Buse Turk
inventiv
Published in
4 min readOct 26, 2023

--

MVP Nedir? Neden MVP?

Ürün geliştirmek genelde çok ilginç ve çok da yoğun süreçleri olan meşakkatli bir yoldur. Ürün yöneticileri, ekibi ile başarılı bir ürün geliştirmek için genelde yönlendirme rolünü üstlendikleri gibi risk ve hesap verilebilirlik rollerini de üstlenirler. Ürün dizayn ederken en çok kullanılan uygulamalardaki temalardan esinlenerek uygun pazarlarda kullanılması için yoğun çaba harcarlar. Fakat ürünün pazara çıkması için planlanmış olan zaman ve maliyet kriterleri PM’leri ilk defa Frank Robinson tarafından kullanılan ve Eric Ries tarafından popüler hale getirilen MVP (Minimum Viable Product-Minumum Uygulanabilir Ürün) diye tabir edilen sadece çekirdek özelliklere sahip olması anlamına gelen kavram ile tanışmalarına ve ürün döngülerine dahil olmasına sebep olmuştur.

Peki, Eric Ries’in Lean-Startup girişimlerini anlatırken sıkça kullandığı MVP ne anlama gelir?

Yazılım Yaşam Döngüsü sunumlarında genellikle kullanılan bir örnekten yola çıkarsak MVP’yi daha net anlayabiliriz.

Sunumu yapan kişiye katılımcılardan “Araba İstiyorum ”şeklinde gelen talep üzerine sunucunun kafasının içindeki nöronlar harekete geçerek tipik bir PM gibi iştahlanarak göreve atlama hayalini geçirip, beyninden arabanın dizayn şeklini, iç-dış tasarımını, konforunu, hangi teknolojik cihazların kullanılacağı gibi detayları düşünmeye başlar. İşte bu genellikle yanıltıcı bir hatadır. Çünkü bu şekilde büyük miktarda para, zaman, insan, makine gücü ve emek harcanmasına yol açacaktır. PM’in yaşadığı ortamda hiç bir araç şirketi olmadığını düşünerek sadece orada verilen feedbacklere karşılık hayal ettiği ürün, belki pazara çıktığında çeşitli sonuçlardan dolayı beklentilerini karşılamayan bir kitlenin ilgisini çekmeyecektir. Sonuçta ortaya çıkan ürün kullanışlı olabileceği gibi arabanın ilk çalıştırma maliyeti tahmin ettiklerinden daha yüksek olabilir. Ayrıca arabanın üretim işlemine kadar beklenecek süre müşteri için dayanılamayacak bir noktaya ulaşabilir. Bu ve bunun gibi birçok nedenden ötürü ürün Minimum Uygulanabilir değildir, hantaldır.

Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için ne yapmak gerekir?

Doğru soruları sorun,hangi sorunu çözmeniz isteniyor?

Şimdi yukarıdaki durumla başa çıkmak için müşterilerinizin gereksinimlerinin özünü anlamak amacıyla daha fazla soru sormaya başlayalım.

Araba isteyen müşteri, sadece A noktasından B noktasına gitmek istemiş olabilir. O halde müşteriyle iletişime geçip doğru soruları soralım. Bu, minimum uygulanabilir ürünü bulmak için çalışılabilecek olasılıklar alanını genişletir. Bu kullanım durumunda, A noktasından B noktasına seyahat etmek için en az çaba gerektiren kaykay yapılabilir. Müşteri geri bildirimde bulunduğunda, doğaçlama yapabilir ve büyümeye devam edebilirsiniz. Böylece kaykaydan scooter’a, bisikletten motosiklete ve sonunda arabaya geçiş tam bir daire oluşturur ve ürün döngüsü tamamlanmış olur.

Yukarıdaki örnekte geliştirmenin her aşamasında kullanılabilir bir ürün vardır. Pazara sunulan ürün miktarı da daha azdır ve dolayısıyla tüm sistem çevik ve sürdürülebilirdir. Burada müşteriden gelen geri bildirimler kesinlikle gelişimin anahtarıdır.

“MVP Yaratma Süreci” için yapmanız gerekenlere göz atalım.

  • Çözmeye değer sorunu bulun,
  • En küçük MVP’yi belirleyin,
  • Kullanıcının hikayelerini hazırlayın,
  • Özelliklerin acımasızca önceliklendirilmesini sağlayın,
  • MVP değerinin ürünle uyumlu olduğundan emin olun,
  • Çözümü oluşturun,
  • İlk benimseyenler ile test edin,
  • Ürünlerin daha sonraki yinelemelerini veya sonraki adımlarını belirleyin.

MVP’nin Hedefleri

  • En az bir hedef kitleye hizmet verin,
  • En az bir temel sorunu ele alın,
  • İyi tasarlanmış bir kullanıcı deneyimine sahip olun,
  • Kolay olun ve hızlı bir şekilde başlatın.

Başarılı MVP Örnekleri

Dropbox

Ürünün nasıl kullanılacağı bir gün açıklayan videolar genel bir sitede paylaşılarak bir günde 70 binden fazla izlendi. Ürün pazara çıkmadan kullanıcı deneyimi oluşmuş oldu.

Zappos

Birçok mağazadaki ayakkabıların fotoğrafları websitesinden publish edilip satışa sunularak satılan ayakkabıların temin edilmesi ve alıcıya teslim edilmesi sağlanarak en az maliyetle tüketici alışkanlıkları öğrenilmiş oldu.

Airbnb

Amerika’da gerçekleştirilecek bir konferansa katılacak olan ancak çevre otellerde yer bulamayanlara kurucuların evlerini açmasıyla ortaya çıktı. Harita ve listeleme özellikleriyle birlikte evlerin görselleri basit bir web sitesi üzerinden kitleye sunuldu. Rağbet görmesi sonrası Beta versiyonu hayata geçirildi.

Uber

Başlangıçta sadece araç çağırma fonksiyonuna sahip olarak pazara sunuldu. Daha sonra araç takibi, mobil ödeme/kredi kartı ile ödeme, ödemeyi paylaşma gibi özellikler eklenerek geliştirildi.

Buffer

Landing page ile ürün tanıtıldı ve gösterilen ilgiyi ölçümlemek için bir butona tıklanılması istendi ve butona tıklayan kullanıcılar ise e-posta adreslerini paylaşmaları için yönlendirildi. Ürünü kullanacakların olması bilgisiyle sosyal medya paylaşımlarını zamanlama özelliğine sahip bugünkü Buffer ortaya çıktı.

Unsplash

Web sitesi tasarlandı ve bu siteye sadece 10 adet yüksek çözünürlüklü stok görsel eklendi. Birkaç sitede yayımlanan duyurunun ardından birkaç saat sonra ilgili fotoğraflar 20 bin indirilme sayısına ulaştı. Geribildirimlerle birlikte site geliştirilerek ancak sade tasarımı korunarak bugünkü hâlini aldı.

MVP’nin Dezavantajları

Ürün geliştirmede minimum uygulanabilir ürün (MVP) yaklaşımını kullanmanın birçok avantajı olsa da, dikkate alınması gereken bazı potansiyel dezavantajlar da vardır. MVP’nin temel dezavantajlarından bazıları şunlardır:

Sınırlı özellikler: Müşteriler MVP’nin değerini göremeyip ürünün tam sürümünü beklemeyi tercih edebileceğinden, bu durum müşterilerin hayal kırıklığına uğramasına ve ürünü benimsememesine yol açabilir.

Rekabet avantajı kaybı: Bir MVP’yi piyasaya sürerek, bir şirket rakiplerine ürününü görme ve potansiyel olarak benzer veya rakip bir ürün geliştirme şansı veriyor olabilir. Rakipler, şirket ürününün tam sürümünü piyasaya sürmeden önce ürünün alternatiflerini piyasaya sürebileceğinden, bu durum rekabet avantajının kaybedilmesine yol açabilir.

Sınırlı müşteri geri bildirimi: MVP bazen sınırlı müşteri geri bildirimi ile sonuçlanabilir, çünkü ürün müşterileri ilgisini çekmek ve elde tutmak için yeterli özelliklere veya yeteneklere sahip olmayabilir. Bu durum müşterilerden anlamlı geri bildirim ve içgörü toplamayı zorlaştırabilir aynı zamanda ürünün gelişimini ve başarısını etkileyebilir.

Bir yazımızın daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarız sizi sıkmamış, öğretici, eğitici ve keyif almış bir yazı olmuştur. Bu yazımızda emeği geçen Hakan Kıral, Busra Gunes ve Melike Gürdal’a yardımları için teşekkür ederim. Bir sonraki yazımızda buluşmak dileğiyle.

Kaynakça:

https://makersconsulting.co/agile-mvp-minimum-viable-product-nedir-ornekleri-nelerdir/

--

--