Durf te vragen: Hoe deel je?

Mijn naam is Anna, alumnus MWD en enthousiast deelnemer aan het kernteam van de CoP sociale cohesie. Afgelopen dinsdag hebben Paulien en ik afgesproken met Nils Roemen, medeoprichter van #durftevragen in het kader van het ontwikkelen van innovatief onderwijs. Wat gelijk opviel bij Nils was zijn enthousiasme, zijn zin om aan de slag te gaan en zijn creatieve manier van aantekeningen maken, namelijk door middel van tekeningen.
 
We leven in een tijd van materialisme en hyperindividualisme. Twee maatschappelijke ontwikkelingen die maken dat delen nogal op de achtergrond is geraakt. Nils is zich hier ook bewust van en heeft een boek geschreven over de kracht van delen, namelijk: ‘Durftevragen en de kracht van sociale overwaarde’. Paulien en ik hebben beiden dit boek voor de bijeenkomst met Nils gelezen. Wat mij vooral bijbleef van het boek was dat er veel te veel verspild wordt op deze aarde aan spullen, vaardigheden en talent. Dat is ontzettend jammer! Maar biedt tegelijkertijd ook mogelijkheden om de wereld te verbeteren… 
 
Laten we in onze eigen omgeving beginnen. Nils vertelde ons over zijn deeldagen die hij organiseert. De Deeldag is een middag waar je ontdekt wat delen eigenlijk is, hoe leuk en handig dit is, wat je allemaal kunt delen en hoe. Je kunt veel delen zoals spullen, hulp, kennis, auto’s, huizen en diensten. Het levert zowel deler als ontvanger vaak wat op: van geven word je blij; van krijgen ook. Bij deze deeldag is er onder andere:

  • Een weggeefmarkt waar mensen gratis spullen vandaan kunnen halen, oftewel cadeaus naar keuze.
  • Verder is er een waarmaakstraat waar mensen hun vraag kunnen stellen. Coaches helpen bij het beantwoorden van deze vraag. Mensen komen er zo vaak achter dat er meer mogelijkheden zijn dan ze denken.
  • Ook wordt het vak deelkunde gegeven op deze dag: door middel van stellingen worden mensen geprikkeld om na te denken over hun houding ten opzichte van delen.
  • Tot slot is er een deellunch. Voor deze lunch wordt bij een aantal winkels gratis etenswaren opgehaald die nog prima te gebruiken zijn.
Brainstorm Prototype Deeldag

Na informatie over de deeldag te hebben gekregen, gingen wij ook nadenken over hoe dit concept ook binnen de HAN kan worden gebruikt. Dit riep de volgende vraag op: hoe mooi zou het nou zijn als er ook een vak als deelkunde of een deelchallenge komt bij de HAN? Studenten de wijk insturen en zelf laten ontdekken wat de mogelijkheden zijn, zich ontwikkelen door vallen en opstaan en zo de kracht van deelkunde ervaren met als doel: meer sociale cohesie. We hebben het idee om op korte termijn een prototype op te gaan zetten gerelateerd aan #durftevragen. We willen samen met studenten, docenten, sociaal werkers (en wie nog meer?) gaan ontdekken wat hiervoor nodig is. Hoe zet je zoiets ondernemend op in een wijk, hoe bereik je daarmee zoveel mogelijk mensen die ook daadwerkelijk komen delen en waar zien we dan wat bewegen richting sociale samenhang? En welke vaardigheden en kunde zijn hier dan voor nodig, wat moet er geleerd worden? Welke leerprocessen kan je daarvoor in gang zetten? Binnenkort volgt meer informatie. 
 
Verder hebben wij van Nils geleerd dat het belangrijk is dat we het vooral gaan uitproberen, dus DOEN! 
 
Ik sluit af met de volgende wijsheid van Nils: start bij wat je wil bereiken. En vraag gewoon wat je wilt #durftevragen # deelkunde. Dus: Wij willen een deeldag organiseren in onze wijk Galgeveld… Wie doet er mee?!