Minimalistisch wonen: wat is het en is het iets voor jou?

Met alle ronkende benzineauto’s, gifspuwende fabrieken en poepende koeien die onze wereld ‘rijk’ is, zijn we continu op zoek naar manieren om onze footprint te minimaliseren. Een levensstijl die we in deze context steeds vaker voorbij zien komen is minimalistisch wonen. Wat is het, hoe doe je het en — ook niet onbelangrijk — is het iets voor jou?

De minimalistische stroming is niets nieuws. In de jaren ’60 zagen we de stroming al terugkomen in de architectuur. Maar waar het destijds vooral om de esthetiek ging, is het vandaag de dag veel meer dan dat. We hebben het over een complete levensstijl als tegenreactie op de klimaatcrisis, de hypotheekcrisis en de almaar stijgende huizenprijzen. Als belangrijk onderdeel van een bredere stroming, het minimalisme, vindt minimalistisch wonen vooral veel aanhangers onder de nieuwe hippies; de bewuste mens die een alternatief zoekt voor de consumptiegerichte levensstijl die vooral in de Westerse maatschappij gepropageerd wordt.

Tiny houses

Concreet en simpel gezegd ziet dat minimalistisch wonen er zo uit: een klein huis met weinig spullen. Vaak zelf gebouwd, met klimaatverantwoordelijke materialen, in sommige gevallen (deels) self-sustainable en doorgaans in een natuurrijke omgeving.

Zolang de grote projectontwikkelaars nog niet te porren zijn voor de mini-huisjes, speelt dat zelf bouwen een belangrijke rol. Vooral in Nederland, want zie in dit kleine landje maar eens een stuk grond te kopen en een bouwvergunning te krijgen. Vele minimalisten stuiten dan ook op weerstand en gedoe rond het realiseren van hun tiny dream.

Maar goed nieuws voor hen die het zien zitten om in zoiets of zoiets te wonen; zelfs Nederland kent talloze initiatieven die het mogelijk maken in een tiny house te wonen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Tiny House Farm Oosterwold? Of, als je liever in een hippe stad als Rotterdam woont, Tiny House Rotterdam? De Utrechtse start-up Sustainer Homes bedacht zelfs een modulair bouwsysteem om je eigen tiny house mee te kunnen bouwen alsof het een IKEA bouwpakket is. En zo zijn er nog veel meer ontwikkelingen op het gebied van tiny houses.

Wat kost dat dan?

Eén van de grote voordelen van zo’n mini-woning is dat je er minder voor betaalt dan voor een ‘gewone’ woning. Deze Wikkelhouse bijvoorbeeld, kost (vanaf) € 30.000. En deze Tiny TIM begint zelfs al bij € 14.500. Maar wil je een beetje klein maar comfortabel wonen en besparen op je maandlasten doordat je bijvoorbeeld voor je eigen warme water en elektriciteit zorgt, dan kom je uit op een hoger bedrag.

Om dit vage antwoord op de vraag wat het uiteindelijk kost om in een tiny house wat aan te scherpen, vroeg ik Jan-Willem van der Male van the Tiny House Academy, naar zijn inzichten in de kosten die komen kijken bij het realiseren van je eigen tiny house.

‘‘Met alle wensen om je maandlasten te drukken, moet je rekening houden met een bedrag van rond de € 45.000. Dat is waar je op uitkomt als je het laat bouwen. Als je het zelf wilt doen, ontwerpen én bouwen, dan kom je uit rond de € 35.000. Voor dat bedrag ben je volledig zelfvoorzienend, ofwel off-grid, ofwel niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, de waterleiding en het riool. Maar uiteraard komt er een hoop bij kijken als je dat allemaal zelf wilt doen.

De enige maandlasten die je dan nog overhoud zijn bijvoorbeeld je zorgverzekering, eten/drinken, onderhoud, telefoon, etc. Dus geen rioolheffing, water, elektra en warmte meer. Daarvoor in de plaats krijg je wel lasten terug in de vorm van eigen verantwoordelijkheid in onderhoud.

De grond is op dit moment alleen nog beschikbaar in de reguliere markt. Dus dat is een kwestie van bouwgrond op Funda zoeken. Je moet dan wel een omgevingsvergunning aanvragen en dus voldoen aan het bouwbesluit op basis van het Gelijkwaardigheidsbeginsel. Dat kost veel tijd, energie en leges.’’

Daar moet je — zoals Van der Male al even noemt — een lange adem voor hebben. Er zijn wel steeds meer gemeenten en initiatiefgroepen bezig om locaties te creëren waar je in een tiny house mag wonen. Vaak zit dat in de experimentele sfeer of gaat het om tijdelijke projecten, maar niet altijd. Op deze kaart van Tiny House Nederland vind je een overzicht van alle initiatieven. En ervaringsdeskundige slash tiny-house-bewoonster Hennie Tibben legt je hier precies uit hoe het zit met die grond en grondprijzen.

Ben je bereid de benodigde tijd en energie te steken in het realiseren van je minimalistische woondroom? Bedenk dan eerst: is dit wel écht iets voor mij? Om die vraag te beantwoorden zou je de ervaringen van Marjolein Jonkers kunnen meelezen. Zij woont sinds mei 2016 in een tiny house en deelt haar tiny lief en leed op haar blog.

Minimalistisch wonen: meer dan een klein huis?

Je las het eerder in dit artikel al even: minimalistisch wonen komt voort uit een veel grotere beweging, namelijk die van het minimalisme. En hoewel je in een tiny house wel zal moeten, gaat het erom dat je in materialistisch opzicht een soberder leven leidt. Niet omdat zo’n klein huisje je dwingt om dat te doen, maar omdat je dat uit eigen beweging doet, en het leven in een klein huis met minder spullen daar onderdeel van is.

Die soberheid, daar is heel wat voor te zeggen. In het Westen zijn we geconditioneerd wat het kopen en bezitten van spullen betreft. Meer, groter, duurder, zo luidde het credo. Maar als je jezelf nu eens hardop afvraagt: al die spullen, worden we daar nu echt gelukkig van? Hebben we elk jaar een nieuwe smartphone nodig? Zorgt dat veertiende paar schoenen ervoor dat we ons beter voelen? En doen we eigenlijk wel iets met die extra logeerkamer?

Steeds meer mensen besluiten niet langer de Westerse droom na te jagen. Zij zetten een punt achter hun consumptiegerichte levensstijl en kiezen voor een minimalistisch leven. Kleiner, minder en daardoor bewuster. Een online zoektocht naar wat dat minimalisme precies inhoudt, bracht me al snel bij Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus, die samen als ‘The Minimalists’ de hele wereld over reizen om hun verhaal te delen en mensen te inspireren een minimalistisch leven te leiden. De film die zij maakten, ‘Minimalism: A Documentary About the Important Things’ is te zien op Netflix en Vimeo.

Minimalistisch fanatisme

Het leuke aan dit soort trends is dat er fanatiekelingen zijn, mensen die er een doel op zich van maken en zo de wereld een bijzonder extra kleurtje geven. Ook het minimalisme is rijk aan deze fanatiekelingen. Zij hangen deze stroming op bijna religieuze wijze aan, leven natuurlijk in tiny houses met weinig spullen, maar gaan nog een stapje verder dan dat.

Het boek Opgeruimd! van de Japanse Marie Kondo — waarin ze je stap voor stap meeneemt in het wegdoen van spullen die er niet meer toe doen — is niet voor niets een wereldwijde bestseller en prijkt in menig huishouden op het nachtkastje. Een kort rondje Google bracht me bij predikers als Joshua Becker, die op zijn blog mensen helpt om stapje voor stapje het pad richting minimalisme te bewandelen. Zo leert hij je licht bepakt op reis te gaan en hoe je afstand neemt van je spullen.

Over dat laatste gesproken; er lijkt zelfs een ware competitie te leven onder minimalisten. Wie is de grootste der kleinen? Minimalist Courtney Carver claimt genoeg te hebben aan een totaal van 100 items (de Dave Bruno 100 Things Challenge) en Colin Wright doet er nog een schepje vanaf: zijn spullenrepertoire telt slechts 51 spullen.

Zo ver hoef je natuurlijk niet te gaan om een leven van meer tevredenheid met minder spullen te leiden, lijkt me. Maar gezien de 300.000 spullen die de gemiddelde Amerikaan in zijn huis heeft liggen (en jij zit daar vast niet ver vanaf), is een middenweg gauw gevonden.

Iets voor jou?

Ik voel me best aangetrokken tot de eenvoud, het overzicht en het bewuster en gerichter genieten dat de minimalistische levensstijl predikt. Maar ik hou ook van ruimte, vind het fijn om mijn creativiteit in kleding en accessoires kwijt te kunnen en zou ook moeite hebben om afstand te doen van alle mooie boeken die ik door de jaren heen heb verzameld.

Wat vind jij van al dit ge-minimaliseer? Zie jij het zitten om in een tiny house te wonen? Om een flink deel van je spullen naar de prullen- of weggeefbak te verwijzen? En je kledingkast te beperken tot een minimaal aantal items? Laat het ons weten in een comment en discussieer mee.

Interessant? Lees dan ook: ‘Zo wonen we over twintig jaar: dit zijn de huizen en steden van de toekomst

Moneyou Magazine
Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.