App Store Optimization (ASO)

Cihad Gökçe
inventiv
Published in
8 min readApr 25, 2022
https://www.digitalbevy.com/app-store-optimization-services/

ASO Nedir?

Hemen her mobil uygulama geliştiricisi Android uygulamaları için Google Play Store mağazasını, iOS/iPadOS uygulamaları için de Apple AppStore mağazasını kullanır. Uygulama sayısının milyonları bulduğu günümüzde de uygulamalarımızı diğer uygulamaların önüne çıkaracak sunum yöntemlerini kullanmak her zamankinden daha çok önem kazanmış durumda. Yani uygulamaları geliştirmek kadar, onları kullanıcılara ulaştırmak da başlı başına önemli bir iş kalemi haline geldi.

İşte bu noktada App Store Optimization (ASO) karşımıza önemli bir konu olarak çıkıyor. Peki nedir ASO: Uygulamaların Google Play Store ve Apple App Store mağazalarındaki görünürlüğünü arttırmaya yarayan ve bu mağazalarda yapılan arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmalarını sağlamak için yapılan işlemlerin tümünü ASO olarak tanımlayabiliriz.

ASO’yu duyunca aklımıza daha bilindik bir kavram olan SEO (Search Engine Optimization) gelebilir. İkisinin amaçları birbirine benzer gibi görünse de ilgilendikleri alanlar birbirinden farklıdır. SEO, web sitelerinin arama motorlarındaki görünürlüğünü arttırmakla ilgilenir ve ASO ile kıyasladığımızda, ona göre daha detaylı çalışmalar yapmayı gerektirir.

Mağaza Görünürlüğü Neden Önemlidir?

Apple’ın son açıkladığı verilere göre uygulama indirmelerinin %60’ından fazlası AppStore’da yapılan arama sonuçları üzerinden yapılmaktadır. Yani bir kullanıcıya ulaşmanın en etkili yöntemi arama sonuçlarında öne çıkabilmektir.

ASO Çalışmaları Size Tam Olarak Ne Sağlar?

  1. Uygulamanız arama sonuçlarında daha üstte çıkmaya başlar.

Mağazaların arama motorları tarafından indekslendikçe uygulamalarımız arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünmeye başlar. Kullanıcıların arama yaptıktan sonra büyük çoğunlukla sıralamada ilk beş sıradaki uygulamaları dikkate aldıklarını düşündüğümüzde bu konunun ne kadar önemli olduğu daha çok ortaya çıkıyor.

2. Doğru ve kaliteli kullanıcıya ulaşmanızı sağlar.

ASO çalışmaları, uygulamanızın kendisini ifade etme gücünü artırır. Böylece doğru (uygulamanıza gerçekten ihtiyaç duyan) kullanıcıların uygulamayı daha çabuk anlamasını sağlar ve böylece kullanıcının indirme kararını daha kolay vermesine yardımcı olur. Bu da uygulamamızın doğrudan (organik) indirme sayısının artmasını ve böylece mağazaların uygulamamızı arama sonuçlarında daha üstlerde getirmesini sağlar. Sonuç olarak uygulama indirildikçe görünürlüğü artar ve daha görünür oldukça da daha çok kullanıcı uygulamayı indirmeye başlar; yani burada bir döngü oluşur.

3. Reklamlara ayıracağınız bütçenizi düşürmenizi sağlar.

ASO çalışmaları, uygulamanızın ulaşılabilirliğini doğal yollardan arttırmış olacağı için reklam çalışmalarına daha fazla bütçe ayırmaya gerek duymazsınız. Böylece karlılığınız da artmış olur.

https://www.mobileaction.co/app-store-optimization-aso/
https://www.mobileaction.co/app-store-optimization-aso/

ASO’nun Ana Faktörleri

  1. Uygulama Adı (Başlığı)

Uygulama başlığı, arama motorları tarafından önemli bir sıralama faktörü olarak görülür. AppStore ve Google Play, uygulamanızı isimlendirmeniz için 30 karakterlik alanlar sunarlar. Bu alanda uygulamanızın adının yanında uygulama için belirlediğiniz anahtar kelimeleri (en azından önemli olanlarını) kullanmanız son derece önemlidir.

2. Uygulama Logosu

Kullanıcıların gözünde uygulamanızla ilgili oluşan ilk izlenimi oluşturan en önemli faktörlerden biri uygulama logosudur. Arama sonuçlarında ya da diğer listelerde uygulamaları birbirinden ayırmayı ilk sağlayan unsurun uygulama logoları olduğu düşünüldüğünde logoların ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Logoyu oluştururken;

  • Canlı ve dikkat çekici renkler kullanmaya özen gösterin
  • Metin kullanmayın, unutmayın ki metinler başlık içindir
  • Küçük ve belirsiz ayrıntılardan kaçının
  • Fotoğraf veya ekran görüntüsünü simge olarak kullanmayın
AppStore ve Google Play Store’un sıralama faktörleri

3. Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimeler, uygulamanızın mağazaların arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmasında en önemli rolü oynayan etmendir. Anahtar kelimelerin uygulamanın başlığında ya da açıklama kısmında kullanılması gerekir ve başlıkta kullanılan anahtar kelimeler arama algoritmaları tarafından daha öncelikli arama kriterleri olarak kabul edilir. Bu yüzden tüm bu ASO sürecine uygulamanızı en iyi ifade eden kelimeleri belirleyerek başlayabilirsiniz. Bunu yaparken uygulamanıza benzeyen başarılı uygulamaların hangi kelimeleri seçtiklerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Burada, iyi bir uygulamayla aynı anahtar kelimeyi kullanmak her zaman iyi bir fikir olmayabilir. Özellikle de birçok uygulamayla rekabet etme gibi bir durumunuz varsa, burada farklı anahtar kelimeler seçmek sizin için daha uygun olacaktır.

AppStore’da anahtar kelime girişi

Anahtar kelimelerinizi belirlerken şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Arama terimlerini tek sözcüklere bölün ve tekrarı ortadan kaldırın. “Online shopping” yerine ”online” ve ”shopping” kelimelerini ayrı ayrı kullanmak sayesinde 3 kelime yazmak yerine tek kelime ile kendinize daha çok kelime yazma fırsatı oluşturursunuz.
  • Boşluk kullanmamak da size ekstra bir karakter kazandırmış olur. Sadece virgül kullanmanız yeterli.
  • Çoğul kelime kullanmayın, algoritma sizin yerinize kelimelerin çoğul hallerini zaten aramada eşleştirmektedir.
  • ”app”, “the”, “most” gibi kelimeleri kullanmanız size bir fayda sağlamaz.
  • Uygulamanızı, şirket adınızı veya kategori adınızı eklemeyin. Apple, App Store Connect’teki anahtar kelime listesine ek olarak, uygulamanız için anahtar kelimeler bulurken uygulamanın adına, geliştiricinin adına ve uygulamanın listelendiği kategoriye de bakar. Bu nedenle anahtar kelime listenize bunların hiçbirini eklemek zorunda kalmazsınız, performans kaybı yaşamadan birkaç karakter daha tasarruf edersiniz.
  • Karmaşık kelimeleri basitleştirin. App Store’daki aramalar genellikle kısadır ve kullanıcılar karmaşık anahtar kelimeler yazmak (hatta düşünmek) istemezler. Karmaşık (ve muhtemelen uzun) sözcükleriniz varsa, daha rahat, daha kısa ve genel olarak daha basit olan alternatif sözcükler bulmak için zaman ayırın.
  • Anahtar kelimelerinizde önem sırası yapın. Tıpkı uygulamanın adı ve alt başlığı gibi, anahtar kelimeyi listede nereye koyduğunuz da çok önemlidir. Algoritma, listenin başındaki anahtar kelimelere sondaki anahtar kelimelere daha fazla önem verir. Bu nedenle, listeniz en önemli kelimelerle başlamalı ve çok rekabetçi olmayan veya uzun kuyruklu arama terimlerini hedefleyen anahtar kelimelerle bitmelidir.

Anahtar kelime araştırması yapmanıza yardımcı olması için Keywordtool.io ve keyword.io gibi araçlarından faydalanabilirsiniz.

4. Uygulama Alt Başlığı

Sadece AppStore’a özel bir bilgidir. Bu alanda 30 karaterlik metin girme imkanı sunulur ve gireceğiniz kelimeleri yine anahtar kelimelerinizi kullanarak seçmeniz gerekir.

AppStore’da alt başlık girişi

5. Uygulama Açıklaması

Google Play Store ve AppStore, uygulamanızı kullanıcıya detaylı olarak anlatabilmeniz için size maksimum 4000 karakter girebileceğiniz açıklama alanları sunar. Bu alanda uygulamanızın ne işe yaradığını, indiren kullanıcının sağlayacağı faydaları ve uygulamanın nasıl kullanılacağını kısaca açıklayabilirsiniz. Bunu yaparken da şu konulara dikkat etmeniz oldukça önemli:

  • Açıklama metnini hazırlarken anahtar kelimelerinizi kullanmaya özen göstermelisiniz. Bunu yaparken de ifade tekrarlarından uzak durmaya dikkat edin.
  • Uygulamanızda birden fazla dil varsa her dil için bu metinleri girmeye özen gösterin. Her çevirinin, ilgili dildeki anadil kullanıcılarına hitap ettiğini unutmayın.
  • 4000 karakterlik alanı olabildiğince kullanmaya çalışın ancak bunu yaparken de uzun paragraflar kullanmamaya özen gösterin. Boşluklar kullanarak metnin algılanmasını kolaylaştırın.

Uygulamanıza zamanla eklediğiniz yeni özelliklerden sonra açıklama metnini güncellemeyi ihmal etmeyin.

AppStore’da açıklama girişi

6. Tanıtım ve Görseller

Kullanıcıların daha önce bilmedikleri bir uygulama hakkında ilk izlenimlerini edinmeleri için belki de en önemli unsur ekran görüntüleridir. Uygulamanızı anlatan doğru ekran görüntüleri kullanmamışsanız eğer, kullanıcıyı uygulama detayına çekmeyi başarmanıza rağmen kaybedebilirsiniz. Bu yüzden ekran görüntülerinizde uygulamayı doğru anlattığınıza emin olmalısınız. Bu alanın isminin “Ekran görüntüleri” olmasına bakarak yalın ekran görüntüleri kullanmanız gerektiğini düşünmeyin ve özel görsellerinizi oluşturmaya zaman ayırın. Görsellerde ekran görüntüsünün yanında uygulamanızın ana fonksiyonlarını anlaşılır şekilde kullanıcıya anlatmaya çalışın. Görsellerle, kullanıcıya, uygulamaya geldiğinde neyle karşılaşacağını ve nasıl bir deneyim yaşayacağını anlatabiliyor olmanız son derece önemli.

AppStore’da uygulama görselleri

Mağazalar bu alanda minimum iki adet görsel kullanmayı zorunlu tutsa da kesinlikle iki görsel yükleyerek bırakmayın. Google Play Store sekiz, AppStore ise on adet görsele kadar yükleme yapmanıza imkan veriyor. Ayrıca ekran görsellerinizi de metinleriniz gibi yerelleştirmeyi unutmayın. Birden fazla ekran tipini destekliyorsanız ilgili ekrana uygun görselleri yüklemeyi de ihmal etmeyin.

Ekran görüntüsü görselleri oluşturmanıza yardımcı olması için AppMockUp Studio ve AppLaunchPad gibi araçlarından faydalanabilirsiniz.

7. Tanıtım Videosu

Kullanıcıların farklı farklı alışkanlık ve beklentileri vardır. Kimi kullanıcılar uygulama hakkında bilgi edinmek için ekran görsellerini yeterli bulmazlar ve bu kullanıcılara video ile çok daha rahat ulaşabilirsiniz. Bu imkan sadece Google Play Store tarafından sunuluyor olsa da, her platformun kendine ait kullanıcı alışkanlıkları olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda Android uygulamaları için tanıtım videosunun önemi ortaya çıkar. Bir çok uygulamanın bu konuya çok eğilmediğini de göz önünde bulunduracak olursak bu konuda yapacağınız bir çalışmayla rakiplerinizin önüne geçmeniz mümkün olabilir.

Google Play iki dakikaya kadar bir video süresine izin vermektedir ancak uygulamanız ile ilgili temel bilgileri videonun girişinde veriyor olmak, videoyu sonuna kadar izlemek istemeyen kullanıcıya ulaşabilmek adına daha doğru olacaktır.

8. Uygulama Kategorisi

Uygulamanızı doğru kategori ya da kategorilere tanımlamanız, mağaza algoritmalarının uygulamanızı doğru uygulamalara alternatif olarak sunabilmesi adına önemlidir.

AppStore’da uygulama kategorisi belirleme

9. Lokalizasyon (Yerelleştirme)

Önceki maddelerde yeri geldikçe değinmiştik ancak lokalizasyon başlı başına ele alınması gereken bir konudur. Uygulamanızı, hedefinizde olan coğrafyaları dikkate alarak farklı dilleri destekleyecek şekilde geliştirmiş olabilirsiniz ancak bu tek başına yeterli bir çalışma olmayacaktır. Uygulamanızda bir dili destekliyorsanız, mağaza ara yüzünüzde de bu izlenimi kullanıcılarınıza vermeniz gerekir. Bu yüzden uygulamanızın başlığını, anahtar kelimelerini, açıklamalarını ve ekran görsellerini, uygulama içinde desteklediğiniz her dil için mağazada da özelleştirmelisiniz.

Anahtar kelimelerinizi çevirmeniz, kullanıcıların uygulamayı ararken bulabilmeleri için son derece önemlidir. Çünkü birçok kullanıcı mağazada bir ihtiyacına hitap eden uygulamaları ararken kendi dilinde arama yapacaktır. Ana dili Türkçe olan herkesin “yemek” yerine “food” diye arama yapmasını beklemek çok akıllıca olmazdı zaten.

Ayrıca, uygulama açıklamasının orijinal metnini, Google Translate gibi bir platformda çevirmek yerine, dilleri anadilinde kullanabilen kişilerin çevirmesini sağlayabilmek de kullanıcının uygulamanızla bağ kurabilmesi açısından oldukça önemlidir.

10. Kullanıcı Yorumları ve Yorum Değerlendirmeleri

Kullanıcılardan gelen geri bildirimler her iki uygulama mağazası için de önemli kriterlerdir. Uygulamanızın puanı ne kadar yüksekse arama sonuçlarında öne çıkma ihtimaliniz de o kadar artar. Uygulama hakkındaki ilk fikrini en az bir yorum okuduktan sonra edinen kullanıcı sayısı oldukça fazla. Bu sebeple kullanıcılardan olumlu geri dönüşler ve yüksek puanlar toplayabiliyor olmanız uygulamanızın geleceğini belirleyen en önemli etkenlerdendir.

Kullanıcıların uygulama içinden uygulamanızı puanlamasını ve uygulamanıza yorum bırakılmasını sağlamak için Google’ın duyurmuş olduğu In-App Review API’sini kullanabilirsiniz.

Ayrıca kullanıcılar, kendi görüş ve taleplerinin geliştiriciler tarafından dikkate alındığını da görmek isterler. Bu sebeple, kullanıcı yorumlarına cevaplar yazıyor olmanız da yeni kullanıcılar gözünde olumlu bir izlenim edinmenizi sağlayacaktır.

--

--