Memeli Dalış Refleksi Nedir?

Nevcan Uludaş
Neptün Sualtı Merkezi
2 min readApr 4, 2017

Memeli dalış refleksini bir çeşit sigorta gibi düşünebilirsiniz. Vücudunuz suya girdiğinde havasız sağ kalma süresini uzatmak için metabolizmasını yavaşlatır.

Bu adaptasyon tüm deniz memelilerinde gözlenebilir ve yüksek basınç altında, derinlik artışlarında ve uzun dalış sürelerinde bazı değişimler sağlar. Bu olağanüstü refleks ilk olarak balina, yunus, penguen, ayı balıkları gibi hayvanlarda gözlenmiştir. Ancak 1950′lere kadar insan vücudunun bu reflekse sahip olmadığına inanılmıştır. O yıllarda başlayan derin dalış rekorları bilimadamlarının bu görüşünün yanlış olduğunu kanıtlamış ve insanın potansiyeli ile ilgili araştırmalar başlatılmasına sebep olmuştur. Şimdiye kadar memeli dalış refleksi kapsamındaki tüm değişimler insan üzerinde gözlenebilir ve hepimiz bu inanılmaz kapasiteye sahibiz.

Memeli Dalış Refleksi nasıl tetiklenir?

Bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimisi sadece nefes tuttuğunda bu refleksi tetiklemeyi başarırken, kimisinin derin sulara dalması gerekebilir. Ama günün sonunda aşağıdaki durumlar gerçekleştiğinde herkeste bu refleksi gözlemleyebiliriz.

  1. Havasız kalmak (nefes tutmak)
  2. Yüz bölgesinin ıslanması
  3. Basınç altında kalmak (derinlere dalmak)

Metabolizmanın yavaşlaması sonucu dokular daha az oksijene ihtiyaç duyar ve mevcut ciğerlerinizdeki oksijen doğrudan size daha uzun süre yeter.

Serbest dalış idmanlarında memeli dalış refleksini basit birkaç beceri ile tetiklemek mümkündür. Ancak doğru eğitim alınmadan uygulanmasının tehlikeli sonuçlara yol açabileceği unutulmamalıdır.

--

--