Liefde voor jouw merk

Hoe krijg je een merk waar mensen graag op af komen? Een merk waar mensen zich bij thuis voelen. Waarin ze jou zien en waarin ze zichzelf herkennen. Een merk van de ondernemer die aan het doorbreken is. Een ondernemer die slim omgaat met zijn tijd. Die de balans houdt met zichzelf, gezin, bedrijf en omgeving. Die bouwt aan een betere wereld.

Het volledige beeld bereik je met video en audio. Het volledige beeld bereik je met rauwe informatie. Een kijkje in je ondernemersleven, in je leven. Laat zien wat je doet. Deel wat je weet. Laat mensen ervaren hoe je ze graag helpt.

Dit bereik je met boeken die verhalend geschreven zijn, niet saai, niet droog. Maar verhalen. Voorbeelden. Voorbeelden uit het leven. Eenvoudig gepubliceerd op Kindle. Digitaal. Eenvoudig te verspreiden. Je maakt gebruik van het platform en het bereik.

Voorbeeld de Graafschap

Hoe krijg ik de fans weer terug bij de Graafschap. Hoe krijgen we fans die gaan kijken bij de A1 en B1? Hoe krijgen we fans die komen kijken bij de beloften. Hoe krijgen we fans die komen kijken bij het eerste ook als het 80% van het seizoen wordt verloren.

Komt dat alleen met het voetbal? Voor de oude garde wel. Die herinneren zich de gloriejaren. Die weten de momenten van hard werken. Van vechten en af en toe resultaat boeken.

Zijn dit de mensen die blijven komen ook als het slecht gaat? Ja. 
Zijn dit de mensen die altijd blijven komen? Nee, zij zijn de fans die langzaam vertrekken omdat ze al het oud zeer meedragen. Zijn zij trots om hun kleinkinderen mee te nemen naar de wedstrijd? Nee, ze zeuren iedere wedstrijd over de kwaliteit van het voetbal. De trainer op de tribune die het allemaal beter weet.

Wie hebben wij nodig in het stadion? De jeugd. De jeugd heeft de toekomst. De jeugd heeft geen historie. Die kun je een nieuw verhaal vertellen. Het wordt tijd dat we met een aantal mensen die houden van de club en gek zijn van social media dit verhaal gaan vertellen.

Het verhaal van de club.

Wat gebeurt er iedere dag. Fans maken omdat ze de club willen leren kennen. Niet van de raad van bestuur of de commercieel manager. De club van de spelers, van de trainer, van de jeugd, van de verenigingen waar ze vandaan komen, van de kleedkamer, van de bespreking in de rust, de persconferentie.

Fans die de club echt leren kennen van foto’s, video’s en radio. Geen radio die zogenaamd onafhankelijk is en de club afzeikt tijdens een wedstrijd onder het mom van “realistisch”. Radio van een clubman, van een fan, die een beetje te positief is waardoor je mee leeft als fan. Want jij bent ook een beetje te positief. Radio die je eenvoudig digitaal uitzend. Waar je niet veel voor nodig hebt.

Video die je eenvoudig live maakt met Snapchat en Periscope. Foto’s die je eenvoudig maakt met een goede telefoon, bewerkt en plaatst op Instagram. Een pagina op je site waar de andere fans deze beelden eenvoudig kunnen vinden en delen.

Geen dingen die veel geld kosten. Liefde voor de club. Een seizoenskaart. Een blik achter de schermen.

Een aantal jonge fans die dit samen doen. Een transparante club. Een open blik voor de fans.

Een stadion vol met fans. 80% van het stadion uitverkocht met seizoenskaarten ook in het seizoen als het wat minder gaat. Omdat ze fan zijn, niet perse van het voetbal maar van de club, van de spelers, van de trainer.

Breng de mensen waar het om draait in de club in beeld. Continue. Wat doen zij de gehele dag. Geen foto en een verhaaltje op de site waardoor het niet gaat leven. Live beelden met Snapchat. Snaps die jongeren begrijpen.

Echte liefde van de club. Laat de fans toeleven naar een avond uit. Een avond met plezier met andere fans. Breng fans met elkaar in contact. Organiseer meer fan contactdagen. Laat ze foto’s maken met spelers. Handtekeningen verzamelen. Sommige spelers spelen over een paar jaar in het buitenland en dan kun je zeggen, daar heb ik nog een handtekening van of een foto mee.

De jeugd zoekt inspiratie. Voorbeelden. Mensen die laten zien dat het mogelijk is door hard werken. Een voorbeeld dat ik kan nastreven. In plaats van weer 30 minuten verder in een video game. Kijken naar en meeleven met mijn voorbeeld en de inspiratie voelen.

“Mensen willen jou leren kennen en een afspiegeling van zichzelf zien in jouw merk” (Bernadette Jiwa)

Wil jij online en live het verhaal delen van de club en de spelers? Reageer dan hieronder.

Foto door Vladimir Kudinov