8 x bewijs dat vrouwen beter met geld kunnen omgaan dan mannen

Mannen verdienen meer dan vrouwen. Zelfs als ze bij hetzelfde bedrijf binnen dezelfde functie werken, even oud zijn en dezelfde hoeveelheid ervaring op hun cv hebben staan. Waar hebben ze dat aan verdiend? In ieder geval niet aan hun vaardigheden om ook verstandig met dat geld om te gaan. Sterker nog, vrouwen kunnen in alle opzichten beter met geld omgaan dan mannen, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud.

In 2015 en in 2018 deed het Nibud onderzoek naar de manier waarop mannen en vrouwen geld uitgeven en hoe mannen en vrouwen in een relatie over elkaar denken in het kader van geld. Gekeken naar 8 verschillende indicatoren van verstandig met geld omgaan, kwam de vrouw 8 keer als verstandigste uit de bus.

1] Vrouwen controleren vaker of rekeningen en afschrijvingen kloppen

82% van de vrouwen checkt of een rekening of afschrijving klopt. Mannen zijn daarin wat onverschilliger; slechts 74% checkt een rekening of afschrijving.

2] Vrouwen maken vaker een boodschappenlijstje

76% van de vrouwen maakt een boodschappenlijstje voordat ze naar de supermarkt gaat. Mannen doen dat in minder grote getale, van hen maakt 64% een boodschappenlijstje.

3] Vrouwen hebben vaker een onrustig gevoel als de financiële administratie niet op orde is

Is de financiële administratie niet op orde? Dan krijgt 79% van de vrouwen een onrustig gevoel, tegenover 66% van de mannen.

4] Vrouwen vergelijken vaker prijzen

61% van de vrouwen vergelijkt prijzen. Bijna de helft van de mannen doet dat niet, slechts 53% van de mannen vergelijkt prijzen.

5] Vrouwen checken vaker aanbiedingen

75% van de vrouwen checkt aanbiedingen. Mannen zijn daar iets minder geïnteresseerd in; 64% doet dat.

6] Vrouwen bedenken vaker vooraf waar een product aan moet voldoen

Wanneer vrouwen een aankoop doen, bedenkt 76% vooraf waar dat product aan moet voldoen. Mannen doen dat met 67% gemiddeld minder.

7] Vrouwen bekijken vaker vooraf of ze een grote aankoop kunnen betalen

Bij het doen van een grote aankoop checkt 86% van de vrouwen vooraf of ze dat kunnen betalen. Onder mannen ligt dat cijfer op 77%.

8] Vrouwen hebben vaker spijt van een ongeplande aankoop

Of het verstandig is om spijt te hebben na een aankoop is discutabel, maar je kunt je voorstellen dat het helpt te voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Om die reden beschouwen we ook punt acht als verstandige indicatie. 34% van de mannen heeft weleens spijt na een ongeplande aankoop. Van de vrouwen heeft 42% daar weleens last van.

Toch doet de man vaker de administratie

Afgaande op bovenstaande cijfers zou je zeggen dat vrouwen geschikter zijn om de financiële administratie te doen. De vrouw gaat namelijk, gemiddeld gezien, meestal verstandiger met geld om. Toch is het meestal de man in een heterorelatie die dat doet.

Ook wanneer een stel met elkaar afspreekt dat alle e-mails van verzekeringsmaatschappijen, energiebedrijven en dergelijke op één emailadres binnenkomen, is dat meestal het emailadres van de man; 38% in de gevallen dat van de man, 18% van de gevallen dat van de vrouw. In andere gevallen zijn daar geen afspraken over gemaakt of hebben ze een gezamenlijk emailadres.

Iets meer mannen tevreden

Op de vraag of ze vinden dat hun partner goed met geld om kan gaan, geeft 73% van de mannen aan van wel. Onder de vrouwen ligt dat percentage met 67% begrijpelijkerwijs iets lager. Toch denkt maar 9% van de vrouwen dat haar mannelijke partner slecht met geld omgaat, tegenover 8% van de mannen.

Vrouwen gaan beter met geld om

Van generaliseren worden we zelden beter, dus voor de duidelijkheid: niet alle vrouwen gaan goed met geld om en niet alle mannen slecht. Maar afgaande op de cijfers die uit dit onderzoek naar voren komen, kunnen mannen nog aardig wat leren van vrouwen.

Dus, vooral voor de mannelijke lezers: controleer je rekeningen, maak van tevoren een boodschappenlijstje, kom in actie als je financiële administratie niet op orde is, vergelijk prijzen, check aanbiedingen, bedenk van tevoren waar een product aan moet voldoen en bedenk in het geval van een grote aankoop of je het geld er wel voor hebt.

En misschien nog wel belangrijker, check als je samenwoont regelmatig met je partner hoe de financiën ervoor staan. Praat met elkaar en zorg er samen voor dat je de boel onder controle hebt.

Vond je dit een fijn artikel? Vergeet dan niet te ‘klappen’, zodat zoveel mogelijk lezers dit artikel tegenkomen.
Interessant? Lees dan ook: ‘Waarom iedere millennial een fuck-off-fonds zou moeten hebben

Moneyou Magazine
Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.