Het verhaal achter The Bitcoin Family — In gesprek met ‘Mister Bitcoin’ Didi Taihuttu

Wie bezig is met cryptocurrencies kent ‘m ongetwijfeld: Didi Taihuttu, de man die z’n hele hebben en houwen verkocht, alles in Bitcoin investeerde en vervolgens met zijn familie op wereldreis vertrok. Wat is het verhaal achter deze tot ‘Mister Bitcoin’ gebombardeerde crypto-investeerder? En hoe gaat het nu met hem?

In Nederland is het tien uur ‘s ochtends. In Thailand, waar Didi en zijn gezin momenteel verblijven, is het zes uur later. Ik open Skype en bel Didi. Drie seconden later verschijnt ‘Mister Bitcoin’ op mijn scherm, met zongebruinde huid, nonchalant hemdje en zijn vriendelijke en inmiddels wereldberoemde gezicht. Hoe het hier gaat. En dat hij daar zo geniet met z’n gezin. Koetjes en kalfjes. Het interview kan beginnen.

Vorig jaar besloot je zo’n beetje al je bezittingen te verkopen en vol in te zetten op Bitcoin. Een enorme investering. Tegelijkertijd kies je juist voor een leven waarin geld en spullen nauwelijks meer een rol spelen. Kun je mij de logica achter die paradox uitleggen?

‘’Hahaha! Het grappige is dat ik vroeger een enorme materialist was. Ik werkte me drie slagen in de rondte en wilde alles hebben wat er te hebben viel. Maar je wordt ouder en wijzer en realiseert je dan dat al die spullen je niet het geluk brengen dat je er van verwachtte. Ik begon me af te vragen of het ‘t waard was om steeds zo hard te rennen voor de volgende short term kick. De logica van meer werken om meer spullen te kunnen kopen, brokkelde langzaam af. Daarbij kwam dat mijn vader in januari vorig jaar overleed. Dat zette me aan het denken. Ik vroeg me af wat voor vader ik wilde zijn voor mijn kinderen. De vader die nooit thuis was omdat hij altijd aan het werk was of de vader die er wél was en juist veel tijd met zijn kinderen doorbracht. Het antwoord kun je wel raden.

Samen met mijn vrouw en kinderen besloten we vaker het avontuur te omarmen en nieuwe dingen te proberen. We gingen op wereldreis, negen maanden lang. Tijdens die reis zijn we ons gaan realiseren dat we eigenlijk niets dan elkaar nodig hadden om gelukkig te zijn. Dat al die iPads, fietsen en andere mooie spullen niet opwegen tegen het samen beleven van avonturen.

We hebben toen ons huis, mijn bedrijf en bijna al onze spullen verkocht. De hele opbrengst hebben we in Bitcoin geïnvesteerd en we zijn in een chaletje op een camping gaan wonen. Dat chaletje hadden we jaren geleden al gekocht, zodat het gezin in de schoolvakanties daar kon verblijven terwijl ik doorwerkte. Van een klein deel van de verkoop van de meubels en kleding leven we en betalen we deels de reizen die we nu maken.’’

Ik kan me zo voorstellen dat die grote verandering in levensstijl voor jou net wat makkelijker is dan voor je vrouw en kinderen. Hoe maken zij dit allemaal mee?

‘’Eigenlijk heb ik het er zelf nog het moeilijkste mee gehad. Ik was al mijn leven lang gewend aan al dat geld en die spullen. Mijn vrouw stond altijd al minder materialistisch in het leven en zie ik op dat gebied ook als mijn grote inspirator. Mijn kinderen hebben tot voor kort wel altijd de luxe gehad die ik altijd had. Maar dankzij die reis van negen maanden hebben we kunnen wennen aan ons nieuwe leven met meer avontuur en minder spullen.

‘’Maar je wordt ouder en wijzer en realiseert je dan dat al die spullen je niet het geluk brengen dat je er van verwachtte.’’

Terug aangekomen in Nederland was het dus niet meer zo’n grote stap naar het chalet op de camping. Die stap hadden we eigenlijk al gemaakt door negen maanden lang in guesthouses en kleine hotelkamers te verblijven. En veel spullen hadden we tijdens die reis natuurlijk ook niet; alles pastte in twee backpacks.

En de crypto’s? Wat is daar de invloed van op jullie leven?

Qua cryptocurrencies moet ik zeggen dat ik er ook niet zo mee bezig ben als je misschien zou verwachten. Het gaat ons om de levensstijl, niet die berg Bitcoins die we op onze hardware wallets hebben staan. Het grappige is dat mijn vrouw zich er al helemaal niet mee bezighoudt. Natuurlijk krijgt ze er weleens wat van mee. Zo vertel ik het bijvoorbeeld wel als de Bitcoin weer een nieuw record heeft aangetikt of juist in een sterke koersdaling doormaakt. En de kinderen vragen zo nu en dan wel waar die cryptomuntjes voor worden gebruikt en wat papa ermee doet. Maar we zijn vooral bezig met avontuur en met elkaar.’’

En al die media-aandacht? Hoe ervaar jij dat? En je vrouw en kinderen?

‘’Tja, dit hadden we natuurlijk nooit voorzien. Het was ons nooit om de aandacht te doen. Maar na de eerste reportage van de lokale omroep in Venlo ging het allemaal ineens heel snel. Voordat we het wisten zaten we in De Wereld Draait Door en kwamen filmploegen van over de hele wereld naar Nederland om ons te volgen en interviewen. Uit Canada, Amerika, Oekraïne, Thailand en ga zo maar door.

Zelf vind ik al die aandacht wel leuk. Als klein jongetje wilde ik al profvoetballer worden. Het idee om dan op televisie te komen, dat sprak me wel aan. En ik geniet nog steeds van al die aandacht en wat die aandacht mogelijk maakt. Mijn vrouw en kinderen vinden het stiekem ook wel leuk. Voor kinderen is het natuurlijk een hele belevenis om in het jeugdjournaal te komen. Maar toen na dat hele mediacircus van vorig jaar de filmploegen bléven komen, hadden ze af en toe wel zoiets van: ‘alweer, papa!?’.

Belangrijk om te weten is dat mijn vrouw deze keuze net zozeer heeft gemaakt als ik. Sterker nog, haar spirituele visie op het leven heeft me altijd geïnspireerd en heeft een belangrijke rol gespeeld in onze beslissing om een minder materialistisch leven te leiden. Om dat op de manier te doen waarop we het doen, daar bewonder ik haar heel erg om. Want hoeveel vrouwen zijn er die zeggen: ‘Tuurlijk schat, we verkopen ons huis en onze spullen en zetten al ons geld in op Bitcoin’.

‘’Het gaat ons om de levensstijl, niet die berg Bitcoins die we op onze hardware wallets hebben staan.’’

En het mediacircus is nog niet voorbij. Jij bent vandaag de derde die mij interviewt en de komende weken worden we gevolgd door een filmploeg. Inmiddels zijn we daar wel aan gewend. Waar ik nog niet aan gewend ben, is dat mensen op me afkomen en een selfie met me willen maken. Zo kwam ik laatst een Rus tegen die ons vertelde dat hij een grote fan is en al heel lang uitkijkt naar een ontmoeting met mij. Dat blijft bizar.’’

Sinds jouw interviews in oktober 2017 is de waarde van Bitcoin van iets meer dan $5.000 gestegen naar meer dan $ 20.000 en daarna weer gedaald naar rond de $10.000 nu. Al met al ben je in een paar maanden tijd meer dan twee keer zo rijk geworden. Hoe beleef je dat?

‘’Die enorme koersstijgingen geven natuurlijk wel een kick. En tegelijkertijd doen ze ons realiseren dat we de goede keuze hebben gemaakt. Aan de andere kant, we doen helemaal niets met het geld. 80% van onze crypto’s staat op hardware wallets, 20% gebruik ik om mee te ‘spelen’. Ik vind het leuk om te handelen en te proberen ons cryptokapitaal te vermenigvuldigen.

‘’Tuurlijk schat, we verkopen ons huis en onze spullen en zetten al ons geld in op Bitcoin’’

Maar er zijn natuurlijk ook flinke koersdalingen geweest. Niet dramatisch, want we staan nog steeds enorm in de plus. Maar die laatste bijvoorbeeld, toen Bitcoin van meer dan $20.000 naar minder dan $10.000 viel, was wel even schrikken. Ik had al eerder koersdalingen meegemaakt, maar deze was met meer dan 50% wel erg heftig. En hoewel het ons niet om het geld te doen is, heb ik de koersen toen wel een paar dagen nauwlettend gevolgd. Heel veel zin heeft dat overigens niet, want mijn hardware wallets liggen in Nederland en wij zitten hier op Koh Phagnan. Verkopen is daardoor sowieso geen optie. Bovendien kijken we niet naar de korte termijn. Wij geloven dat Bitcoin binnen een paar jaar de $300.000 gaat aantikken. Tot die tijd zullen er nog vele koersdalingen en -stijgingen volgen.

En weet je, als we morgen alles verliezen, dan hebben we altijd nog elkaar. Dan beginnen we gewoon opnieuw, neem ik een baan en is het tijd voor een volgend avontuur.’’

Stap je ooit uit? Zodat je ook iets hebt aan al die Bitcoins?

‘’We hebben in ieder geval geen plannen. En belangrijker nog is dat we geloven dat digitaal geld de volgende evolutionaire stap in ons monetaire systeem is. We hoeven onze cryptomunten straks niet meer om te wisselen, omdat je er straks overal mee kunt betalen. Sterker nog, onze reizen zouden we nu al kunnen boeken met Bitcoin, bij Expedia. En bij Thuisbezorgd.nl kun je ook al in Bitcoin betalen. Het is een kwestie van tijd voordat je overal met crypto’s kunt betalen.’’

Ik durf het bijna niet te vragen — je zal die vraag wel vaker krijgen -, maar ik doe het toch: in welke drie cryptocurrencies heb jij op dit moment het grootste vertrouwen?

‘’Ik kijk vooral naar de lange termijn. Dat gezegd hebbende denk ik dat Bitcoin nog veel groter gaat worden. En hoewel er momenteel veel mensen zijn die spreken van een op barsten staande bubbel, denk ik dat de bubbel nog geen fractie is van de bubbel zoals we die over een paar jaar gaan zien.

‘’Wij geloven dat Bitcoin binnen een paar jaar de $300.000 gaat aantikken.’’

Daarbij realiseren veel mensen zich ook nog niet wat blockchain-technologie gaat betekenen voor de wereld. We bevinden ons nog in een heel vroeg stadium. Pas over een paar jaar zal duidelijk worden wat de impact gaat zijn op ons dagelijkse leven en de wereld om ons heen. De kinderen die vandaag geboren worden zullen briefgeld en muntjes alleen nog in musea kunnen zien.

‘’Het is een kwestie van tijd voordat je overal met crypto’s kunt betalen.’’

Om die reden begrijp ik de veel gemaakte vergelijking met de tulpenbubbel ook niet. Hoewel ik tulpen hele mooie bloemen vind, is de vergelijking met blockchain en crypto’s niet op z’n plaats. We hebben het hier over een revolutie die de wereld gaat veranderen. Datagestuurde processen kunnen sneller, democratischer, transparanter en slimmer worden ingericht. In een wereld die al in grote mate is gedigitaliseerd, betekent dat een enorme verandering. Als je dan toch een vergelijking wilt maken, maak dan de vergelijking met de dot-com bubble. Die bubbel is gebarsten, maar de internetbedrijven die het hebben overleefd staan talloze keren hoger in de koers dan voor het knappen van die bubbel.

Zo zal het ook met cryptocurrencies gaan. Negentig procent zal worden weggevaagd, maar de crypto’s die daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de revolutie die in gang is gezet, zullen niet alleen overleven, maar gigantisch worden. Bitcoin zal bij die top horen. Verder denk ik dat ook Litecoin (LTC) en Ethereum (ETH) overeind zullen blijven. En als ik dan toch bezig ben, houd dan ook Power Ledger (POWR), NEO (NEO), Waves (WAVES) en Stellar (XLM) in de gaten.

‘’De kinderen die vandaag geboren worden zullen briefgeld en muntjes alleen nog in musea kunnen zien.’’

Bitcoin blijft van al die crypto’s mijn favoriet. Want vergeet niet dat Bitcoin de enige écht gedecentraliseerde crypto is. Andere munten hebben marketing teams en ontwikkelaars die nodes (red.: datapunten in een netwerk) kunnen beheren en aanpassen. Bitcoin is écht decentraal en alleen daarom al heel krachtig en belangrijk.’’

Een revolutie die de wereld gaat veranderen. Hoe zie je dat voor je?

‘’Blockchain-technologie zou je kunnen vergelijken met het internet en hoe dat de wereld heeft veranderd. Denk maar eens aan de iPhone, slechts één van de producten die op dat internet is gebouwd. Die iPhone heeft onze levens veranderd. En zo is digitaal geld ook slechts één van de producten die op blockchain-technologie is gebouwd. Het interessante is dat er nog veel meer producten op blockchain-technologie gebouwd gaan worden.

‘’Vergeet niet dat Bitcoin de enige écht gedecentraliseerde crypto is.’’

De rode draad door die producten heen is het decentraliseren van diensten. Zo hebben we straks bijvoorbeeld geen banken meer nodig. Een hypotheek sluiten we straks niet meer bij een bank af; we kunnen via een blockchain een lening afsluiten, direct bij andere mensen. Met behulp van een smart contract kunnen we dat allemaal netjes regelen en zorgen we ervoor dat die hypotheek, zonder tussenkomst van een centrale organisatie, wordt terugbetaald aan de mensen die ‘m mogelijk hebben gemaakt.

Of denk aan de auto-industrie. Auto’s zijn straks zelfbesturend en kunnen met dank aan blockchain-technologie een soort eigen entiteit worden, waarbij iedereen in en uit kan stappen en automatisch betaalt. Ook verkiezingen kunnen we straks zonder centrale organisatie regelen. Corruptie of manipulatie is daardoor straks niet meer mogelijk.

‘’Een hypotheek sluiten we straks niet meer bij een bank af; we kunnen via een blockchain een lening afsluiten, direct bij andere mensen.’’

De achterliggende technologie zorgt ervoor dat er een verschuiving van vertrouwen plaatsvindt. In plaats van dat we één centrale organisatie moeten vertrouwen, kunnen we elkaar vertrouwen en hoeven we ons daarbij geen zorgen meer te maken om misbruik; niemand stuurt, niemand kan de blockchain beïnvloeden.’’

Welke rol spelen banken dan nog in die toekomst die je schetst?

‘’Banken zouden weer kunnen doen waarvoor ze ooit in het leven geroepen zijn. Ze zouden onze munten kunnen bewaken. Want doordat cryptogeld niet wordt opgeslagen bij een bank, maar in onze eigen wallets, zijn we ineens zelf weer verantwoordelijk voor de beveiliging van ons geld. Banken zouden daarin kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan kluisjes voor hardware wallets. En de enorme gebouwen en infrastructuur waarover banken beschikken, zouden ze kunnen ombouwen tot mining offices. Zo blijven ze een bijdrage leveren aan ons monetaire stelsel.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen dollars en euro’s ook cryptomunten worden en dienen banken dat netwerk te runnen. In het algemeen denk ik dat het belangrijk is voor de banken dat ze aansluiting vinden bij de evolutie van het monetaire stelsel en de wensen van de klanten en hun producten conform deze evolutie aanpassen.

Dat we toe zijn aan verandering lijkt me in ieder geval duidelijk. Het is belangrijk om zelf de controle te houden over ons geld, zonder dat derde partijen zoals banken daar full control over hebben. Stel je eens voor dat we een cashloze economie krijgen die volledig in handen is van de mensen en organisaties die op dit moment de controle hebben. Zij zouden dan dus door één druk op de knop al jouw kapitaal kunnen bevriezen. Dan heb je dus geen contant potje meer om te gebruiken. In mijn ogen is dat een oneerlijke maar ook gevaarlijke situatie. Ik bedoel natuurlijk niet dat die intentie er is. Maar je weet nooit wat er gebeurt. En dat past niet in de toekomst die we tegemoet gaan. Eigenlijk is het ook heel gek dat we het zo lang hebben gedaan zoals we het hebben gedaan. Dat banken je geld kunnen bevriezen — kijk maar naar wat er in Griekenland en Cyprus is gebeurd — of dat we een afspraak moeten maken bij de bank als we € 10.000 willen opnemen of de maximale opnames bij een pinautomaat van bijvoorbeeld € 250. Het is mijn geld, dus moet ik dat kunnen opnemen hoe en wanneer ik dat wil.’’

Over de toekomst gesproken. Wat is jouw plan de komende jaren?

‘’Op dit moment zijn mijn vrouw en ik bezig met het schrijven van een boek. Samen met een psycholoog / ghostwriter die we daarvoor in de arm hebben genomen, schrijven we een combinatie tussen enerzijds ons persoonlijke verhaal en anderzijds hoe je een begin kunt maken met investeren in cryptocurrencies. Met dat boek proberen we mensen te inspireren om voor een leven te kiezen dat minder over spullen gaat en meer over avontuur, mogelijk gemaakt door te investeren in cryptocurrencies.

Verder hebben we een website gelanceerd: TheBitcoinFamily.net. Via die website bieden we cursussen aan op het gebied van cryptocurrencies. Zo helpen we mensen in ruil voor een kleine bijdrage bij hun eerste stapjes. 80% van de opbrengst gaat naar goede doelen die we tijdens onze reis tegenkomen. Verder komt er een korte documentaire van een groot Amerikaans mediabedrijf dat ons zeven dagen lang heeft gevolgd in Nederland.

En voorlopig blijven we reizen. Nu nog in Thailand — er komt over een paar dagen een Duitse filmploeg om een stukje met ons mee te reizen — en wie weet waar het avontuur ons daarna brengt. We leven met de dag.’’

Interessant? Lees ook: ‘Column — Welkom in het jaar 2036: personal finance in een tijd zonder devices en apps’

Moneyou Magazine
Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.