Felsefenin İlk Öbeği | Varlık

İlter Güvenç
Mozartcultures
Published in
1 min readSep 24, 2020

Felsefenin ilk öbeği yazılar dizimde bazı kavramlar üzerine kısa kısa pasajlar kaleme alacağım. Bu yazı dizisinin ilk misafiri Varlık.

Varlık

Varlık sorunu evrenin yapısını açıklamak için felsefenin kuruluş sürecinde ortaya çıkmıştır. Evren’i tanımlamak için seçtiğimiz kozmos kavramı; Homeros’un eserlerinde görülen, askerleri düzene sokmak, fiilinden felsefeye geçmiştir. Felsefe kavram dünyasında olan kozmos kelimesi ise güzel, düzenleme süsleme olarak kullanılmıştır ancak tam anlamıyla şiirsel anlam bütünlüğü dışında kozmos dediğimiz şey, evrenin ve şeylerin tümüdür. Aynı zamanda kozmos evrenin düzene konmasıdır, var olanların tümünü kucaklayan ve var olanların oluş nedenlerini kendinde barındıran bütünlük bir varlıktır. Her bir var olanın kendini gerçekleştirme sürecini oluşturur.

Evrendeki her şeyi kendisine özgü oluş süreci ile var olmaktadır ve evrendeki düzenin bir parçasıdır. Varlık bütün var olanları ile tamamlanmış bütünlüklü yani düzenli bir durumu ile evren olmak anlamındadır. Evren’i meydana getiren var olanların her biri çeşitli oluş durumlarına sahiptir. Örneğin, oluşlarını tamamlayan gök cisimleri mükemmel varlıklar olarak dairesel hareket etmektedirler.

Kaynak

  1. Felsefede kavramların önemine ve bu seriyi yapmamı sağlayan lisans hocalarımdan Sn. Sabri Genç akademisyenime teşekkür ederim. Bu seri bir anlamda onun derslerinden çokça faydalandığımdan ötürü ona armağan ettiğim bir yazı dizisidir.

--

--