Prototype #3: De integratie van wonen, leren & werken

Wenne Bergman
MWD Onderwijs Innovatie
2 min readOct 11, 2016

Wat als studenten uitgenodigd worden te wonen in een wijk of buurt en tegelijkertijd de opgave krijgen aan de slag te gaan met vraagstukken in die omgeving en we hier tevens onderwijsmateriaal van maken? Dit is de introductie van ons prototype 3, geïnitieerd vanuit de Dames van Pit, met als doel te verkennen hoe we hiermee als CoP Sociale Cohesie kunnen bijdragen aan innovatief onderwijs.

Het concept van ‘woonstudenten’ bestaat al langer. Bijvoorbeeld bij de organisatie Humanitas of bij de SSH Utrecht in samenwerking met het Enik Recovery College. Studenten die hier wonen, leveren een maatschappelijke bijdrage in de vorm van vrijwilligerswerk. Eigenlijk een living lab in de vorm van een ‘social living’-principe, met als doel mensen bij elkaar te brengen. Een ideaal prototype voor onze CoP Sociale Cohesie!

Wat maakt dat dit concept van een woonproject met studenten materiaal is voor onderwijsinnovatie? Of, wat ontbreekt er (nog) bij de huidige initiatieven? Deze link is snel gelegd. Ons doel is te werken vanuit échte praktijkopgaven. Wat als studenten, wonend in een ‘living lab’ de verbindende schakel vormen tussen praktijk en onderwijs? Concreet: studenten initiëren een project op basis van een behoefte vanuit die wijk of buurt. Vervolgens maken we hiervan onderwijsmateriaal, met het principe van co-creatie en participatief ontwerpen. Studenten en docenten hebben hierbij de mogelijkheid om te participeren in de leefwereld van en met burgers en impact te creëren die op dat moment noodzakelijk is.

Nieuwsgierig naar dit project? Kom dan naar de dialoogsessie op 2 november ‘Studenten aan de slag voor Nijmeegse uitdagingen’! Meld je aan via Judith@wijzijnvanpit.nl

--

--