behalen.

Belangrijkste is dat je zelf onderzoek doet en nooit puur op het advies van iemand anders afgaat. In totaal zijn er op het moment van schrijven 1.221 cryptocurrencies in omloop, allemaal met hun eigen unieke kenmerken en use cases.

Een overzicht van die cryptocurrencies vind je op CoinMarketCap.com. Wanneer je op een cryptocurrency klikt, zie je informatie als de marktkapitalisatie, het handelsvolume in de afgelopen vierentwintig uur, de hoeveelheid die in omloop is, de koersontwikkelingen sinds de lancering en verwijzingen naar bijvoorbeeld de officiële website.

Hoe beoordeel je of een cryptocurrency potentie heeft?

Cryptocurrencies worden door bedrijven uitgegeven als een manier om kapitaal te verzamelen. Een bedrijf heeft een bepaald idee, een use case, en verzamelt kapitaal om dat idee in de praktijk te brengen. Hoe beter dat idee, hoe meer mensen geneigd zijn om in dat idee, en daarmee de cryptocurrency, te investeren. Wanneer je in een cryptocurrency wilt investeren, is het dus belangrijk dat je je verdiept in de use case die erachter zit.

Neem bijvoorbeeld de cryptocurrency Qtum. Het gelijknamige bedrijf daarachter biedt bedrijven een eenvoudigere manier om gedecentraliseerde apps op de Ethereum blockchain te bouwen. Of Golem, een bedrijf dat de processorkracht van consumenten en bedrijven bundelt tot één gedecentraliseerde supercomputer die voor iedereen toegankelijk is — vet!

Ben je een beetje nerdy, zoals ik, dan vind je het leuk om je in dat soort use cases te verdiepen en kun je aan de hand daarvan bepalen of je wilt investeren of niet. Zo let ik op de potentie van de use case, de professionaliteit van het bedrijf dat erachter zit, de expertise van het team dat er werkt, etc. Als dat allemaal in orde is, en de koersontwikkeling ziet er goed uit, dan kun je besluiten om in die crypto te investeren.

Leuk om mee te beginnen: Youtuber DataDash behandelt elke maand de ‘Top 5 coins to watch in [volgende maand]. Bekijk bijvoorbeeld de editie over november. Verderop in dit artikel vertel ik je meer over DataDash.

ICO’s

Tot slot kun je ook in volledig nieuwe cryptocurrencies investeren. Het risico is dan uiteraard groter, maar daarmee vaak ook de kans om in korte tijd veel geld te verdienen. Een overzicht van aankomende lanceringen, zogeheten ICO’s, vind je hier.

Ik heb geen ervaring op dat gebied, maar het lijkt me dat je in dit geval extra aandacht besteedt aan research naar de achterliggende use case en het bijbehorende bedrijf. Ben je van plan dit te doen, zorg dan dat je er op tijd bij bent en je de ontwikkelingen vierentwintig uur per dag in de gaten houdt.

Tip 4: Volg de ontwikkelingen

Cryptocurrencies kun je in grote lijnen vergelijken met aandelen. Alleen zijn de koersschommelingen over het algemeen intenser. Een crypto die vandaag op $500 staat, kan morgen op $700 staan en een dag later op $200. En het kan nog veel extremer, zoals je misschien al las in mijn vorige artikel over cryptocurrencies.

Het is dus belangrijk dat je de ontwikkelingen rond de cryptocurrencies waarin je investeert, goed in de gaten houdt. Ben je, net als ik, geen ervaren belegger of cryptoguru, dan heb ik een paar tips voor je.

Koers in de gaten houden

Op CoinMarketCap.com zie je een overzicht van de koersontwikkelingen van alle actieve cryptocurrencies. Op overzichtsniveau zie je de koersontwikkeling van het afgelopen uur, de afgelopen vierentwintig uur en de afgelopen zeven dagen. Verder zie je informatie als de huidige prijs (let niet op de prijs, maar op de procentuele prijsstijging) en het handelsvolume in de afgelopen vierentwintig uur. Op detailniveau (klik op een specifieke crypto) zie je meer gedetailleerde informatie en kun je zelf de tijd aangeven waarvan je de koersontwikkeling wilt zien.

Voor op je telefoon kan ik je de app Blockfolio aanraden, gratis te downloaden voor iOS en Android. Zo ben je altijd en overal op de hoogte van de koers van jouw crypto’s.

Algemeen nieuws rond cryptocurrencies

Zelf gebruik ik The Cointelegraph, CryptoCoinsNews en Crypto Insider om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rond cryptocurrencies en blockchain-technologie in het algemeen. Verder vind ik Youtube een handig kanaal; het stikt van de crypto-experts die hun tips & tricks op het gebied van investeren of hun interpretatie van actuele ontwikkelingen delen.

Mijn noemenswaardige favoriet is DataDash; hij publiceert zo’n beetje elke dag een video over de huidige koersontwikkelingen en opvallende gebeurtenissen in cryptoland. Door zijn video’s te bekijken leer je hoe je koerswijzigingen moet interpreteren en wanneer het slim is of juist niet slim om te kopen en verkopen.

Ook maakt hij video’s over specifieke crypto’s, waardoor je leert waar je op kunt letten bij het beoordelen van de potentie van crypto’s. En wanneer er iets groots aan de hand is, doet hij daar live verslag van. Zo livestreamde hij tijdens de flashcrash als gevolg van het ICO-verbod door China korte tijd terug. Erg handig als je snel last hebt van FOMO (Fear Of Missing Out); DataDash relativeert je FOMO en brengt je terug naar je verstand.

Nieuws rond specifieke cryptocurrencies

Tot slot: als je investeert in cryptocurrencies, zeker de minder bekende, dan is het handig het nieuws rond het achterliggende bedrijf te volgen. Die ontwikkelingen zie je immers minder snel terug op de grote nieuwsplatforms. En ook meneer DataDash heeft geen tijd om verslag te doen van alle 1.221 crypto’s.

Succes!

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan de tips die ik je heb gegeven. In het algemeen wil ik je nog meegeven: eerst denken, dan doen. Zo ook als het gaat om praktische zaken als ‘waar koop je en verkoop je crypto’s’, een onderwerp waar ik een heel artikel aan zou kunnen wijden, dus dat komt misschien een volgende keer. Neem je tijd, lees je in en handel pas wanneer je zeker bent van je zaak.

Zit je nog met vragen die ik in dit artikel niet heb beantwoord? Zijn er verder nog dingen die je wilt weten? Laat het me weten in de comments, dan neem ik dat mee in een volgend artikel over cryptocurrencies.

Veel plezier en succes met je crypto-avontuur.

Interessant? Lees dan ook: ‘War of the cryptocurrencies: Bitcoin of Ether?

Moneyou Magazine
Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.