Vallankaappauksen seuraukset

Veikko Eranti
Muistio
Published in
8 min readJan 11, 2021

Tl;dr: Yhdysvalloissa yritettiin väkivaltaista vallankaappausta. Tätä tosiasiaa ei muuta se, että osa tekijöistä käytti hassuja hattuja, eikä se, että vallankaappauksen osatekijät tulevat internetkulttuurin hassuttelusuunnasta. Tämä konteksti on olennaista mikäli Donald Trumpin twitteritilin sulkemista ja sosiaalisen median toimintaa halutaan ymmärtää.

Hergé: Tintti ja Picarot. Eläköön San Theodoros! Eläköön kenraali Alcazar!

Koheltajien vallankaappaus

Pitkien selvittelyjen, epäilyjen, varaslähtöjen ja junamatkojen jälkeen kaikki oli lopulta valmista. Nyt vallankumous todella tehtäisiin! Johtaja antoi lopulta luvan, kansa oli valmiina. Pitkään epäröityään Lenin oli todennut, että 1917 lokakuu on oikea aika neuvostovallankumoukselle, vaikka Marxin teorian mukaan Venäjällä kapitalismin kehitys ei olekaan riittävän pitkällä. Joukot olivat valmiina, kansan tuki oli varmistettu, kohde selkeä: väliaikaisen hallituksen päämaja Talvipalatsissa. Signalointi oli vaikeaa ennen Facebookkia, mutta perinteisenä ratkaisuna oltiin päädytti viestimään nostamalla punainen lyhty linnoituksen lippusalkoon. Oli vain yksi ongelma: kukaan ei ollut ennakolta varmistanut, että vallankumouksellisten käytössä todella on tehtävään soveltuva punainen lyhty. Niinpä koko maailmanhistoriaa lopulta muuttanut vallankumous odotteli henkeä pidätellen kun Blagonrovov-niminen bolshevikki kaiveli varastoja ja koetti löytää punaisen lyhdyn. Näin tapahtumia kuvaa China Mieville historiateoksessaan October:

Hunting for one throughout the dark grounds of Peter and Paul [fortress], Blagonrovov promptly fell into a mud-pit. When, dirty and sodden, he finally found a suitable light and hared back to raise it, he discovered, nearly out of his mind with frustration, that ‘it proved extremely difficult to fix it on the flagpole’.

Lopulta poloinen Balgonrovov sai kuin saikin lyhdyn ylös salkoon, ja loppu oli historiaa. Vallankumous, sisällissota, nälänhätä, Stalin, gulagit jne jne.

Tekstianalyysiä Twitterin malliin

8.1.2021 Twitter päätti sulkea Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin käyttäjätilin. Saman ratkaisun teki käytännössä jokainen sosiaalisen median palvelu. Tästä tilin sulkemisesta Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen esimies Jussi Pullinen kirjoitti aukeaman esseen, linkittäen sen sensuuriin, sosiaalisen median disnifikaatioon ja ennusteli sen tarkoittavan potentiaalisesti jopa kaiken poliittisen puheen kieltämistä sosiaalisessa mediassa. Tätä esseetä jaettiin sosiaalisessa mediassa laajalti, ja siinä olikin selvät ansionsa internetin vapauden ja sensuurin dynamiikan kuvauksena. Kuvauksen kohteena on pitkä matka täysin vapaasta internetistä tähän hetkeen:

On selvää, että viikonlopun ”puhdistus” on teknologiayhtiöille ja sosiaaliselle medialle käännekohta, joka jää historiaan. Tie lauantain estoihin on ollut pitkä, ja asiat olisivat voineet mennä toisinkin.

Nyt vaarana on, että estojen mukana menee myös paljon hyvää. Jotta tilannetta ymmärtää, on katsottava historiaan.

Miksi Twitter sulki presidentti Trumpin tilin? Tavallaanhan tämän luulisi olevan kaikkien analyysien kannalta keskeinen kysymys. Mikään palvelu ihmiskunnan historiassa ei ole sallinnnut kaikenlaista mahdollista käytöstä – aina on jotain sääntöjä. Ehkä Trump jakoi liikaa tekijänoikeuden alaista materiaalia? Ehkä Trump twiittasi liian roiseja alastonkuvia itsestään? Ehkä Trump oli wikileaks-aktiivi tai seksityöntekijä? (Nämä ovat viime vuosina olleet keskeisiä syitä sulkea käyttäjien sosiaalisen median tilejä.)

Tästä ei tietenkään ollut kyse. Twitterin tiedote aiheesta kertoo:

After close review of recent Tweets from the @realDonaldTrump account and the context around them — specifically how they are being received and interpreted on and off Twitter — we have permanently suspended the account due to the risk of further incitement of violence.

In the context of horrific events this week, we made it clear on Wednesday that additional violations of the Twitter Rules would potentially result in this very course of action. Our public interest framework exists to enable the public to hear from elected officials and world leaders directly. It is built on a principle that the people have a right to hold power to account in the open.

However, we made it clear going back years that these accounts are not above our rules entirely and cannot use Twitter to incite violence, among other things. We will continue to be transparent around our policies and their enforcement.

Tämän jälkeen tiedote purkaa muutaman Trumpin sinänsä viattomalta näyttävän twiitin ja alleviivaa, että 6.1. Capitolin vallankaappausyrityksen jälkeen Trumpin twiitit voidaan nähdä suorana kutsuna väkivaltaisuuksiin. Tämä ei ole sosiaalisen median disnifikaatiota, tämä on vallankaappausmellakoiden estämistä. Pullinen kirjoittaa, että jokin raja ylitettiin. Tämä on toki totta, mutta samalla pitää miettiä, kuka sen rajan ylitti. Jos Sauli Niinistö twiittaisi “Nyt morat esiin, tappakaa torakka-suomenruotsalaiset”, niin on pidettävä mahdollisena että hänen twitter-tilinsä myös sulkeutuisi.

Twitterin päätöstä sulkea Trumpin tili ei voi ymmärtää peilaamalla sitä ainoastaan internet-sensuurin kehityskulkuihin. Päätös liittyy Yhdysvalloissa käynnissä olevaan väkivaltaiseen poliittiseen kriisiin. Sillä, tulkitseeko tilanteen vallankaappaukseksi, autogolpeksi vai vain mellakoinniksi, ei sinänsä ole väliä.

Kaikenlainen ääripuhe venyttää sosiaalisen median käyttösääntöjä, ja äärivasemmistossa on toki myös potentiaalia kaikenlaisiin äärilikkeisiin ja vallankumouksiin — niitä ollaan historian saatossa paljon nähtykin. Mutta tämän hetken tapahtumat Yhdysvalloissa liittyvät erityisesti ja pelkästään äärioikeistoon, äärioikeiston tapaan käyttää sosiaalista mediaa, Trumpin äärioikeiston kanssa tekemään politiikkaan — ja äärioikeiston suorittamaan vallankaappausyritykseen.

Miksi äärioikeistolaisten sosiaalisen median käytökseen ei ole puututtu aikaisemmin? Pullinen viittaa esseessään Wall Street Journalin pitkään tutkivan journalismin artikkeliin Facebookin sisäisistä keskusteluista tähän teemaan liittyen. WSJ nostaa yhdeksi keskeiseksi syyksi pyrkimyksen neutraaliuteen. Mikäli Facebook olisi lähtenyt puuttumaan vihapuheeseen, salaliittoteorioihin ja muuhun törkyyn, tai muuttanut toimintalogiikkaansa poispäin kiihotuksesta, pois radikalisoinnista, pois alttiiksi havaittujen käyttäjien ajamisesta yhä radikaalimman sisällön äärelle, (ääri)oikeistolaiset julkaisut olisivat kärsineet selkeästi enemmän kuin (ääri)vasemmistolaiset julkaisut.

Facebook siis ei muuttanut kiihdyttämisen logiikkaansa, koska se olisi näyttänyt siltä että Facebook sorsii (ääri)oikeistoa ja estää heidän sanomansa levittämistä.

Vallankaappauksia ja vihapuhetta voidaan tuottaa sekä oikealta että vasemmalta, mutta Yhdysvalloissa nyt tapahtunut ihan oikea vallankaappausyritys oli äärioikeistolainen.

Äärioikeisto hyödyntää ironista hassuttelua

Tutkin yhdessä kollegojen kanssa suomalaista Ylilautaa ja sen poliittisuuden kehittymistä 2014–2018 (artikkeli on open access). Yhdistelimme laskennallista analyysiä ja perinteistä tekstin lähiluentaa. Isossa kuvassa laudan teemat siirtyivät äärioikeiston suuntaan tämän tutkimusjakson aikana. Myös nyymit itse havaitsivat tämän ja puhuivat mm. meemimäisestä natsipakotuksesta.

Artikkelissamme on mielenkiintoinen ironiaa käsittelevä jakso, josta vastasi pääosin Tuukka Ylä-Anttila. Tässä maistiainen:

This poster, apparently stepping out from behind the veil of irony for a moment to speak directly, confesses to another user (whom they also accuse of being a “newfag” who does not understand the irony permeating the board) that far-right and Hitler posting is “a meme” rather than a reflection of being “a nazi fan.” Rather, the purpose is “to fuck with people” and “to piss off the hippies.” On the surface, this is a dismissal of politics. However, at the same time, it is “hippies,” a politically determined identity group that the poster wants to “fuck with,” and as such, a political enemy construction. Furthermore, the poster acknowledges that this “fuckery” is “a protest against the decay of the mainstream media,” a typical grievance of the contemporary far-right, since the mainstream media is in their discourse often blamed for being a puppet of the “multiculturalist elite.” As such, “Hitler posting” can be “ironic” in the sense that it is not intended to be an endorsement of Nazism, perhaps even considered outright non-political by the authors while at the same time containing a right-wing, somewhat radical political agenda.

Ylilaudalla siis internet-oikeisto käyttää ironista hassuttelua ja liioteltua natsiposeerausta hyväkseen tavalla, jonka takaa kuitenkin paljastuu aivan poliittisia päämääriä. Vaikka kaikkea internetistä tulevaa lollottelua ei voikaan ottaa aivan vakavissaan, on selvää että se pitää sisällään paljon tietoista äärioikestolaista ja rasistista toimintaa.

Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Yhdysvaltain tunnetuin ja pitkäikäisin terroristiorganisaatio, Ku-Klux Klan, käytti aivan samaa strategiaa. Näin Helen Lewis teemasta The Atlanticissa (erinomainen juttu ylipäätään, kannattaa lukea se mielummin kuin tämä minun tekstini):

…bigotry and absurdity have long been intertwined. The Ku Klux Klan adopted a deliberately ridiculous name, and Klansmen claimed that they came from the moon, the historian Elaine Frantz Parsons writes in Ku-Klux. They endeavored “to portray victims’ entirely rational fear of their physical violence as though it were superstition or gullibility. The victim, tellingly, failed to ‘get the joke,’ allowing himself or herself to be frightened by ‘ghosts’ or ‘devils.’”

Hassu hattu ei vähennä vallankaappauksen vaaraa

Toinen näistä hahmoista haluaa tulla nähdyksi, toinen haluaa (todennäköisesti) kaapata ja/tai murhata kansanedustajia.

Mitä Yhdysvalloissa siis oikeastaan tapahtui 6.1.?

Presidentti Trump kannattajineen yritti kumota vaalien tuloksen ja jäädä valtaan siitä huolimatta, että sai vähemmän ääniä ja valitsijamiehiä kuin vastustajansa. Trump yritti painostaa vaaliviranomaisia, osavaltiopoliitikkoja ja senaattoreja, kylvi kuukausien ajan epäluulon siemeniä vaaleja kohtaan, ja kiihotti kannattajiaan ennakoivaan raivoon tulevia varastettuja vaaleja ajatellen. Sinä päivänä kun parlamentin piti varmistaa Joe Bidenin voitto, Trump käski mielenosoitusta “Tapaamaan hänet Capitolilla,” jonka jälkeen joukko tunkeutui hämmentävän helposti sisään kongressin taloon, ajaen kansanedustajat ja senaattorit pakoon jatkamaan kokoustaan joka totesi Bidenin vaalivoiton viralliseksi. Trumpin puheesta:

These people are not going to take it any longer. They’re not going to take it any longer…They came from all over our country. I just really want to see what they do […] All of us here today do not want to see our election victory stolen by emboldened radical Left Democrats, which is what they’re doing, and stolen by the fake news media, that’s what they’ve done and what they’re doing. We will never give up […] We have someone in there who should not be in there and our country will be destroyed and we’re not going to stand for that […] And after this [speech], we’re going to walk down — and I’ll be there with you — we’re going to walk down, we’re going to walk down to the Capitol…

Jo ennen Trumpin käskyä äärioikeistolaisessa sosiaalisessa mediassa kiersi kehotuksia hirttää Pence ja Pelosi, sekä yleistä kaaoksen ja suoran poliitikkoihin kohdistuvan väkivallan lietsontaa. Kyseessä ei tietenkään ollut kokonaisuudessaan koordinoitu tai kontrolloitu hyökkäys, eikä paikalla ollut militia-armeijaa vaan aika paljon satunnaisia indie-muusikoita ja kaikkea muuta jengiä. Mutta kyllä tästä trumpistien oma Bastiljin valtaus saatiin. Lisäksi hassuttelijoiden joukossa oli myös synkempää porukkaa.

Tässä kuvassa puolestaan sekalaisen magajoukon läpi marssii tällainen sotilaallinen rivistö kypärät ja taisteluvariusteet käytössä.

Oliko tällä, kutsutaan sitä tässä nyt vallankaappausyritykseksi, mielekäs mahdollisuus onnistua, tai teoria siitä miten Capitoliin sisään ryntääminen olisi voinut muuttaa vaalitulosta?

Vaikuttaa siltä, että ainakin osallla osallistujista oli. Keskeisten poliitikkojen kaappaaminen tai murhaaminen samaan aikaan kun presidentinvaalien valitsijamiesten vahvistaminen on käynnissä olisi ehdottomasti vaikuttanut hidastavasti vaalituloksen vahvistamisen etenemiseen ja vallanvaihtoon. Samaan aikaan Trump kävi läpi viimeistä soittelukierrosta republikaanipoliitikoille, yrittäen saada heidät mitätöimaan vaalituloksen, ja republikaanisenaattorit viivyttivät äänten vahvistamista.

Sosiaalisessa mediassa ovat kiertäneet ennen kaikkea uskomattoman naurettavat kuvat sarvipäistä. Samaan aikaan Capitoliin sisään hyökänneiden joukossa on kuvien perusteella ollut useita “nippusidemiehiä” — järjestäytyneitä, varustautuneita toimijoita joilla on ollut valmiina nippusiteistä tehtyjä kertakäyttökäsirautoja. Näiden paikalla olleen toimittajan twiittien mukaan kyse oli sekunneista, etteivät he päässeet istuntosaliin silloin kun kansanedustajia vielä oli paikalla. Kaikki eivät siis suinkaan olleet paikalla tuottamassa sisältöä sosiaaliseen mediaan, vaikka osa varmasti olikin.

Ymmärryksemme siitä, mitä Capitol-kukkulalla oikein tapahtui, tulee kasvamaan tulevina päivinä, viikkoina ja kuukausina aivan toiselle tasolle. Tulemme kuulemaan paljon lisää poliisin toiminnasta, poliisin saamasta ohjeistuksesta, siitä miksi paikalla ei ollut esimerkiksi kansalliskaartia jne. Sosiaalisen median kuvastoa tullaan analysoimaan tarkalla suurennuslasissa, poliisi ja FBI tulevat tekemään kartoituksia, pidätykset ovat jo alkaneet. Jo nyt voimme kuitenkin tietää, että mistään harmittomasta hassuttelusta vappunaamarit päässä ei ollut kyse.

Tai siis — ei ollut kokonaan kyse, tapahtumat eivät palaudu pelkkään hassutteluun. Kuten vallankumouksissa aina, paikalla oli niin sohellusta kuin sotilaallista suunnitteluakin. Vaikka paikalla olikin lihaksi tullut meemigalleria, tilanteen analysoiminen ilman sen tietoista poliittisen luonteen huomioimista johtaa täysin harhaan. Aseita, molotovin koktaileja ja räjähteitä löytyi monelta mellakkaan osallistuneelta, ja pommeja laitettiin useisiin rakennuksiin. Mielenosoittajat huusivat rytmissä “Hirttäkää Mike Pence” ja kantoivat hirttosilmukoita.

Minun mielestäni näitä videoita ei voi katsoa ja ajatella, etteikö tässä tehtäisi oikeaa, vakavaa ja tarkoituksellista poliittista väkivaltaa. (Videot ovat hyvin häiritseviä ja ahdistavia.)

Yhdysvalloissa siis äärioikeisto valtasi maan poliittisen vallan ylimmän elimen talon maan poistuvan presidentin kiihottamana, yksiselitteisenä tarkoituksenaan muuttaa vaalien lopputulosta ja pysyä vallassa. Tähän johti vuosien äärioikeistolainen organisoituminen, niin lautojen meemumaassa kuin ampuradoilla, koulutuskeskuksissa ja missä nämä valkoisen ylivallan militiat nyt harjoittelevatkaan.

Tämä on konteksti kaikelle sille mitä Yhdysvalloissa nyt tapahtuu. Tämän pitäisi vaikuttaa myös siihen, miten me tapahtumia analysoimme ja ymmärrämme.

Ja totta kai myös siihen, miten ajattelemme Suomen äärioikeistolaisia poliitikkoja. Ensimmäiset vasemmiston ja vihreiden vaalivilppiä tulevissa kunnallisvaaleissa väittävät viestit kiertävät jo suomenkielisessä internetissä. Toivottavasti tämä nähdään osana poliittista projektia eikä ainoastaan ääripuheen lisääntymisenä sosiaalisessa mediassa.

--

--

Veikko Eranti
Muistio
Editor for

A sociologist and a writer. @veikkoeranti on twitter, Assistant Professor of Urban Sociology @ University of Helsinki.