Waarom we optimistisch mogen zijn over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in 2018

Lynsey Dubbeld
Moneyou Create
Published in
5 min readJan 31, 2018

--

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een niche? Welnee. Sterker nog, het barst in Nederland van de wereldverbeterende initiatieven en duurzame pioniers. En goed nieuws: ook in 2018 mogen we optimistisch zijn over het steeds harder groeiende draagvlak rondom MVO.

Duurzame bedrijvigheid en sociaal ondernemerschap zijn springlevend in ons land. Daar zijn de volle zalen bij het recente nieuwjaarsevent van MVO Nederland een mooi voorbeeld van. Een toenemend aantal innovatieve koplopers weet people, planet & profit te combineren, en levert daarmee een onmisbare bijdrage aan de wereld van morgen. En het goede nieuws: het draagvlak voor maatschappelijk ondernemerschap groeit alleen maar meer. Deze ontwikkelingen hebben daar positief aan bijgedragen (of doen dit nog steeds).

Duurzaamheid is “in”

De aanstelling van een heuse Nationale Energiecommissaris onder de naam van Ruud Koornstra is het levende bewijs: MVO mag gerust het nieuwe normaal worden genoemd. De functionaris gaat vanuit de Nationale Energiecommissie overheden en bedrijven stimuleren om ervoor te zorgen dat Nederland in 2030 op schone, eerlijke en veilige energie draait. Koornstra heeft de wind in de zeilen, want er is een groeiend bewustzijn dat de circulaire economie big business belooft te worden. Zo presenteerde staatssecretaris Stientje van Veldhoven recent in de week van de circulaire economie vijf transitieagenda’s, die ertoe bijdragen dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair is. Dat wil zeggen dat alle producten die op de markt komen gerecycled kunnen worden tot nieuwe producten. En daarmee zou het fenomeen afval in potentie de prullenbak in kunnen. Zo’n circulaire werkwijze is in de mode. Dat blijkt ook wel uit de vele mode-initiatieven die dankbaar gebruik maken van circulaire mogelijkheden. Zo investeert de C&A Foundation dit jaar 1,5 miljoen euro in initiatieven die de implementatie van circulaire businessmodellen in de textielsector vereenvoudigen. Of kijk maar eens naar het Lease a Jeans concept van Mudjeans. Daarover later in het artikel meer.

Duurzaamheid inspireert

Daan Roosegaarde, keynote speaker bij het nieuwjaarsevent van MVO Nederland, bewijst het als geen ander: duurzaamheid is allang geen geitenwollensokkengedoe meer. De iconische ontwerpen van Studio Roosegaarde combineren een creatieve visie met ultrahightech innovaties. Neem de Smart Highway, een weg die door het opladen van zonlicht ‘s nachts oplicht als er een auto overheen rijdt. Of de Smog Free Tower, een buitenluchtzuiveringsinstallatie die smog transformeert in edelmetalen. Met het Smog-Free Project, waartoe ook een fiets behoort die smog wegfiltert, bestrijdt Studio Roosegaarde de luchtvervuiling in steden. En daar wordt de wereld schoner én mooier van. Studio Roosegaarde is niet alleen inhoudelijk met inspirerende projecten bezig. Een talk van de oprichter — door critici nogal eens omschreven als “een grote Daan Roosegaarde show” — is op zich al een spektakel.

Maar er zijn nog veel meer pioniers die ons inspireren. Neem de 23-jarige Boyan Slat, die in 2014 via een crowdfundingcampagne ruim twee miljoen dollar wist binnen te halen voor The Ocean Cleanup. De technologie van The Ocean Cleanup belooft binnen vijf jaar vijftig procent van het plastic uit de grote oceanen te verwijderen. Dit jaar gaat de eerste officiële schoonmaakactie van start en in 2020 belooft het systeem op grote schaal operationeel te zijn.

Ook inspirerend is het succes van MudJeans, uitvinder van de eerste ‘lease jeans’ ter wereld. Het idee: je “leent” een jeans van Mudjeans. Deze draag je, en na een jaar, of wanneer de jeans helemaal opgedragen is, stuur je deze naar Mudjeans terug. Vervolgens kun je weer een nieuwe jeans uitzoeken en Mudjeans recycled de oude. Hiervoor betaal je €7,50 per maand. Zoals je eerder in dit artikel al kon lezen, worden circulaire technieken omarmd door de mode-industrie. Sinds de lancering van de lease jeans in 2013 is MudJeans uitgegroeid tot een scale-up met een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van circulair ondernemen. Én met een prachtige collectie schone, eerlijke spijkerbroeken (en trouwens ook jassen, sweaters en t-shirts). MudJeans zijn onder meer te koop bij de Geitenwollenwinkel, een online store en winkel in de Utrechtsestraat in Amsterdam die met een vette knipoog laten zien hoe actueel en future-forward duurzame mode juist is. En ook daar hopen we snel meer van te zien.

Het aantal bewuste consumenten groeit

Ruim de helft van de consumenten behoort inmiddels tot de zogenoemde belief-driven buyers. Dat wil zeggen dat naast bijvoorbeeld de kwaliteit van het product of de prijs, ook waarden als duurzaamheid een rol spelen in hun koopgedrag. Deze bewuste consumenten verwachten dat bedrijven een positie innemen over actuele sociale en politieke kwesties, zoals immigratie, milieu en discriminatie. Bovendien willen ze dat merken tijd, geld en middelen inzetten om hieraan aandacht te besteden in hun bedrijfsvoering, productieprocessen en communicatie. Dit alles blijkt uit de ‘2017 Edelman Earned Brand Study’, waarvoor 1.400 consumenten uit veertien landen zijn geïnterviewd.

De studie van Edelman laat ook zien dat het aantal bewuste consumenten groeit: er is sprake van een toename van 30 procent in vergelijking met drie jaar geleden. In het Dossier Duurzaam, een jaarlijks onderzoek naar de houding van burgers over MVO, is een vergelijkbare trend zichtbaar. Uit de meest recente editie blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse consumenten bij de aanschaf van nieuwe producten of diensten op duurzaamheid letten. In 2013 was dit nog 30 procent. Gezien deze ontwikkelingen is het misschien geen wonder dat MVO zo in de lift zit: dat geeft ondernemers namelijk niet alleen een goed gevoel, maar levert ook gewoon geld op.

Futuristen zijn ook optimistisch

Dit is het jaar waarin bouwsteenburgers en bruggenbouwers de olifantenpaadjes tussen oude vraagstukken en nieuwe oplossingen verbreden. Dat was de boodschap van de Trendrede 2018, een lezing van een collectief van trendwatchers en toekomstverkenners. De wens tot vernieuwing veert overal krachtig op.

Door het hele land werden de afgelopen jaren vernieuwingen in de steigers gezet, vaak kleinschalig van karakter. De kunst is nu om van opstarten naar opschalen te komen. Want open innovatie — van elkaar lenen en leren — levert inzicht en verrijking op. Of, zoals Daan Roosegaarde het stelde in zijn talk tijdens het event van MVO Nederland: “We kunnen de toekomst niet voorspellen, we kunnen veranderingen wel omarmen.”

Zou jij jezelf typeren als bewuste consument? Laat het weten in de comments.

Moneyou Magazine

Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.

--

--

Lynsey Dubbeld
Moneyou Create

Schrijft en deelt verhalen over trends. Vooral op het vlak van duurzaamheid en MVO. Altijd vanuit een passie voor contentstrategie en trendanalyse.