Щонедільна проповідь: П’ятдесятниця та наше спасіння

Коли ми говоримо про цінності ми не маємо на увазі «загальнолюдські» абстракції чи «гуманістичні» теорії. Ми не ховаємось за розпливчатою вивіскою «європейських» чи «традиційних» цінностей. Наші цінності мають сакральне джерело та конкретного Автора.

У нас немає іншої традиції, крім християнської і інших цінностей, крім Христових. Ми маємо Закон і він говорить нам: Сьомий день — Господу Богу твоєму.

Пасха є серцевиною для Православного року і віряни зустрічають її з неабиякою радістю та піднесенням. Авжеж, Христос воскрес, а отже й ми воскреснемо. Є привід для радості. Попри те, що Пасху святкується добрі сорок днів, уже за тиждень ми знову поринаємо у буденні справи та радість потихеньку вщухає. На сороковий день після Пасхи святкується Христового Вознесіння, але воно губиться, бо припадає на робочий день (в Україні немає державного вихідного, на жаль), а ми уже влилися у цьогосвітній ритм, повсякденних дуже важливих справ. І тут, на п’ятдесятий день (тобто неділю) випадає П’ятдесятниця або свято Трійці.

Читаємо у Діяннях апостолів 2:
Коли настав день П’ятдесят­ницi, усі вони були однодушно вкупі. 2 I раптом зчинився шум з неба, ніби від сильного вітру, i наповнив увесь дім, де вони перебували. 3 I з’явились їм розділені язики, мов вогненні, i спочили по одному на кожному з них. 4 I спов­нилися всі Духа Святого, i почали говорити іншими мовами, як Дух давав їм провіщати.

Святий Дух, обіцяний Христом, зійшов на усіх учеників, що знаменувало сповнення служіння Ісуса Христа та початок нових часів для Церкви. День же П’ятдесятниці ще за Старого Завіту розпочався як свято першого врожаю, потім як свято отримання євреями Закону при горі Синай і врешті отримав повне сповнення після смерти, воскресіння та вознесіння Ісуса Христа.

Оскільки це було велике свято для євреїв, то й ученики були разом. Крім того, у Єрусалимі було безліч люди, бо євреї з діаспори, з усіх куточків світу, приїхали на святкування. Уже на той час було багато людей, що жили у чужій культурі та мові, але поклонялися Богу. Ученики стали проповідувати Євангеліє Христа і дивна річ усі чули свою мову. «Як же ми чуємо кожен свою рідну мову, в якій народилися. 9 Парфяни, i мідяни, i еламiти, i жителі Месопотамії, Юдеї i Каппадокiї, Понту та Асiї, 10 Фригiї i Памфілії, Єгип­ту i країв Лівії, прилеглих до Киринеї, i захожі з Риму, юдеї та прозелiти*, 11 критяни й аравитяни, чуємо, що вони говорять нашими мовами про великі діла Божі?» Отже, кожний чув Євангеліє своєю мовою. Це чудо відбувалося пізніше, наприклад, коли сучасний святий Паїсій Святогорець приймав іноземців, то вони дивовижно могли порозумітися один з одним. І справа тут значно важливіша, ніж міжкультурний діалог.

П’ятдесятниця — це сповнення справи Божого спасіння, завершальний етап, сім днів по сім після Пасхи плюс один день, що водить Церкву у абсолютно новий етап існування, в останні часи та життя Царства Небесного на землі.

Маємо запитати що ж таке спасіння? Щоб сказати коротко та точно спасіння є нашим життям у єдності з Богом. Ми були створені для цієї єдності. Ми були створені за образом та подобою Бога, щоб бути у єдності з Ним. Це традиційне розуміння має бути самоочевидним для християн, але погляд на спасіння перетерпів таких прикрих мутацій, що у популярній думці спасіння часто означає порятунок від пекла і подовження життя після смерти. Для популярного погляду проблемою є пекло — ми маємо втекти від нього, якось задобрити Бога, щоб Він нас туди не послав. Щойно ми врятувалися від пекла і маємо певну гарантію (щось типу протипожежного страхування), то можемо уже не перейматися цими «позаземними» справами та зі спокійною душею повернутися до нагальніших справ.

Нашою ж головною проблемою є смерть. У Бутті 5, де йдеться про нащадків Адама, можна припустити, що найважливішим є надзвичайно довгі періоди життя людей. Однак, найважливішим є три слова, що стосуються кожного у тому родоводі і завершують опис їх життя: «і він помер». Ми рухаємося від Життя, яким є Бог, до не-життя, від Буття у не-буття. Цей рух є найбільшою та основоположною нашою проблемою, яка уможливлює дві інші: гріх та владу впалих ангельських сил над людьми.

У Бутті читаємо про намагання людей збудувати вавилонську вежу. Для поганів релігія полягала у тому, щоб змусити богів робити те, що треба або хоча б не заважати. Однак з Вседержителем такого бути не може. Тому Бог розпорошує народи, дає кожному іншу мову. Крім того, кожний народ отримує ангельського покровителя.(Втор 32:8) Втім, через смерть та гріхи люди починають віддавати цим ангелам поклоніння достойне лише Бога, поклоняються творінню замість Творця. Ангели почали приймати це поклоніння. Святий Павло, повторюючи Псалми, чітко пише, ким є ці боги народів: «язич­ники, приносячи жертви, приносять бiсам, а не Боговi.» (1 Кор 10:20) Ці заколотницькі небесні сили взяли у полон народи, а ідолянство стало їх в’язницею. Детальніше можна почитати про це тут.

Господь виправляє і цю проблему. Заколотницькі сили були скинуті, Христос у славі сів праворуч Отця «Вiн i праворуч Бога, Вiн i пiк­лується за нас».

«(Рим. 8:34), царює над усім космосом, а отже народи тепер можуть повертатися під крило Господа. Бог обрав євреїв не тому, що вони були найрозумніші, найкращі та найморальніші, але щоб працювати з ними та готувати їх до народження Христа, щоб вони були «світлом народів, щоб спасіння Моє простяглося до країв землі.» (Іс 49: 6) Тепер ученики Христа стали таким світлом і зібрання Ізраїля, Божий народ, оновився у Православну Церкву як вона існує після П’ятдесятниці, бо ми «усі — одно в Христi Iсусi» (Гал 3:28).

Остап Ронжин, Philosophical Orthodox для «Наступної республіки»

Висловитися чи обговорити з авторами та читачами у Республіканському чаті

Підписуйтеся на Telegram-канал та Facebook-сторінку «Наступної республіки»

Наступна республіка

Клуб українських республіканців з 2013 року. Націоналізм, капіталізм, республіка, християнство. Ставте питання авторам та обговорюйте з іншими читачами у Республіканському чаті: https://t.me/republicanchat

Команда Наступної республіки

Written by

Олег Вишняков, Віталій Нелепов, Іван Дубченко та інші. Наша сторінка: https://medium.com/nastupna

Наступна республіка

Клуб українських республіканців з 2013 року. Націоналізм, капіталізм, республіка, християнство. Ставте питання авторам та обговорюйте з іншими читачами у Республіканському чаті: https://t.me/republicanchat