Detta är Mooria

Mooria
MOORIA
3 min readOct 3, 2016

--

från redaktionen

MOORIA är ett digitalt magasin som handlar om att vara människa i dagens högteknologiska och snabbföränderliga värld.

Mooria kringgår de vanliga uppdelningarna av saker och ting.

Mooria skriver om individen, samhället, tekniken, religionen, filosofin, vetenskapen och politiken, som om allt verkligen har med allt annat att göra.

Alltid med människan i centrum, en människa som kan och vill vara fri att tänka och agera utifrån sitt eget omdöme.

En människa som suktar efter förståelse och sammanhang utan flum.

En människa som alltid, medvetet eller omedvetet, lever och agerar i olika nätverk.

Med avstamp i vardagen, i en verklighet vi alla känner igen, tränger Mooria djupare utan att förlora det praktiska livets utmaningar och möjligheter ur sikte.

Utan säkerhetsbälte — undrande, undersökande, handlingskraftigt.

Mooria är ett just nu ideellt, öppet samarbetsprojekt, en tidskriftsidé av Per Johansson (fil dr, frilansforskare, skribent, talare, konsult) och Nicklas Mattsson (tidigare redaktör för tidningen Entreprenör, numera på SEB).

Läs mer om Moorias publiceringspolicy här!

Mooria lanseras på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm, hösten 2014. Från vänster Per Johansson, Waldemar Ingdahl, Lars Noväng, Max Valentin, Dougald Hine, Darja Isaksson, Paulina Söderlund. Foto: Nicklas Mattsson.

Därför heter vi Mooria

Egentligen är det enkelt — det lät bra.

När vi sedan sökte på Google efter ordet Mooria kom vi fram till att det var okej att ha samma namn som ett område i Guinea, en tjeckisk tillverkare av hundtillbehör och en teater i Tammerfors…

Vi tänkte på Utopia, boken av Thomas More som skapade uttrycket utopi (”ingenstans”) som benämning på en värld som är den bästa av världar (i Utopia innebar det korta arbetsdagar, religionsfrihet och rätt för kvinnor att utbilda sig…).

Vi tänkte också på dvärgarnas rike Moria i Tolkiens Sagan om Ringen. Ett spännande ställe i underjorden. Och på det engelska ordet för att förankra båtar vid kajer eller bojar (Nicklas seglar gärna), mooring. Vi såg Mooria som en kajplats, ett ställe att ankra vid.

Och Moores lag spelade såklart in, Intels grundare Gordon Moores förutsägelse om att antalet transistorer som kan klämmas in på ett datachip kommer att växa exponentiellt och fördubblas var 24:e månad (vilket i praktiken visade sig bli ungefär var 18:e månad).

Vi två träffades när Stockholm School of Entrepreneurship inbjudit Ray Kurzweil att via länk föreläsa om sin teori om bland annat singularitet, i korthet att all informationsteknik beter sig enligt Moores lag, vilket skulle innebära att 2042 har vi utvecklat teknik som i princip kan göra oss odödliga. Nicklas intervjuade Kurzweil på scen och frågade bland annat om vi verkligen vill detta? Han svarade, “det kommer att bli så, oavsett”. Vi två hade pratat innan seminariet och efteråt skrattade vi lite åt det faktum att frågan om huruvida vi vill ha en värld där vi är odödliga tack vare teknik, spelade så liten roll för en framstående tänkare som Ray Kurzweil. För oss var det spännande. Och även om vi båda är lite avvaktande till Kurzweils förutsägelser, är det en kittlande tanke att teknikens utveckling kanske kommer att få så omstörtande påverkan på oss alla, på sikt.

Vi började samtala kring oss, vi människor i dagens samhälle, om att vi ofta reflexmässigt förkastar eller omfamnar ny teknik utan att riktigt fundera över varför eller vad vi egentligen vill med den. Utifrån sådana tankar löper linjerna snabbt till kultur och politik, ekonomi och religion, individen och planeten, nationalstaten och kollektivet, gränser och etik, moral och vetenskap. Och det är spännande att diskutera kring detta. Vare sig man är för, emot, frågande eller insatt.

Och vi ville båda komma förbi snuttifieringen, välja bort konfrontationerna och hellre samtala och försöka förstå andras synvinklar och var de kommer ifrån, inte bara debattera för debattens skull.

Missförstå oss rätt. Vi tycker båda att det är kul att diskutera och vi gillar väl liksom de flesta att ha de bästa argumenten för vår egen uppfattning. Som många andra människor händer det väl även oss att vi myser lite när en debattmotståndare står svarslös. Men det är motsatsen som gjort att vi startade Mooria ihop. Det lite mer eftertänksamma samtalet, som tvingar ut en på lite halare is.

I Moorias hägn vill vi samtala. Gärna länge, gärna mycket och utan fördomar.

Välkomna till Mooria.

Per & Nicklas

--

--