Cérnaképet a gyerekszobába!

Régi technika mai témában

Az egyik Pici Piacon egészen sokáig ácsorogtam a Nobile standjánál. No nem a hálózsákok miatt, az nálunk már nincs terítéken (pedig azok is csodaszépek), hanem a cérnaképek miatt. A márka “gazdája”, Csepreghy Rózsa munkái igazi telitalálatok az olyan DIY- rajongók számára mint én. A piacra éppen egy zsiráfos és egy kalózhajós cérnaképet hozott magával (de a honlapon többféle alkotásis megtekinthető), amik remek példák arra, hogyan lehet egy “régi” technikát a mai igényeknek megfelelő, modern stílusban interpretálni.

Szerintem most sokan a homlokukra csapnak — ahogyan én is tettem :-) — hiszen innen vagy onnan, de szinte minden háztartás dekorációi között megtalálhatók voltak a cérnaképek a 90-es években (én ugyebár csak a saját gyerekkoromról tudok nyilatkozni). Akkoriban nem igazán voltam elájulva ezektől a munkáktól, hiszen az én családomé például feketére festett deszkára applikált többszintes piros-fehér cérnarengetegből állt. Bár látszott rajta, hogy sok időt igényelt az elkészítése, nem igazán tartottam tetszetősnek. Bezzeg a Nobile képeit! A fehér lazúrral duplán mázolt nyírfa alapon bájos sziluettek jelennek meg, élénk színű cérnával dekorálva. Rózsát is az édesapja inspirálta, aki a katonaévek alatt sok ilyen technikájú képet készített, de a módszert és a témát már saját magának fedezte fel a vállalkozó édesanya.

Ha magunk készítenénk cérnaképet

Egy ilyen kép elkészítése körülbelül három órát vesz igénybe, de ebben már benne van a személyes rutin, kezdőként biztosan több bíbelődéssel kell számolni. Ahogyan Rózsától megtudtam, külföldön ez nagy divat, rengeteg oktatóvideót lehet ehhez is találni (keresőszó: string art!):

Az (is) a klassz ezekben az alkotásokban, hogy nemcsak a cérnák színe és vastagsága ad változatosságot a képeknek, hanem a hurkolás menete és az alátét is, amibe a szögeket verik. Nagyon elterjedt a fa, a karton, a feszített vászon, a habkarton használata is, de első tapasztalatszerzéshez jó választás lehet a parafa. IKEÁS edényalátétekbőlvarázsolt gyönyörű képeket a Masni dekorációcsapata is, ami egyrészről nagyon alacsony költségvetésű projekt, másrészről viszont látványos és amatőrként is nyugodtan bele lehet vágni. A teljes munkafolyamatról itt olvashatsz részletesen.

Együtt alkotni a legjobb!

Jómagam is szerveztem erre a témára egy workshopot, ami nagyon mókásra sikerült! Ha azt gondoljátok, alkotás közben milyen jól elbeszélgettünk, akkor távol álltok a valóságtól, mert nyolc nő kopácsolása ellehetetlenítette ezt. A fonalak tekergetése persze már bőven kínált lehetőséget a duruzsolásra, de mivel először találkoztunk a technikával, nagyon kellett koncentrálni. De a munka fáradságáért bőven kárpótoltak az elkészült munkák!

Ha tetszett ez a bejegyzés és tovább inspirálódnál velünk, olvasd el gyerekszobatrendes bejegyzésünket is!

Az eredeti bejegyzés megtalálható itt: https://www.myminiversum.hu/cernakepet-a-gyerekszobaba/