Konda’nın Nafaka Hakkı Kadın Platformu için Hazırladığı Yoksulluk Nafakası Araştırması Yayınlandı!

Nafaka Hikayesi
NafakaHikayesi
Published in
3 min readMar 19, 2020

Toplumun Yüzde 76’si Yoksulluk Nafakasını Destekliyor.

KONDA Araştırma ve Danışmanlık tarafından Nafaka Hakkı Kadın Platformu için hazırlanan “Yoksullluk Nafakası” dosyası yayınlandı. Konda’nın yaptığı araştırmaya göre her 4 kişiden 3’ü eşlerin anlaşamaması durumunda boşanmayı normal karşılarken, boşanmada maddi imkânı olmayan kadına, ihtiyaç duyduğu sürece boşandığı kocası tarafından nafaka ödenmesini destekliyor.

Boşanma Komisyonu Raporu’yla başlayan yoksulluk nafakasına yönelik saldırılar ve nafaka hakkını sınırlandırma girişimleri devam ediyor. Nafaka Hakkı Kadın Platformu olarak kadın düşmanı yapılar tarafından yoksulluk nafakasına yönelik saldırılara dair kamuoyunda yaratılmaya çalışılan yanlış algıyı değiştirmek için savunuculuk çalışmaları yapmaktayız. Bu çalışmaların en önemli ayaklarından birini yoksulluk nafakasına dair gerçeği yansıtmayan söylemlere karşı, nafaka hakkını kullanamadığı için mağdur olan tarafın esasında kadınlar olduğunu ortaya koyan verilerin üretilmesi oluşturuyor.

Konda’nın 5 Mart 2020’de yayınladığı Nafaka Dosyası ülke genelinde 15 yaş üstü 3594 kişiyle yüz yüze yaptığı araştırmanın sonuçlarını içeriyor. Araştırmaya göre toplumun dörtte üçü eşlerin anlaşamama durumunda boşanmalarını normal buluyor. Boşanma sonrasında iştirak nafakası ve yoksulluk nafakasını yine toplumun çok büyük kesimi destekliyor ve her 10 kişiden 7’si ikisini birden destekliyor. Demografik özellikler üzerinden incelediğinde toplumun tüm kesimlerinin benzer düşündüğü, medeni durumları ne olursa olsun kadınların boşanmayı ve her iki nafakayı erkeklerden daha fazla desteklediğini gösteriyor.

Nafaka hakkı konusunda veri üretimine yönelik ilk çalışmayı Nafaka Hakkı Kadın Platformu bileşenlerinden Ankara Kadın Dayanışma Vakfı yapmıştı. Kadın Dayanışma Vakfı’nın yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre mahkemeler tarafından hükmedilen nafakaların yüzde 50,7’si, yükümlüleri tarafından hiç ödenmezken, yüzde 20,7’si nafaka yükümlüleri tarafından ödendi. Araştırma sonuçlarına göre boşanma ve nafaka davaları ile cinsiyete dayalı şiddet arasında önemli bir ilişki var. Boşanma sebepleri farklılık göstermekle beraber incelenen dosyaların yüzde 82,9 gibi büyük bir oranında kadına yönelik şiddet iddiası mevcut.

Nafakayı farklı yönleriyle ele alan dosyada Konda’nın yaptığı araştırmanın yanı sıra nafakayla ilgili tanımlar, boşanma davaları ve nafaka hakkına dair incelemeler ve İstanbul Barosu’ndan adli yardım desteği alan kadınlarla yapılan derinlemesine görüşmeler yer alıyor. Rapor ayrıca, Kadın Dayanışma Vakfı’nın 140 dava dosyasına dayanan yoksulluk nafakası incelemesini ve Beyoğlu Adli Yardım Birimi’ne ve Gaziosmanpaşa Adli Yardım Bürosu’na yapılan başvurular üzerine yapılan incelemeyi de özetliyor.

Bu çalışmanın, yoksulluk nafakasına dair üretilen yanlış bilgilere bir cevap niteliğinde olacağını umuyoruz.

Yoksulluk Nafakası dosyasının tamamına https://konda.com.tr/tr/rapor/nafaka-dosyasi/

adresinden ulaşabilirsiniz.

Nafaka Hakkı Kadın Platformu

--

--