En Temel Haliyle 7 Dersle Photoshop

Muzaffer Karataş
MuzafferW3
Published in
3 min readMar 12, 2017
Versiyon: 2017 releases

Bir süredir, Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesinde tasarım programlarına yönelik atölye çalışmaları yapmaktayım. Özellikle photoshop’un işlendiği bu çalışmalarda, öğrencilerimle söz konusu programı epeydir inceliyoruz. Artık uygulama noktasına geldik, sınıfta da birçok uygulama yaptık. Bu noktada fotoğraf düzenlemeleri, afiş broşür gibi çalışmalar artık öğrencilerimiz için zor değil.

Atölye çalışmalarındaki derslerimizin pekiştirilmesi adına işlediğimiz dersleri genel manada kapsayan videolar çekerek youtube’a yüklemeye karar vermiştim. Videoları çektim ve yükledim. Derslere katılan öğrenciler photoshop’u daha da pekiştirirken hiç derslerimize katılmamış hatta bizim varlığımızdan haberi dahi olmayan kimseler de bu derslerden istifade edebilir, photoshop’un temel mantığını kavrayarak uygulama gerçekleştirme evresine kadar ilerleyebilir.

Photoshop kurulu değilse:
Photoshop’un Adobe sayfası
Photoshop’un kurulumu, detaylı

Not: kurulum yapmadan önce creative cloud’un dilnin inglizce olması kurulacak programın da dilinin ingilizce olmasını sağlar.

Photoshop’a Giriş

Photoshop’a girerken çalışma ekranını tanıma çok önemli. Uçak kokpiti gibi görünen ekran, gördüğüme göre yeni başlayanları korkutuyor, karmaşık geliyor. Bu nedenle bütün panelleri üstteki menülerinden “Window” menüsünü kullanarak kapatabilirsiniz. En sık kullanılan Tools paneli, Layerler paneli ve History paneliniz açık olsa başlangıç için yeterlidir.

Yeni Doküman Oluşturma

Photoshop’la fotoğraf editlemenin dışında hard copy veya dijital mecralara yönelik her türlü çalışma yapılabilmektedir. Çalışmaya başlamadan önce yeni doküman oluştururken nasıl bir ürün çıkaracaksak ona göre bir doküman oluşturmak durumundayız.

Layerler Paneli

Photoshop’ta layerler işin önemli bir kısmıdır. Yeterli düzeyde kavramak çok önemlidir. Photoshop çalışma ekranında oluşturulan bütün objeler layerler panelinde yeni bir layer olarak açılır. Başka bir değişler layerler asetat kağıtlarına benzer. Küçükken okulada asetat kağıtları kullanarak bir şeyler ürettiyseniz layerler paneli sizin için daha kolay.

History Paneli

Bu panel gerçekleştirdiğiniz eylemleri geçmişten anımıza doğru sıralar. Tabii ki hepsini değil. Edit > preferences > performance yolunu kullanarak ne kadarlık bir geçmişi tutması gerektiğini ayarlayabilirsiniz. Performansı düşük bilgisayarlar için yüksek tutulmamasını öneriyorum.

Tools Paneli

Tools paneli photoshop’ta o an için ne yapmak istiyorsak o isteği gerçekleştirebilecek aracın seçili olması gereken paneldir. Başka bir değişle rectangle tool seçiliyken az önce oluşturduğunuz objenin yerini değiştirmeye kalkmak manasızdır, sizi uğraştırır duru. Yerini değiştirmek için move toolu kullanıyoruz. :)

Şimdi uygulamaya geçebiliriz

Photoshop’la afiş tasarımı

Photoshop’la 3'e katlamalı broşür tasarımı

Sonuç olarak bu 7 ders ve biraz da sizin gayretiniz olursa photoshop sizin için bitmiştir.

Şu hususu tekrar etmek istiyorum, başkası size birşey öğretemez ancak anlatabilir, gösterebilir. İnsan kendisi öğrenir.

Ayrıca bir gün bu işi çözerseniz lütfen alttaki gibi çalışmalar yapmayın :)

Başta yemin ettirseydim keşke :)

--

--

Muzaffer Karataş
MuzafferW3

Full Stack Web Developer, Entrepreneur & Family Man