Leerlabs Nijmegen

Paulien Taken
MWD Onderwijs Innovatie
4 min readSep 15, 2017

Hoe kunnen we in Nijmegen schulden voorkomen met elkaar? Daarover organiseren NIM, Swon, Het Inter-lokaal en Tandem samen met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (opleiding MWD) een serie leerlabs dit najaar. We willen met veel verschillende mensen in het Nijmeegse hierover nadenken: hulpverleners, cliënten, ervaringsdeskundigen, studenten, docenten etc. De vraag die we dit najaar willen beantwoorden is: “Hoe kunnen we bijdragen aan een preventieve en collectieve aanpak van schulden in Nijmegen?” Met preventief bedoelen we het voorkomen van schulden. Met collectief bedoel we in de Nijmeegse wijken en samen met of vanuit de bewoners.

Wat is een leerlab?

In een leerlab verkennen we complexe sociale vraagstukken en we experimenteren met nieuwe toekomstscenario’s. Een leerlab is levendig en sociaal. Er komen zoveel mogelijke verschillende mensen bijeen die te maken hebben met het probleem.

Een lab is een manier om op een sociale (samen en democratisch) en innovatieve wijze (los van wat we al kennen en doen) te werken aan complexe sociale vraagstukken. Deze innovatieve manieren zijn nodig want elk sociaal-maatschappelijk vraagstuk blijkt zo complex en dynamisch dat we het nooit echt helemaal begrijpen of op kunnen lossen. In een lab wordt er daarom niet gestart met een theoretische probleemanalyse maar met een menselijke perspectievenanalyse die alle belangen, behoeften, waarden en zienswijzen over het vraagstuk verzamelt van alle mensen die erbij betrokken zijn in een bepaalde lokale context. In ons geval is dat het Nijmeegse.

Flyertje voor de leerlabs — Paulien Taken

Nieuwe inzichten en oplossingen

Labs zijn gericht op het vinden van nieuwe inzichten over zowel het probleem waardoor er vervolgens nieuwe oplossingen daarvoor te bedenken zijn. Om dit te bereiken wordt er in een lab een ontwerpende aanpak gehanteerd, volgens principes van het zogeheten ‘design denken’. Deze ontwerpaanpak is gericht op:
1. samen nieuwe inzichten krijgen in het probleem en ontdekken wat van waarde is;
2. vandaar uit ontdekken wat echt nodig is, wat is de gezamenlijke uitdaging;
3. om vervolgens te verkennen wat er allemaal mogelijk is en nieuwe ideeën voor de uitdaging te creëren;
4. en daar uiteindelijk concreet mee te experimenteren in de praktijk om te leren wat nou echt werkt.

De kracht van labs en de ontwerpaanpak is de mensen die het samen doen, ieder vanuit zijn eigenheid, kennis en levenservaring.

De leerlabsessies

De leerlabsessies die we in het komende najaar organiseren hebben een heel specifiek thema, gekozen op basis van een gemeenschappelijk vraagstuk waar de initiatiefnemers heel graag meer over willen leren: Hoe kunnen we bijdragen aan een preventieve en collectieve aanpak van schulden in Nijmegen? Met preventief bedoelen we voordat echte problemen ontstaan, dus het voorkomen van schulden. Met collectief bedoel we vanuit en met de gemeenschap, oftewel in de Nijmeegse wijken samen met de bewoners daarvan. Voor deze leerlabsessies zoeken we mensen die deze vraag met ons gaan oppakken volgens de ontwerpaanpak.

De Leerlabs leveren nieuwe preventieve en collectieve ontwerpen op voor het schuldenvraagstuk in de stad. Daarvoor hebben we nodig:

  • nieuwe inzichten over de kwestie/uitdaging (leerlab 1 & 2)
  • nieuwe inzichten over de mogelijke oplossingsrichtingen (leerlab 3&4)

Tijdens de sessies staat het praten over toekomsten en oplossingen centraal: wat is het gewenste resultaat, wat is van waarde en nodig, en HOE en MET WIE moeten we dat doen? Hoe kunnen we in Nijmegen al werkende en levende schulden voorkomen met elkaar? We zullen toekomstdromen gaan ontdekken, visualiseren en tastbaar maken. We zijn ervan overtuigd dat door de diverse samenstelling van de deelnemers we tot vernieuwing kunnen komen vanuit de ervaring dat andere samenstellingen ook andere recepten opleveren.

Vier labsessies: wees welkom!

Er zijn voor het najaar vier sessies gepland. Twee om te praten over nieuwe inzichten over de kwestie en twee over nieuwe inzichten over oplossingen:
Leerlab 1: donderdag 7 september (9.30–11.30)
Leerlab 2: woensdag 4 oktober (9.30–11.30)
Leerlab 3: dinsdag 7 november (9.30–11.30)
Leerlab 4: maandag 4 december (9.30–11.30

Wie doet er mee? Locatie van de bijeenkomsten is het Honigcomplex in Nijmegen, Waalbandijk 20–22 (ingang naast de stalen trap). Deelname kan per labsessie. Aanmelden is niet noodzakelijk, wel fijn! Paulien.Taken@han.nl; Wenne.Bergman@han.nl; S.Weijzen@han.nl

--

--

Paulien Taken
MWD Onderwijs Innovatie

Docent-onderzoeker Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Design for Social Innovation