SEO Çalışması Nasıl Yapılır? [1]

Muzaffer Karataş
MuzafferW3
Published in
4 min readMar 23, 2017

İlk hücrenin öğrendiklerini yeni hücreye aktararak bölündüğü günden bu yana, yaşamın en önemli gayesi bilgiyi aktarmaktır. Yaşıyor olmanın bilgiyi aktarmaktan daha büyük bir amacı yoktur.
Lucy

Bu felsefeyle…

Uzun yıllardır web uygulamaları geliştirdiğimi daha önce de bahsetmiştim. İnternetin herhangi bir noktasında SEO kurallarına bağlı kalarak üretilen içerik ses getiriyor ve daha fazla kişiye ulaşıyor. Bu yazımda, SEO konusunda biriktirdiğim notlarımı biraz da biçimlendirerek paylaşıyorum.

Bu yazıyı, SEO çalışması nasıl yapılır?[1], Site içi SEO[2] ve Site dışı SEO[3] olmak üzere üç bölüme ayırdım.

Umarım faydalı olur.

SEO Nedir?

İngilizce ’de kısaca SEO (Search Engine Optimization) olarak ifade edilen terim Türkçe’ye Arama Motoru Optimizasyonu olarak çevrilmektedir. Bununla birlikte arama motorları sonuçları listelerken gelişi güzel bir listeleme yapmazlar. Belli kurallar çerçevesinde yani bir algoritmaya göre sıralama yaparlar. Tam bu noktada SEO, bir web sayfasını arama motorlarının listeleme kurallarına uygun hale getirmektir diyebiliriz.

SEO şirketleri ne yapar?

Arama motorlarının listeleme algoritmaları güncellenebilmekte bu güncellemeleri takip etmek ve söz konusu algoritmalara her daim hâkim kalmak ve siteyi de yeni kurallara göre güncel tutmak profesyonellik gerektirmektedir. Bu durum SEO Uzmanlığı mesleğinin doğmasına zemin hazırlamıştır.

SEO şirketleri bünyesinde barındırdıkları SEO Uzmanlarıyla müşteri web sayfalarını arama motorlarının algoritmalarına uygun hale getirirler, uygun halde tutarlar. Bununla beraber her alanda olduğu gibi SEO’da da en önemli kıstas atıftır. Detaylandırmak gerekirse, bir web sitesinden başka bir siteye öneride bulunarak link vermek, önerilen sitenin sıralamasını yükseltir. İşte bu SEO’nun en önemli kriteridir. SEO şirketleri müşterileri için mikro siteler kurarak o sitelerden müşteri sitesine atıfta (Backlink) bulunurlar. Bu durum da atıfta bulunulan müşteri sitesinin sıralamasını yükseltir. Aslına bakarsanız en önemli yaptıkları iş mikro siteler yaparak hedef siteye ustaca backlink vermektir!

Google Sitemden Nasıl Haberdar Olur?

Google Botları yeni siteleri sunucu ziyaretleriyle fark ederler. Arama motorları indexine aldığı web sitelerini belli aralıklarla (İstersek bu periyodu kendimiz de belirleyebiliriz) ziyaret etmeye devam eder. Fakat hiçbir girişimde bulunulmadan bir web sayfasının arama motorları tarafından listelenmesi zaman alabilmektedir. Bu bölümde özellikle Google’ın web sayfamızdan daha erken ve istediğimiz şekilde haberdar olabilmesi için yapılması gerekenlerden bahsetmek istiyorum.

Evet, sitenizi Google’a manuel olarak da kaydedebilirsiniz. Bunun için yapılması gerekenleri sıralayalım.

Google Webmaster Tools: Siteniz yayın açıldığında ilk yapmanız gereken eğer yoksa hemen bir Google Webmaster Tools hesabı açmaktır. Yeni web sayfanızı bu hesapta tanımladıktan sonra Google Gibi Getir panelini kullanarak sitenizin listelenme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Site Adresini Arama Motoruna Gönder: Google hesabınız açıkken URL Gönder sayfasına giderek çok kısa bir işlemle yeni sayfanızın linkini Google’a gönderebilirsiniz. Bu aşamada isterseniz sitenizi Bing’e de gönderebilirsiniz.

Sitemap Dosyası Oluşturun: Bir XML dokümanı olan Sitemap dosyasında web sitenizdeki bütün sayfaların linkleri bulunmalıdır. Bu dosya sayesinde, arama motorları web sitenize yeni eklenen sayfaları kolayca tarayabilir. Bununla beraber kullanıcı talebiyle sonradan sayfaya JavaScript ile insert edilen linkler arama motoru botları tarafından algılanamamaktadır. Bu sonradan eklenen bağlantıları sitemap dosyasına yerleştirerek arama motorlarına sunabilirsiniz.
Ayrıca bir programlama diliyle dinamik olarak sitemap dosyası oluşturma bilginiz yoksa xml-sitemaps.com adresine giderek sitenizin mevcut içeriğine ilişkin sitemap dosyasını kolayca oluşturabilirsiniz.

Sitemap Dosyasını Google Webmasters Tools’a gönderelim: Webmasters hesabında sayfamızı tanımladıktan sonra Mülk>Tarama>Site Haritaları bölümünden sayfamızın sitemap dosyasının linkini eklemeliyiz.

Google Analytics Entegrasyonu: Ne alakası var demeyin bu hizmet de Google’ın bir ürünü olduğundan zaten kullanacak olduğumuz bir sistemi en erken evreden başlayarak kullanmaya başlamamız Google’ın bizden haberdar olama sürecini hızlandıracaktır.

Sosyal Medya Paylaşımları: Özellikle Google +’dan olmak üzere mevcut veya yeni açtığınız sosyal medya hesaplarınızdan web sitenizin linkini paylaşın.

Bütün bu sıralananlar düzgün bir biçimde yapıldığında Google’nin bir web sitesinden haberdar olup listelemesi uzun sürmez.

İlk indexin yapılıp yapılmadığını Google’de info:domain.com aramasını yaparak görebilirsiniz.

Sayfamızı listeye aldırdık!

Şimdi gelelim bu listedeki yerimizi iyileştirip ön sıralara kadar yükselmeye!

Anahtar Kelime Belirleme

SEO’da hedeflenecek anahtar kelimeyi belirlemek en önemli husustur. Zira yanlış bir anahtar kelimede hedefleme yapmak, içerik ne kadar iyi olursa olsun görüntülenme hedefine ulaşılamayacaktır.

Peki doğru anahtar kelime nasıl belirlenmelidir?

Öncelikle hedeflenecek anahtar kelimenin Google’de tatmin edici düzeyde aratılıyor olması çok önemli bir kriter. Google Adwords’taki Anahtar Kelime Planlayıcısı bölümünden bir kelimenin aylık olarak ne kadar aratıldığını görüntüleyebilirsiniz. Yani anahtar kelimeyi belirlemeden önce o kelimenin popüleritesine bakmanız gerekiyor.

Buna ek olarak uygulanması gereken bir başka yöntem de; Google’de arama yaptıktan sonra sayfanın en alt kısmında çıkan mevcut aramayı başkalarının nasıl aradığını gösteren bir bölüm bulunmaktadır (Üstteki görsel) . Belli bir potansiyeli olduğunu tespit ettiğiniz anahtar kelimenin insanlar tarafından ne şekilde aratıldığını görüp içeriği de ona göre geliştirerek doğru bir içerik üretimi yapabilirsiniz.

SEO konusu,
Site içi SEO ve Site dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

>> Site içi SEO ile devam etmek için tıklayın…

http://www.netfark.com/

--

--

Muzaffer Karataş
MuzafferW3

Full Stack Web Developer, Entrepreneur & Family Man