三個理由說服你投資以太幣 (ETH)

Alan@MyEthShop
Sep 24, 2017 · 5 min read

同好多朋友傾開,發現大眾對以太幣既認識一般只限於佢係網上既貨幣一種,同遊戲點數/淘寶充值一樣。我嘗試用以太幣三個特點,1. 罕有,2. 去銀行化,3. 應用廣泛,去說服大家由今日起,開始投資呢種新興資產類別。

1. 罕有

物以罕為貴,供應係決定資產價值既最重要因素。其實大家手上既銀紙同股票既價值,係好大程度上係受到發行者(政府/上市公司)既控制,所以往往隨著佢地不受控地增加供應,大家手上既購買力都會隨之而蒸發。遠既例子有大家係歷史堂學到不同朝代濫發鈔票,而引發既惡性通漲,民不聊生。近既有美國係金融危機實施量化寬鬆,香港樓價隨即係錢太多既情況之下,幾何級數上升。呢啲都說明左,大家手頭上揸住既貨幣既價值/購買力係同供應量有住好密切既反比關係。

而加密貨幣既供應係受控而且選擇權係你手上。加密貨幣背後係一套軟件程式去運行,而貨幣既發行增長全部都係由程式控制。當然發行者可以隨情況去修改程式,從而增加/減少發行量,但係由於去中介化既特質,用戶可以通過硬分叉(Hard Fork) 去選擇另立門戶,而唔接受呢一個改動。貼地既比喻係,當美國決定量化寬鬆既時候,大家決定唔用佢新印既銀紙,用返舊既銀紙,去維持返整體供應量,保存大家手上既購買力。

你可能會問咁都得?得,因為係加密貨幣既世界,你自己就係自己既銀行 (Be your own bank)。唔會有銀行迫你用新印既銀紙,亦都無央行去逼你只準用佢發行既貨幣。恰恰相反,加密貨幣世界入面係百家爭鳴,永遠以用家角度出發,從而吸引用戶去使用。而當有改動係違反你既利益既時候,用戶永遠有權去唾棄現有既發行商,另立門戶,而 Ethereum Classic 同 Bitcoin Cash 就係箇中既例子了。

所以,持有加密貨幣其實係確保手上購買力不會被稀釋既非常好既方法。兩個字,保值。

2. 去銀行化,自己錢自己管

係傳統既金融貨幣世界,銀行係扮演住中間人角式,不斷向用戶索取各式費用。由於現金不易儲存同轉移,銀行就應運而生,扮演住一個中間人角色,幫大家保管金錢同處理轉帳。但正正因為呢個中間人不可或缺,就衍生左好多係用戶身上既要求同收費,例如存款戶口要有最低結餘,海外電匯需要收手續費同冗長既處理時間。另外,銀行職員監守自盗,系統出錯等屢有發生既事件,都會令你託管係佢度既錢蒙受損失。如果一個唔好彩,銀行決定凍結你戶口入面既資產又或者執笠(雷曼事件),你係完全没有反抗既能力,大家存係入面既錢都係冷過水。

係加密貨幣既世界入面,你就係你自己既銀行。呢度無最低存款額,亦唔需要去銀行分行排隊,你部手機/電腦上到網就得啦﹗呢度唔會有人監守自盗,亦唔會有人可以凍結你戶口。總之寫左係區域鏈(Blockchain)上面既錢,除左你之外,無人可以掂到郁到,連大銀行/政府都無辦法。另外,無論你轉帳去海外定本地,金額大與小,手續費都可以低至港幣一毫子,仲要係五分鐘內完成。

最後,加密貨幣本身就有去中介化既特質,所以只要有網路,佢就會存在。除非互聯網遭到全面關閉,否則好難會發生執笠倒閉既情況。如果真係發生咁既事,相信大家手上既銀紙都同樣會變成廢紙一張。

只要好好看管你加密貨幣錢包既鎖匙,放係區域鏈既錢係絕對安全過放係傳統銀行的。

3. 以太幣(ETH/ Ether) 應用廣泛

以上提到既兩點,發行量不易增加同去銀行化,其實大部分既加密貨幣都有,咁點解係芸芸咁多隻加密貨幣入面,最值得投資既係以太幣 (Ether) 呢?主要就係因為以太幣有好多唔同既應用。

同比特幣(Bitcoin)唔同,以太幣除左可以作為貨幣之外,佢其實主要係支援以太坊(Ethereum) 技術去運行智能合約背後既燃料。對大部分讀者黎講,以太坊同智能合約可能係好陌生既名詞,我就唔係呢度同大家解釋了。但係如果用大家熟悉既事物做比喻的話,Ethereum 就好似大家手上既智能電話,而手機入面可以運行唔同既 App,亦即係智能合約。而以太幣 (Ether) 就係手機電池入面儲住既電,一旦無電,手機就會熄機,而用家就用唔到手機入面既 App 了。

手機與以太坊Ethereum 類比

手機 (運行App 既平台) ← → 以太坊 Ethereum (運行智能合約既平台)

App 手機程式 ← → Dapp 智能合約

電 (無電,手機會熄機)← → 以太幣(無以太幣,以太坊不能運作)

換句話講,以太幣並唔係純貨幣咁簡單,佢係作為燃料去推動以太坊(Ethereum) 既智能合約運作。所以亦有人都話比特幣係加密貨幣世界既黃金(只能保值,無實質應用),而以太幣就係石油(既保值,又有實質應用)。

以太幣推動既以太坊(Ethereum)係暫時加密貨幣世界入面,最多程式員關注同開發相關應用程式既地方。情況就好似iPhone 之所以值錢,係因為佢擁有最多既開發人員幫佢寫 app 。而有應用就會吸引到用家去使用,更多既用家又會吸引更多程式員撰寫更多應用。 呢個網路效應會令以太坊呢個平台係芸芸眾多加密貨幣中脫穎而出,而背後既以太幣自然水漲船高,潛力無限。

總結

以太幣係供應有限,需求無限,而且擁有權牢牢地握係自己手上既資產。加上儲存容易,轉移迅速,技術發展一日千里,大家都不妨考慮將少量自己既資產買入以太幣作投資用。

— — — — — — — — — — —
www.myethshop.com
MyEthShop — 能夠用港幣入數,買ETH 既加密貨幣找換店

MyEthAcademy

Your go-to place to learn more Ethereum and Blockchain. We write articles about Ethereum and regularly hold meetups to let the mass public know more about this revolutionary technology. 香港以太坊學會是你進入以太坊世界的入門地方。通過發佈文章及定期舉辦見面活動,我們致力讓大眾更了解以太坊和區域鏈技術。

Alan@MyEthShop

Written by

MyEthAcademy

Your go-to place to learn more Ethereum and Blockchain. We write articles about Ethereum and regularly hold meetups to let the mass public know more about this revolutionary technology. 香港以太坊學會是你進入以太坊世界的入門地方。通過發佈文章及定期舉辦見面活動,我們致力讓大眾更了解以太坊和區域鏈技術。