In gesprek met een digital nomad: Suzanne van Duijn

Digital nomads hebben een manier gevonden om reizen en werken te combineren. Ze ontsnappen aan een leven vol ritme en voorspelbaarheid en kiezen voor avontuur. Het enige wat zij nodig hebben is een internetverbinding en een laptop. Hoe doen ze dat toch? Elke maand gaan we in gesprek met zo’n digital nomad en leren we de mens kennen achter deze bijzondere levensstijl. We trappen af met Suzanne van Duijn, eigenaar van SuusjeHQ, blogger achter Artikel2.55 en digital nomad sinds februari 2016.

Kun je kort uitleggen wat je doet, vanaf waar je dat doet en hoelang je dat al doet?

In grote lijnen doe ik twee dingen. Ik heb mijn eigen PR- en contentbureau SuusjeHQ en daarnaast mijn blog Artikel 2.55. Vanaf februari 2016 ben ik fulltime freelancer en reis ik, als digital nomad dus, de wereld over en werk ik aan allerlei opdrachten. Een deel van die reizen krijg ik betaald, als blogger. Een ander deel onbetaald, in ruil voor een artikel. Of ik betaal mijn vliegticket en verblijf gewoon zelf.

Ik bedien mijn klanten dus door te helpen op het gebied van content en promotie. Oh, en ik organiseer events. Samen met Jessica Lokker, onder de naam ‘De Reislustige Freelancer’, organiseerde ik een event over freelancen en vrijheid. En binnenkort organiseer ik zelf een event over PR voor ondernemers.

Wat is voor jou dé reden om als digital nomad te werken?

Lang geleden hoorde ik de term digital nomad voor het eerst voorbij komen. Ik dacht toen dat zoiets voor mij nooit haalbaar zou zijn. De manier waarop ik toen over leven en werken dacht was vrij traditioneel. Het heeft even geduurd om die knop om te zetten. Op een gegeven moment ben ik er gewoon voor gegaan; ik besloot te gaan freelancen en realiseerde me toen dat ik vanaf dat punt zelf kon bepalen vanaf waar ik werk. Dus waarom dan altijd vanuit Nederland? Ik wil graag veel van de wereld zien, dus de combinatie van werken en reizen was snel gemaakt.

Dat vind ik dan ook het grootste voordeel. Geen gedoe meer met vakantie opnemen, vrije dagen overleggen met een baas. Helemaal zelf je tijd indelen en bepalen vanaf waar je werkt. En daardoor de vrijheid hebben om veel van de wereld te kunnen zien. Ik krijg daar zoveel adrenaline van. Het is ontzettend leerzaam, en gewoon gaaf, om andere landen en culturen te leren kennen. En ja, het lekkere weer is ook niet verkeerd.

Een ander voordeel is dat je zo ook vrij goedkoop kunt leven. Je verdient een Nederlands inkomen en in veel gevallen leef je in een veel goedkoper land. Op Bali bijvoorbeeld is die verhouding heel fijn.

Wat is jouw tip voor meelezende digital nomads of lezers die van plan zijn deze lifestyle te proberen?

Als je het wilt proberen, gewoon doen. Besef alleen wel dat je echt aan het werk moet. Veel mensen hebben een veel te rooskleurig beeld bij deze levensstijl. Natuurlijk is het geweldig om te kunnen reizen en de vrijheid is ook erg lekker. Maar het is ook hard werken, je continu aanpassen en van alles regelen.

Je kunt eventueel in het klein beginnen. Ga eens een week werken in een café in de buurt. Of begin met een weekje Spanje. En als je er dan inderdaad voor kiest om digital nomad te worden, check dan of er goeie wifi is waar je naartoe gaat. In het land, maar ook op specifieke locaties. Als je daar geen goeie wifi hebt, kun je een kaart kopen. Maar in veel landen is dat niet de oplossing, omdat wifi daar overal vrij langzaam is. Dan is het een kwestie van timen. Werken wanneer het minder druk is. En zware dingen als video’s uploaden kun je ‘s nachts doen. En tja, soms heb je gewoon pech en zit het niet mee wat wifi betreft. Daar moet je gewoon mee leren leven.

O, en het klinkt misschien gek, maar zorg bij het kiezen van een accommodatie voor een goede tafel en een stoel, wanneer mogelijk. Een uurtje op bed zitten met je laptop is prima. Maar als je een paar uur achter elkaar echt aan de slag wilt, dan moet je fatsoenlijk kunnen zitten. Anders is het echt killing voor je rug.

Hoe bekostig jij je digital nomad lifestyle?

Mensen stellen die vraag wel vaker. Maar qua kosten verschilt de levensstijl van een digital nomad niet zoveel met een ‘gewone’ levensstijl. Ik werk en in Nederland heb ik gewoon nog mijn huis. En dus ook vaste lasten.

Om ervoor te zorgen dat ik niet teveel uitgeef, leef ik niet als een vakantieganger. Verder zoek ik goedkope landen uit, kook ik vaak in plaats van dat ik uit eten ga en zoek ik qua vliegtickets en accommodatie net zolang totdat ik iets goedkoops heb gevonden. Ik heb trouwens een handige video met tips over dit onderwerp gemaakt, mocht je hier meer over willen weten.

Het leven van een digital nomad gaat niet alleen over rozen. Wat vind jij het moeilijkste? Wat zijn jouw lastigste momenten geweest?

Wifi blijft een ding. Als dat tegenzit, dan zit je soms wel echt te balen. Maar verder heb ik eerlijk gezegd weinig boe-verhalen. Natuurlijk kost het veel energie om veel te reizen. Dan plan ik gewoon een rustmomentje in.

De uitdaging wanneer je digital nomad bent, zit ‘m altijd in het zoeken naar een balans tussen werken en vrije tijd. Tijdens een van mijn eerste reizen, in Thailand, kwam ik erachter dat een beetje aan het zwembad zitten werken niet werkt. Vanaf dat moment heb ik met mezelf afgesproken: 100% werken en daarna 100% genieten.

Wat zijn volgens jou de komende jaren trends die invloed hebben op het leven van digital nomads?

Ik denk — en ik hoop — dat internet op de meeste plekken een stuk sneller en stabieler gaat worden. En dat het begrip digital nomad wat meer zal inburgeren. Dat zorgt voor meer begrip. Nu is dat niet altijd zo. Bij een hotel vragen ze bijvoorbeeld vaak: kom je voor zaken of voor vrije tijd? Ze begrijpen het dan niet helemaal wanneer je zegt dat je voor beide komt. Wat dat betreft zitten vrije tijd en werk in de beleving van de meeste mensen nog in twee aparte hokjes.

Verder gaat de economie op dit moment vrij goed. En ondernemen is hot. Voor de komende jaren ziet het er wat dat betreft allemaal wel positief uit, volgens mij.

Heb jij een ‘plan’ voor de komende jaren?

Ik heb wel een soort plan. Niet voor op langere termijn, maar voor de komende twee jaar heb ik een aardig beeld. Ik ga volle bak door met SuusjeHQ. Dat ben ik nu wat meer richting aan het geven. En verder wil ik een manier vinden om wat meer voor de wereld te betekenen. Hoe precies weet ik nog niet, daar ben ik nog hard over aan het nadenken.

De basis die ik in Utrecht heb, mijn huis en mijn vriend, wil ik sowieso aanhouden. En wat reizen betreft; Gran Canaria, Panama en een langere, verre reis, samen met mijn vriend. Waar naartoe weten we nog niet.

Facts

  • Naam, leeftijd, vak | Suzanne van Duijn, 28 jaar, ondernemend freelancer in PR en content
  • Digital nomad sinds | februari 2016
  • Werkte vanuit | Lissabon, Thailand, Nieuw-zeeland, Frankrijk, Indonesië (Nusa Lembongan), Costa Rica, Nicaragua
  • Favoriete stad om te werken | Puerto Viejo
  • 3 meest onmisbare items | Laptop, smartphone, camera (inclusief stekkers en batterijen!)
  • Grappigste reactie op digital nomad lifestyle | ‘Fijne vakantie! Vind je het trouwens niet zonde om op vakantie te moeten werken?’
  • Favoriete Spotify track | Rag’n’Bone Man — Skin
Interessant? Lees dan ook: ‘Tien dingen die digital nomads je niet vertellen

Moneyou Magazine
Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.