Somen väkivaltakiihdyttämöt on saatava aisoihin

Tapio Laakso
Muistio
Published in
3 min readJan 12, 2021

Sosiaalisessa mediassa tapahtuvalla uhkailulla, trollauksella ja väkivaltapuheella on oikeita seurauksia todellisessa maailmassa. Valitettavasti Trumpin sometilien sulkemisesta käyty keskustelu on ollut historiatonta ja eurosentristä. Ikään kuin mitään vastaavaa ei ikinä ennen olisi tapahtunut, kun se on tapahtunut sivussa “läntisen maailman” tapahtumien keskipisteestä.

Netin väkivaltafantasioilla ja ihmisryhmien demonisoinnilla on tappavia seurauksia. Kongressin valtaus ja Trumpin levittämät vaalivalheet eivät olleet tässä suhteessa mitään uutta.

Tunnetuimpia tapauksia on Myanmarin rohingya-vähemmistöön kohdistettu etninen puhdistus, jonka organisointiin käytettiin osaltaan Facebookia. Jopa YK kiinnitti huomiota siihen, kuinka hitaasti yhtiö vastasi vihapuheen levittämiseen. Edelleen sadattuhannet rohingyat elävät valtavilla pakolaisleireillä Bangladeshin puolella.

Bloomberg julkaisi pari vuotta sitten erinomaisen artikkelin valtiovetoisista trolli- ja vihakampanjoista, joita käytetään opposition vaientamiseen ja sosiaalisten liikkeiden hukuttamiseen vihaviestien tulvaan. Sosiaalista mediaa on käytetty oppositioliikkeiden organisointiin, mutta yhä useammin autoritääriset hallitukset ovat huomanneet, että järjestelmällinen trollaus on toimiva tapa pitää kansa kurissa.

“People sometimes worry that Azerbaijan will shut down Facebook,” said Katy Pearce, a communications professor at the University of Washington who has studied the platform’s use in that country. “Why would it? Facebook is the most effective tool of control the government has.”

Recep Erdogan’s government has used a combination of online and offline repression to turn social media “into a near dead zone for genuine social protest in Turkey”

Facebook on järjestelmällisesti katsonut läpi sormien erilaisten demagogien ja autoritääristen johtajien vihapuhetta — vastoin omia sääntöjään.

“In theory, no one is allowed to post hate speech on Facebook. Yet many world leaders — Rodrigo Duterte, of the Philippines; Narendra Modi, of India; Donald Trump; and others — routinely spread hate speech and disinformation, on Facebook and elsewhere. The company could apply the same standards to demagogues as it does to everyone else, banning them from the platform when necessary, but this would be financially risky.”

Sosiaalisen median tilejä on myös suljettu paljon ja monenlaisin perustein. Tässä suhteessa Trumpin tilin sulkeminen ei ole mikään “vaarallinen esimerkki”, kun esimerkkejä on jo pilvin pimein.

Sosiaalisen median alustoilla on myös toteutettu valtavat, erityisesti jihadistiseen terrorismiin kytkeytyvät puhdistukset. Pelkästään Twitter on kertonut sulkeneensa yli miljoona terrorismiin kytkettyä tiliä. Samoin Facebook pyrkii kitkemään ISIS-propagandan alustaltaan. Alustoilta ulos potkiminen on ollut toimiva tapa puuttua terrorismiverkostojen toimintaan.

Äskettäin Facebook sulki Ranskan armeijaan kytkeytyneen vaikuttamisoperaation Keski-Afrikan tasavallassa ja Malissa.

Hamasin ja Hizbollahin johtajien Twitter-tilit on suljettu. Zoom on estänyt palestiinalaisaktivisteja järjestämäst tilaisuuksiaan. Amazon potki Wikileaksin ulos servereiltään. Instagram tunnetusti vainoaa (naisten) nännejä.

Presidentti Trumpin sometilien sulku oli oikea päätös, mutta ”too little too late”, kuten monet totesivat. Se voisi kuitenkin olla sosiaalisen median käänne parempaa kohti.

Onhan se nyt aikamoinen työmaa näillä somealustoilla, pitäähän se myöntää. Pitäisi olla sotkematta politiikkaa kaikissa maailman maissa. Ei saisi edesauttaa kansanmurhia, ei joukkosurmia, eikä edes vallankaappauksia. Sitten on vielä kaikki uhkaukset, herjaukset, identiteettivarkaudet ja tekijänoikeusloukkaukset. Toki palkkio on ollut ruhtinaallinen.

Ainut tapa lähestyä tehtävää, on varmistaa, että kaikkia käyttäjiä kohdellaan samoilla säännöillä. Trumpin tilien sulkupäätöstä kritisoivat, sanovat käytännössä, että häntä pitäisi kohdella eri tavalla kuin muita käyttäjiä. Aseman pitäisi tuoda oikeus rikkoa yhteisiä sääntöjä. Tämä on myös Trumpia tukevan äärioikeiston tavoite: etuoikeudet sen perusteella keitä he ovat.

Sananvapauden määrittely on usein haastavaa, mutta ei mahdotonta. Alustojen pitäisikin sitoa moderoinnin periaatteensa ihmisoikeussopimuksiin ja kansainväliseen oikeuteen. Tämä tarjoaisi päätöksille kestävän pohjan. Päätösten pitäisi olla läpinäkyviä ja niistä pitäisi voida valittaa. Tutkija Jillian C. York on kirjoittanut tästä hyvin, vastuulliseen sisältömoderaatioon on kehitetty myös ns. Santa Claran periaatteet.

Päätöksellä sulkea Trumpin sometilit on globaaleja vaikutuksia. Iranin hengellisen johtajan yksi tuoreemmista twiiteistä on poistettu. Ugandasta tuli tällainen uutinen:

Somen väkivaltakiihdyttämöt on saatava aisoihin, mutta se on tapahduttava yhteisten pelisääntöjen, ei jättikorporaatioiden mielivallan kautta. On nimittäin kuviteltavissa myös sellainen maailma, jossa Twitter ja Facebook olisivat päättäneet kongressin valtauksen yhteydessä asettua tukemaan Trumpia ja kongressiin tunkeutujia.

--

--