CMYK vs RGB

Muzaffer Karataş
MuzafferW3
Published in
4 min readApr 19, 2017

CMYK ve RGB, bunlar nedir, tasarımlarınızı nasıl canlı ve parlak yaparlar?

Renkler günlük hayatta önemli rol oynamaktadır. Ruh halinizi değiştirebilir, bir markaya bakışınızı hatta satın alma kararınızı bile etkileyebilirler. Yapılan tasarımın doğru mesajı iletebilmesi için renkler bilinçli seçilmelidir.

Bununla beraber bir tasarımcı, çalışmanın amaçlandığı gibi görünmesini sağlayabilmek adına, hangi renk modunu kullanması gerektiğini iyi bilmelidir. Bunu bilmekse kolay; tasarımın hangi amaçla kullanılacağını bilmek yeterli.

Dijital ve baskı endüstrisinde iki temel renk modu bulunur; bunlar, RGB ve CMYK renk modlarıdır. Bu yazımda, söz konusu iki renk modu arasındaki farklardan bahsetmek istiyorum. Aynı zamanda Adobe’nin üretmiş olduğu Photoshop, Illustrator, ve InDesign gibi küresel anlamda geniş kullanımı bulunan programlarda renk modları arasında nasıl geçiş yapılabileceğine değineceğim.

Kısaca:

RGB = Red(Kırmızı), Green(Yeşil) ve Blue(Mavi) — Dijital alanlarda kullanılır.

CMYK = Cyan(Cam göbeği), Magenta(Morumsu), Yellow(Sarı) ve Key(Siyah) — Baskısı alınacak çalışmalar için kullanılır.

RGB Nedir?

RGB, Red (kırmızı), Green (Yeşil) ve Blue (Maviden) oluşur. Bu renk modu, özellikle dijital tasarım endüstrisinde kullanılmaktadır. Çünkü RGB, ışık bazlıdır, ekranlarda görülen renkleri temsil eder.

RGB’de, ana renkler daha geniş bir renk tayfı oluşturabilmek için çeşitli kombinasyonlarla bir araya gelir. Bu renkler kırmızı, yeşil ve mavi ışık demetlerinin kendisiyle harmanlanıp üst üste binmesiyle oluşur. Yoğunluk yoksa siyah olarak algılanırlar, yoğunluk varsa beyaz. Başka bir deyişle ışığın olmadığı piksel karanlık, en yoğun olduğu piksel beyaz.

Daha da detaylandırmak gerekirse:

Yukarıdaki renk seçicide, tam sarıyı yakalayabilmek için kırmızıyla yeşil ışık en yoğun halleriyle karıştırılmıştır. Mavi ışık da en yoğun halde kullanılsaydı sonuç beyaz renk olurdu. Söz konusu üç ışığın hiç olmadığı yani RGB değerlerinin 255 değil de “0” olduğu noktada ışık hiç olmadığından sonuç karanlık olurdu yani siyah renk.

RGB’yi ne zaman kullanmalısınız?

Bilinen genel kurallara göre RGB’yi dijital tasarımlarınızda kullanmalısınız, yani web tasarımında. Web ortamında (blog, sosyal medya vs.) kullanılacak her türlü grafik tasarım bu kurala dahil olmalıdır.

Dijital ortamlarda kullanmak üzere yaptığınız tasarımları baskıya göndermek gerekirse RGB’yi CMYK’ya dönüştürmelisiniz.

CMYK Nedir?

CMYK, Cyan(Cam göbeği), Magenta(Morumsu), Yellow(Sarı) ve Key(Siyah) renklerden oluşmaktadır. Bu noktada siyahın “Key(Anahtar)” olarak belirtildiğini görüyoruz. Bunun sebebi, diğer üç rengin karışımı ne kadar yoğun olursa olsun tam doymuş bir siyah oluşturmaz (Tam yoğunlukta oluşan renk: #323230). Siyah kontrastla oluşturulur. Bu nedenle bir renk adı verilmemiştir. CMYK’nın pigment yani boya tabanlı bir renk uzayı olduğunun da altını çizelim.

Yukarıdaki resim baskı işleminin 3 aşamasını göstermektedir. Cyan, Magenta, Yellow — Bu baskıda siyahlar tatmin edici düzeyde değildir.

RGB modunda, renklerinin en yoğun halde birleşmesiyle beyaz renk oluşturulduğu belirtilmişti. CMYK’da ise beyazı yakalamak tam tersidir; rengin hiç olmadığı noktada beyaz var olabilir. Başka bir deyişle, baskıda beyazı elde edebilmek için hiç mürekkep kullanılmaz, arka planın beyazlığından yararlanılır.

Siyahı elde etmek de RGB’ye göre tam tersidir. RGB ışık bazlı bir renk modu olduğundan ışığın düşük olduğu noktada yani renk yoğunluğunun düştüğü yerde karanlık başlar, siyah böylece oluşur. CMYK’da ise renklerinin en yoğun olduğu noktada siyaha yakın bir renk elde edilir. Fakat yukarıda da bahsedildiği gibi bu tam doymuş bir siyah değildir, ticari anlamda yetersizdir. Tam siyahı elde edebilmek için de baskıda siyah mürekkep kullanılmaktadır. Bu durum baskı endüstrisi adına renkli mürekkepten, dolayısıyla maliyetten de ciddi oranda tasarruf sağlar.

Alttaki görselde 4 renk baskı endüstrisinin aşamaları sunulmuştur. Söz konusu renkler teker teker basılmaktadır.

Kaynak: Wikipedia

Üst görselde bulunun renkler teker teker basıldığında karışan boyalar alttaki fotoğrafı oluşturur.

Adobe programlarında renk formatı nasıl değiştirilir?

Son yıllarda, tasarım programlarındaki varsayılan renk modu RGB olarak gelmekte. Çalışma dijital ortamda kullanılacaksa bu sorun değil. Fakat matbaaya gönderilecekse renk modu CMYK’ya dönüştürülmelidir.

Nasıl dönüştürülür?

Photoshop: Image > Mode >CMYK Color

Illustrator: File > Document Color Mode > CMYK Color

InDesign: Window >Color, sonra açılan Color Panelinin sağ üst köşesinde bulunan seçenekler > CMYK

İşte, RGB ve CMYK’ya ilişkin yazacaklarım bunlar. Umarım yararlı olmuştur. Bu içeriği yorumlarınızla zenginleştirebileceğinizi unutmayın.

Muzaffer Karataş
www.netfark.com

--

--

Muzaffer Karataş
MuzafferW3

Full Stack Web Developer, Entrepreneur & Family Man