Віра Христа. Недільна проповідь

Не будьмо невігласами. Не ставмося до скарбу віри, традиції нашої релігії, як до пройденого, засвоєного та опанованого матеріалу. Не нехтуймо цінністю Слова.

Ви вірите? А чи вірите ви так, як вірить Він?

Цього недільного дня запрошуємо вас поринути у роздуми про істинну Віру, якою ми спасаємося. І через ці роздуми зробити один крок від темряви нашого зухвалого незнання то світла смиренної відкритості до Бога. Бо саме так личить проводити неділю порядній людині.

***

У неділю після свята Воздвиження Хреста Господнього свята Церква читає послання до Галатів 2: 16–20 святого Апостола Павла. Однак скоріше за все в Україні цей уривок буде звучати із прикрою помилкою, що закралася у велику кількість перекладів на різні мови. Зокрема, на неї хибить переклад і митрополита Ілларіона, і патріарха Філарета. Дуже прикра річ, але наші переклади дають “вiрою в Iсуса Христа” там де грецька пише: ἐκ πίστεως Χριστοῦ — ек пістеос Хрісту — де слово Христос стоїть у родовому відмінку, тобто вірою Христа. Поганий переклад ще погіршується додаванням відсутнього в оригіналі слова “тільки” перед вірою. Ось правильніший переклад цього уривку:

Однак, дiзнавшись, що людина виправдовується не дiлами закону, а вiрою Iсуса Христа, i ми увiрували в Христа Iсуса, щоб виправдатися вiрою Христовою, а не дiлами закону; бо дiлами закону не виправдається нiяка плоть. Якщо ж ми, шукаючи виправдання у Христi, самi виявилися грiшниками, то невже Христос є служитель грiха? Аж нiяк! Бо якщо я знову будую те, що зруйнував, то сам себе роблю злочинцем. Законом я вмер для закону, щоб жити для Бога. Я спiврозп’явся Христовi, i вже не я живу, а живе в менi Христос. А що нинi живу в плотi, то вiрою живу, що Сина Божого, Який полюбив мене i вiддав Себе за мене.

Яка цікава перспективу відкриває уважний переклад з грецької! Ми виправдовуємося вірою Христовою, Його вірою, тим як Він вірив Своєму Отцю. Найперше варто зрозуміти, що мається на увазі під виправданням, бо цей термін також прикро поріс богословськими водоростями.

Виправдання в українській мові має спільний корінь із словами, “правда”, “справедливість”, “праведний”, що по суті відповідає ситуації у грецькій. А більш того, слово співзвучне з “правий”. Праведники стають по правий бік Ісуса Христа на Суді. У вченні ці поняття нерозривно поєднанні. Коли річ чи людина стають праведними — отримають виправдання — вони стають у правильний стосунок з Богом і Його творіння, отже виправдання є становленням у ці правильні стосунки з Богом. У цьому й полягає біблійний концепт справедливості — Бог поставить усе на свої правильні місця. За вченням Писань, виправдання не є зовнішньою, легалістичною дією, але радше онтологічним перетворенням, творчою Божою дією. Бог раптом не оголошує нас праведниками, але ми стаємо праведниками через Його працю у нашій співпраці.

Тепер про віру Христову. Іноді мусульмани кажуть, що Ісус не може бути Богом, але є просто людиною, бо Він молиться. Це очевидне безглуздя. Як затвердив Вселенський Халкедонський Собор, Ісус є досконалим Богом та досконалою Людиною; а чому це досконала людина має бути атеїстом і не молитися? Звичайно буде молитися. Крім того, втілений Бог отримує усю людську природу. Тіло. Чуття. Серце. Свідомість. Розум. Віру.

Віра ж у Писаннях не є просто проходженням тесту на так/ні. Коли стоятимемо перед Христом, усі складемо тест на так і ні. Врешті демони його теж складають. (Як 2:19) Віра звичайно включає “так”, але й вимагає дій. Віра є довірою, коли ми покладаємося на Бога і віддаємо Йому усе своє життя та життя один одного. Коли чинимо за заповіддю, а не так як ми вважаємо за потрібне/доцільне/ефективне/справедливе. Прикладом такої віри є те, як Господь відповідав на спокуси диявола.

Господь відкидав спокуси, спираючись на Писання. Диявол спокушав Христа нетерплячкою. Віра ж довготерпить і ми бачимо, що з часом Бог виконав усе до чого диявол пропонував скорочену дорогу. Диявол спокушав нагодуванням голодних, Господь пізніше нагодував тисячі народу; диявол спокушав негайним виявленням Божого заступництва, щоб Бог врятував Свого Сина з небезпеки, пізніше ж, як свідчить Лука, Бог дійсно рятує Ісуса, коли розлючений натовп повів Його до прірви, щоб туди скинути, “Він же, пройшовши серед них, відійшов” (Лк 4: 29–30). Диявол спокушає негайним підкоренням усіх царств, але це має відбутися лише після смерті на Хресті, воскресіння та вознесіння. Такою є віра Христа.

Павло у цьому уривку стверджує, що ніхто не виправдовується Законом, але вірою Христа. Йому звичайно ж не йдеться, що закон поганий чи зіпсутий, чи що Бог думав одне, а потім передумав, забравши Закон і пославши Євангеліє. Зовсім ні, Закон утверджується Євангелієм. Св Павло просто пише, що Закон не робив того, чого від нього чекали фарисеї, не приносив праведности, просто тому, що він був даний з іншою метою. Закон був даний для керування гріхом та його наслідками, він був педагогом для повчання євреїв (Гал 3:24), але ніколи через нього не можна здобути праведність. Праведність є результатом віри Христа і так було завжди, у Старому й Новому завіті однаково, стверджує Св Павло.

Св Павло ж у посланні до Филип’ян пише: “бо у вас повиннi бути тi самi почування, як i в Христi Iсу­сi” (2: 5). Ми маємо входити в Христовий розум, щоб “вже не я живу, а живе в менi Христос “. Маємо дивитися, думати, відчувати, вірити так як робить це Христос. Ми скидаємо старого гріховного чоловіка і одягаємося в Христа. Як це відбувається?

Для цього є дві речі, які складають дві половини Літургії — пізнання Писань і споживання Тіла і Крові Христа. Це є обов’язковим для кожного християнина. Через читання Писань ми входимо у Христові почування і через Святе Причастя ми входимо у Його життя усім єством.

Прикладом для цього здобуття розуму Христа може послужити один із псалмів. Псалтир цілком унікальна книга Біблії і дисципліна читання Псалтиря має стати частиною вашого дня. Читайте Псалтир. Через Псалми уже не ми молимося, але Христос молиться в нас. Гарною ілюстрацією є напевно найстрашніший псалом, який до того ж йде так рано у книзі. Йдеться про Псалом 7. Неможливо читати його без тремтіння:

“Господи, Боже мій! Я на Тебе надіюся, спаси мене і від усіх гонителів моїх визволи мене. Щоб ворог не схопив, як лев, душу мою, коли нема визволителя і спасителя. Господи, Боже мій! Якщо я вчинив щось недобре, якщо є неправда в руках моїх, якщо я відплатив злом приятелям моїм або чинив зло тому, хто без причини ворогував проти мене, то нехай ворог переслідує душу мою, нехай настигне її, втопче в землю життя моє і славу мою кине в порох. Встань, Господи, у гніві Твоїм, піднесися проти лютування ворогів моїх. Устань, Господи, Боже мій, на суд, що заповідав Ти. І сонм народів оточить Тебе, над ним високо піднесись. Господь судить народи. Суди мене, Господи, за правдою моєю і за невинністю моєю.”

Суди мене, Господи, за правдою моєю і за невинністю моєю! Яка жорстока це мова. Звідки у мені взятися правді чи невинности? І я, читаючи цей псалом, закликаю Божий гнів, щоб він вилив свій гнів на грішників. Дуже страшно. Як хто може сказати амінь на це? Є лише одна людина за всю історію існування людства, яка здатна читати цей псалом з чесністю та мати на увазі те, що читає. Це Ісус Христос. Ісус Христос молиться цим псалмом і ми через Нього молимося. Через входження у Його молитву ми й здобуваємо Його почування.

Наша віра слабка і немічна і як могло б бути інакше? Але у християнстві увесь тягар лежить не на нас, але на Бозі. Ми співрозпинаємося з Христом. Нам не треба вірити в себе, але вірити в Бога, вірити як вірив Христос, вірою Христовою. Тоді Дух буде з нами.

Остап Ронжин, Philosophical Orthodox для «Наступної республіки»

Наступна республіка

Клуб українських республіканців з 2013 року. Націоналізм, капіталізм, республіка, християнство. Ставте питання авторам та обговорюйте з іншими читачами у Республіканському чаті: https://t.me/republicanchat

Команда Наступної республіки

Written by

Олег Вишняков, Віталій Нелепов, Іван Дубченко та інші. Наша сторінка: https://medium.com/nastupna

Наступна республіка

Клуб українських республіканців з 2013 року. Націоналізм, капіталізм, республіка, християнство. Ставте питання авторам та обговорюйте з іншими читачами у Республіканському чаті: https://t.me/republicanchat

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade