Musikken [I FOKUS]

Guide til sangskrivning — Sådan skriver du din egen sang

Sangskrivning er et fantastisk område, men det kan være svært at komme i gang, hvis man ikke har prøvet det før.

Jeg har gennem min tid skrevet over 100 sange, og herigennem defineret min egen proces og mine egne teknikker til at skrive sange.

Disse vil jeg dele med dig, og så håber jeg, at du (ligesom jeg) kan få store glæde med sangskrivningens fine kunst.

1) Emnet

Først og fremmest skal man finde emnet til sangen.

Sagt med andre ord: “Hvad skal sangen handle om?”

Jeg ville ønske, at jeg kunne fortælle dig, hvad emnet skal være — men det kan jeg ikke. For det rigtige emne for mig er med stor sandsynlighed ikke det rigtige for dig.

Så jeg vil hellere give dig nogle input til, hvordan du finder det rigtige emne.

Det gør du ved at tænke over, hvad der vækker følelser hos dig. Skriv alt ned, som gør dig glad, ked af det, bekymret, imponeret og lignende.

På den måde får du en liste over idéer, som du kan tage fat i. Nogle af idéerne kan kombineres, hvor andre står fint alene.

Hvis du stadig tænker: “Jamen, jeg ved virkelig ikke, hvor jeg skal starte henne”, så kan er et godt startemne kærlighed — både den lykkelige og ulykkelige af slagsen. Det er et godt emne, fordi der er skrevet en million sange om emnet, så du kan finde uendeligt meget inspiration.

2) Idéerne

Når du kender emnet, skal du “tømme” emnet for idéer.

Her har jeg tre forskellige metoder, jeg benytter. Disse vil jeg prøve at beskrive herunder, og du skal være velkommen til at prøve dem og se, om en/flere af dem fungerer for dig.

Her skal du egentlig bare skrive en historie ned på et stykke papir, som var det en ganske normal novelle. Tænk ikke over, at det skal blive til en sang, men bare sørg for at lave en god fortælling. Når hele historien er skrevet færdig, vil du sikkert have en masse gode idéer og måske endda hele sanglinjer.

Jeg har brugt metoden i min sang kaldet “Draw Me A Picture”:

Her skal du starte med at finde ét ord, der skal danne base for hele sangteksten. Dernæst begynder du at finde en masse synonymer og metaforer, der beskriver dit grundord. Herunder har jeg forsøgt at lave et eksempel.

Grundord: Snefnug
Idéer: Unik, Lys, Smuk, Vinter, Kold, Skrøbelig, Smelter, Svæver, Let etc.

Jeg har brugt metoden i min sang kaldet “Snowflake”:

En simpel metode der i nogle tilfælde er utrolig effektiv, men i andre kan den også være meget ineffektiv. Du synger egentlig bare frit fra leveren, og så optager du det med en diktafon. Dette fungerer nok bedst, hvis man har et instrument at læne sig op af. Hvis man har et instrument, kan man sidde og køre den samme rundgang, mens man kommer op med nye tekstlinjer, der passer over den samme melodi.

Jeg har brugt metoden i min sang kaldet “Adore You”:

3) Sanglinjer

Hvis du har fulgt en af førnævnte metoder til at skabe idéer, vil du have en masse materiale, som du kan bruge, og hvor meget af det formentlig vil ende i den endelige sangtekst.

Prøv at få hver af dine idéer ned til en enkelt linje, hvor der senere kan komme en melodi på. Længden på linjen er ikke så vigtig, så længe alle linjerne har nogenlunde samme længde.

Selvom det ikke er et must, at sangtekster rimer, giver det ofte et godt flow i en tekst. Så hvis du allerede i dette stadie kan finde nogle linjer/ord, der rimer, kan det være en fordel.

4) Opbygning

Det sidste step i selve sangskrivningsprocessen er at få linjerne sat op i vers, omkvæd og evt. c-stykke. Her skal du finde frem til den endelige form for sangen, og hvis du er ny inden for sangskrivning, ville jeg holde mig til nogle af de klassiske opbygningsmodeller.

Mange vers og omkvæd består af fire sanglinjer, så det kan du prøve at starte med, hvis du ikke har nogle specifikke idéer.

Jeg beskæftiger mig mest med popmusik, og her findes der er i hvert fald nogle klassiske måder, som man kan bruge, når man skal opbygge en sang, og en helt klar klassiker er følgende.

2 vers
1 omkvæd
2 vers
1 omkvæd
1 c-stykke
1 omkvæd

5) Musikken

Selv om dette ikke er en del af sangskrivningsprocessen, er det en vigtig del, når man skal lave sit eget musiknummer. Man har formentlig lagt en masse følelser i sin tekst, som man skal have ført videre over i musikken.

Er du f.eks. guitarist eller pianist, har du den store fordel, at du selv kan skabe en del af musikken til dit eget nummer. Her handler det om at lege en masse med akkorder og rytmer, indtil du finder en lyd, som du synes passer godt hen over din sang.

Det kan være svært at formidle en følelse fra en sang videre til en anden person. Forsøg at fortæl musikeren hvordan du føler, når du synger sangen, og hvilket univers sangen foregår i.

Der findes en masse generelle overvejelser, som man kan gøre sig, når man skal lave musikken til sin sangtekst, og her er nogle af dem.

  • Er sangen trist eller glad? Brug evt. mange mol-akkorder til triste sange og mange dur-akkorder til glade sange
  • Hvilken genre er sangen? Dette vil primært skulle definere rytmen, hvor en poprytme ofte har en stille rytme, og en rockrytme har en mere optempo rytme.
  • Hvor mange stykker endte sangen med at have? Skal stykkerne have samme musik eller forskellig?

Ofte stillede spørgsmål

Jeg har undervist i sangskrivning og afholdt online sangskriversessions, hvor jeg har fået og besvaret rigtig mange spørgsmål om at skrive sange. Herunder har jeg samlet dem, jeg ofte har fået.

Forhåbentlig er du lidt bedre stillet efter at have læst denne artikel, men spørgsmålet er stadig relevant. For hvordan får man skrevet den første linje.

Mit bedst råd er, at du skal skrive — ganske enkelt. Råddet kan lyde simpelt, men det er virkelig den eneste måde at starte på. Selvom de første linjer du skriver ikke bliver gode, så skal blot blive ved — og gemme alle de tekstbidder, du får skrevet.

På et tidspunkt dukker der nogle guldkorn op, og de vil typisk lede videre til nye idéer, og så begynder grobunden for en sang.

Hvis du ligesom mig har dansk som modersmål, så er du sikkert splittet ift. om du skal skrive på dansk eller engelsk. For mig har hvert sprog sine fordele.

Når jeg skriver på dansk, ender jeg ofte med at skrive nogle langt mere personlige tekster. På en eller anden måde kommer det tættere på mig, når jeg skriver på dansk. De sange jeg er gladest for, er skrevet på dansk.

På engelsk bliver sangene mindre personlige. Til gengæld synes jeg, mange fraser lyder flottere på engelsk, og jeg har langt nemmere ved at skrive på engelsk.

Så jeg synes, du skal forsøge med begge sprog. Det kan man sagtens gøre med den samme historie og (til dels) de samme sanglinjer. Se hvad der falder dig mest naturligt og kør med det.

Musik, markedsføring og iværksætteri

Musikken [I FOKUS] ønsker at fremme den danske musikbranche, og skabe et bedre fundament for de mange talentfulde danske musikere, der ønsker at skabe en karriere med musikken.