Postman’e Giriş

Dilan Altunışık
inventiv
Published in
4 min readJun 27, 2021

API (Application Programming Interface), bir uygulamanın, servisin ve/veya platformun (Youtube, Twitter, Facebook vb.) sahip olduğu yeteneklere izin verilen sınırlandırmalar dahilinde dışarıdan erişilebilmesini sağlayan bir arayüzdür.

API’lar yardımı ile uygulamanın sunmuş olduğu yetenekleri edinebilir ve kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.

Web sunucusuna istek göndererek ve yanıtı geri alarak API’lar test edilebilmektedir. Bunun için günümüzde en çok kullanılan uygulama ise Postman’dir. Postman yardımıyla API’lar kolayca test edilebilir, paylaşılabilir ve belgelenebilir. Postman, kullanıcıların hem basit hem de karmaşık HTTP isteklerini hızlı bir şekilde bir araya getirmelerini sağlayarak tüm bu süreçleri kolaylaştırır.

Postman genel olarak Rest API çağırımları için kullanılsa da SOAP servislerin çağırımları için de kullanılabilir. Rest ve Soap hakkında daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz.

1. HTTP Request

Request, HTTP çağrıları yapmanın mümkün olan en basit yoludur. HTTP Request, Request Type, Request URL’i, Request Headers, Request Body, Pre-request Script ve testleri içerir. Postman açıldığında aşağıdaki gibi bir arayüz görürüz.

Request Types

Yapılacak isteğin türünü tanımlar ve aşağıda görünen alandan seçilirek ilerlenir.​

Postman’de sık kullanılan 5 request type ve açıklamaları aşağıdaki gibidir.

Get: Sunucudan veri çekmek için kullanılır.

Post: Yeni bir kayıt oluşturmak için kullanılır. Body kısmını doldurarak yapılır.

Put: Post isteğinin özelliklerine sahiptir. Post yeni bir kayıt oluşturmak için kullanılırken, Put var olan kaydı günceller. Eğer kayıt yoksa yeni bir kayıt oluşturur.

Delete: Var olan kaydı silmek için istek yapılır.

Patch: Put ile benzer şekilde kayıtta değişiklik yapar. Put kaydın tamamında değişiklik yaparken, Patch bir kısmında yapar. Aynı işlem Put ile de yapılabilir.

Request URL

Postman üzerinden servis isteğinin yapıldığı adrestir.

Collection

Postman, API çağrılarının “collections” olarak kaydedilen, gruplar halinde düzenlenmesini ve gerektiğinde başkaları ile paylaşılmasını sağlar. New butonuna tıklayıp Collection seçilir ve isim verilerek oluşturulabilir. Oluşturulan istekler isim ve açıklamasıyla hangi collectionın altına kaydedilmek isteniyorsa eklenebilir.​

Mevcut collectiona sağ tıklayıp Share Collection seçilerek başkalarıyla paylaşılabilir.

​Collectionlar, belirli API isteklerinin hızla bulunmasını ve yeniden kullanılmasını mümkün kılar. Başkalarıyla paylaşıldığı gibi, bir başkasının yolladığı collection da import edilerek kullanılabilir. Import butonuna tıklayarak bilgisayara kaydedilen collection dosyası Postman’de kullanılabilir.

Params

Gerekli parametreler key, value olarak gönderilebilir.

Authorization

Bazı API’ler yetkilendirme ayrıntıları gerektirir. Kimlik doğrulama, bir istek gönderen istemcinin kimliğini doğrulamayı içerir. Bir kullanıcı adı / şifre ya da bearer token, params alanından düzenlenir.

Headers

Meta datayı içerir. İhtiyacınıza göre header parametreleri buradan gönderilir. Request headers uygulamanın key/value çiftini içerir. Aşağıdaki gibi iki key/value çifti örnek verilebilir. Bu key/value çiftleri ihtiyaca göre belirlenebilir.

Content Type: Nesne verilerinin biçimini tanımlar. İstekler ve yanıtlar için genellikle en çok kullanılan içerik türü application/json’dır.

Authorization: İsteklere dahil olan bir authorization token, istekte bulunanı tanımlamak için kullanılır.

Body

Bir istekteki ayrıntıların özelleştirilebildiği kısımdır. İstek yönteminin türüne bağlı olarak, varsa istekle birlikte gönderilecek verileri içerir. Body içindeki verilerle istek yapılır. Body verilerini genelde Post, Put, Patch request typeları kullanır.

Pre-request Script

İstek gönderilmeden önce çalışan javascript kodudur. Ortam değişkenlerinin ayarlanabildiği, request header ve request body üzerinde modifikasyon yapılabilen, ek olarak debugging ve loglama amacı ile kullanılabilen yerdir.

Tests

Sunucudan cevap geldikten sonra çalışır. Genelde sonuçlar üzerinden test senaryoları koşturabileceğimiz gibi, gelen verileri işleyerek ortam değişkenlerini ayarlamak gibi farklı amaçlar için de kullanabiliriz.

Code

Hazırlanan isteğin koda çevrilmesini sağlar.​ Code butonuna basıldıktan sonra kodlama dili seçilebilir.

  • İstek hazırlandıktan sonra Send butonuna tıklayarak gönderilir.

2. HTTP Response

API istek gönderildiğinde, Body, Cookies, Headers, Testler, Result Code ve Result Time’dan oluşan yanıtı gönderir.

​Yanıtı doğrulayabileceğimiz birçok response code vardır;

1XX : Bilgilendirme cevapları

2XX : Başarılı istekler

3XX : Yönlendirme durum kodları

4XX : Client hataları

5XX : Sunucu hataları

Postman’in Avantajları:

  • Erişilebilirlik
  • Collectionların kullanımı
  • Test geliştirme
  • Otomasyon testi
  • Environment oluşturma
  • Hata ayıklama
  • İşbirliği
  • Sürekli entegrasyon

Postman Link

Postman uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Bu yazı, Postman’in temellerini öğrenmek isteyenler için, uygulamanın sık kullanılan özelliklerinden bahsedilerek hazırlanmıştır. Web ve mobil uygulamalar arttıkça API testinin önemi de artmaktadır. Postman’i öğrendiğiniz ilk aşamada bu yazının size faydalı olacağını umuyorum. Son olarak, Crnshnn’e desteğinden ötürü teşekkür ediyorum.

--

--