1. Kort sammendrag

NAVs omverdensanalyse
NAVs omverdensanalyse 2021
4 min readJan 26, 2021

NAVs omverdensanalyse 2021 tar for seg de viktigste samfunnstrendene som vil påvirke arbeids- og velferdsområdet fram til 2035 og hvilke konsekvenser de kan få for NAV. Trendene fremstiller en mulig utvikling, men det vil kunne komme brå, uforutsette hendelser og kriser. De siste årene har vist at NAV raskt må være i stand til å håndtere slike uventede forhold.

1.1 Raskere omstillingstakt

Det ventes høy omstillingstakt i arbeidslivet framover på grunn av teknologisk utvikling, globalisering og det grønne skiftet. Koronapandemien vil framskynde omstillingene på flere områder. Det innebærer at folk må regne med å skifte jobb oftere enn før, og kompetansen må oppdateres oftere.

Det blir neppe noen mangel på jobber på lengre sikt. Aldringen av befolkningen vil isolert sett gi mangel på arbeidskraft, og de store omstillingene vil skape nye jobber. Vi må likevel regne med perioder med økt ledighet i næringer og yrker som blir særlig berørt av omstillingene. Samtidig må arbeidsgivere i perioder innstille seg på å slite med å skaffe relevant og oppdatert kompetanse. Vi venter lav arbeidsledighet blant høyt utdannede og yrkesfagutdannede. Den største mangelen på arbeidskraft ventes å bli blant yrkesfagutdannede, særlig blant fagarbeidere innen helsefag og håndverksfag. Det ventes også mangel på sykepleiere.

Ledigheten er i dag klart høyest blant ufaglærte, og denne tendensen ventes å forsterke seg ytterligere. Avhengig av hvordan samfunnet lykkes med å møte omstillingene, er det risiko for at flere kan bli stående varig utenfor arbeidsmarkedet, og at vi kan få fortsatt økende inntektsforskjeller og økt tilstrømming til helserelaterte trygdeytelser. Risikoen er særlig stor for ufaglærte i lavkompetanseyrker.

En viktig oppgave for NAV vil bli å lette omstillingene. NAV må være godt forberedt på endringer og i stand til å utvikle virksomheten og tjenester etter endrede behov. Det forutsetter høy og oppdatert spisskompetanse om arbeidsmarked og arbeidsinkludering, samt et bedre samarbeid med næringslivet og på tvers av sektorer. Uforutsette, brå skifter medfører at NAV må være i stand til å gjøre raske omprioriteringer.

1.2 Sterkere aldring og sentralisering — velferdsstaten utfordres

Antall innbyggere øker langsommere enn før, mens aldringen blir sterkere som følge av lavere fødselstall og lavere innvandring. Det ventes en moderat befolkningsvekst på 3 prosent fram mot 2035 for personer i yrkesaktiv alder. Rundt 3 av 4 ansatte i NAV arbeider med tjenester og ytelser rettet mot folk i yrkesaktiv alder og demografiske endringer antas isolert sett å få liten betydning for arbeidsbelastningen i NAV. Aldersgruppen over 67 år riktignok ventes å øke med over 40 prosent til 2035, mens befolkningen i alt ventes å øke med 7 prosent. Det gjør at brukergruppene i NAV med størst vekst fram mot 2035 vil være alderspensjonister og mottakere av hjelpemidler. En eldre befolkning vil samtidig øke gapet mellom utgiftene og inntektene på statsbudsjettet og utfordre arbeids- og velferdspolitikken framover. Vi venter økte krav til effektivisering av offentlig sektor, og at NAV kan bli utfordret til å følge opp flere brukergrupper mot arbeid enn i dag.

Innvandringen ventes å bli lavere enn før, men det ventes fortsatt en betydelig nettoinnvandring, og at innvandrerbefolkningen vil øke med 23 prosent til 2035. Lavere innvandring kan gjøre det enklere for de som kommer å få innpass på arbeidsmarkedet. Imidlertid kan en endret sammensetning av innvandringen, med lavere arbeidsinnvandring og en høyere andel som kommer gjennom familiegjenforening eller som flyktninger, trekke i motsatt retning, hvis flere av de som kommer mangler arbeidsmarkedets krav til kompetanse. Prognosene for innvandring er imidlertid usikre og kan endres raskt.

Befolkningsveksten ventes å bli sterkest i de mest sentrale kommunene, mens det i 4 av 10 kommuner ventes befolkningsnedgang til 2035. Det vil medføre mangel på kvalifisert arbeidskraft mange steder i landet, noe som også vil gjelde for NAV i mindre sentrale strøk. Færre i yrkesaktiv alder mange steder får betydning for hvordan NAV bør organisere seg framover for å sikre tilstrekkelige kunnskapsmiljøer og effektiv ressursutnyttelse.

1.3 Nye forventninger og muligheter

Vi tror at forventningene til NAV vil endres framover, i takt med at folk får stadig bedre tjenester ellers i samfunnet. Det gjelder særlig forventninger til koordinerte tjenester i offentlig sektor. Vi tror også at folk i økende grad vil forvente service og tjenester tilpasset sin situasjon og sitt behov. I 2035 vil mye brukerdialog være digitalisert og automatisert. Dette vil trolig bidra til større forventninger de gangene folk møter NAV, noe som kan gjøre god kompetanse om rådgivning og relasjonsbygging viktigere. Skal vi lykkes med å tilby gode tjenester, må vi være gode til å forstå brukerbehov og ha den riktige kompetansen til å kunne møte behovene.

Den gjennomgripende digitaliseringen av samfunnet vil gi NAV nye muligheter innen datadrevne tjenester. Mange ytelser og tjenester er egnet for hel eller delvis automatisering og selvbetjening, og NAV vil kunne møte sine brukere på nye måter ved innovativ bruk av informasjon det offentlige allerede har. Tjenester kan i større grad skreddersys den enkeltes behov og samordnes på tvers av NAV og andre aktører. Tilgjengelige data kan benyttes i løsninger som gir råd og beslutningsstøtte til både brukere og medarbeidere. NAV kan også opprette digitale plattformer der andre aktører kan tilby nye typer tjenester. For å bevare tillit og trygghet, må NAV ha en åpen, etisk og ansvarlig tilnærming til bruk av datadrevne tjenester, og slik sikre en bred aksept i befolkningen. Det vil komme nye muligheter også på andre områder, blant annet som følge av forskning og metodeutvikling, eksempelvis innen arbeidsinkludering.

--

--

NAVs omverdensanalyse
NAVs omverdensanalyse 2021

De viktigste samfunnstrendene for arbeids- og velferdsområdet til 2035 og konsekvenser for NAV