Neyin Nesi Bu GUE?

Nevcan Uludaş
Neptün Sualtı Merkezi
3 min readApr 18, 2017

Günümüzde belkide yüzlerce dalış ekolü var. Bunlardan en çok duyduklarımız, PADI, CMAS ve SSI. Bunların yanında Türkiyede aktif olarak eğitim veren ProTec, SDI, NAUI, NASDS, BSAC, IANTD vb. pek çok sistem daha bulunuyor. Peki bu eğitim sistemlerinin kaynaklarını incelediğimizde, pratik uygulamalarına baktığımızda ne tür farklılıklar gözlemliyoruz. %95 aynı!

1943 yılında geliştirdiği regülatör sayesinde scuba dalışının temelini atan Jacques-Yves Cousteau (namıdiğer Kaptan Kusto)’nun yaptığı ilk dalış ile zamanımızda yapılan dalışlar arasında önemli bir tecrübe farkı ve buna bağlı olarak artan ve gelişen güvenlik önemleri vardır. Bu tecrübeler ve deneyimler de dalış ekollerinin eğitim programlarını oluşturur. Yukarıda bahsettiğim bütün bu dalış ekollerinin eğitim programlarının %95'inin benzer olmasının nedeni budur. Ancak bunun alamı bu sporun daha fazla geliştirilemeyecek olduğu anlamına gelmez/gelmemeli.

Eğitimlerde hava paylaşımı yaparken ne kadar sakin olduğunuzu bir düşünün. Karşınızda bir eğitmen, arkanızda bir asistan eğitmen ve yanınızda grup arkadaşlarınız. Dizlerinizin üzerinde oturmuş, yüzerlilik konusunda hiçbir probleminiz olmadan, eğitmen beceriyi gösterirken izliyorsunuz. Eğitmen size dönüyor ve “sıra sende” işaretini veriyor. Derin bir nefes çekip regülatörü ağzınızdan çıkarıyorsunuz ve size bakan dalış eşinize dönüp ondan hava istiyorsunuz. Gayet basit değil mi? Zaten öyle de olmalı. Ancak sualtında havanız biterse bunu son nefesinizi verdikten sonra yeni nefes çekemediğinizde farkedeceksiniz. Bu esnada dalış eşiniz size bakmıyor olma ihtimali de oldukça yüksek. Duruma bu açıdan baktığımızda hala eğitimlerin ve güvenlik sisteminin arttırılabileceğini basit bir örnek ile görüyoruz.

Bugün size belkide daha önce hiç duymadığınız bir dalış ekolünden bahsedeceğim. “Global Underwater Explorers / Evrensel Sualtı Kaşifleri” yani kısaca GUE… 1998 yılında Jarrod Jablonski tarafından, dünyadaki su ortamlarını koruma ve keşfetme ortak arzusunun yanı sıra dünya çapında yetkin dalıcılar yetiştirmek için Florida’da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulmuştur. GUE, DIR (Doing It Right / Doğru Yap) felsefesini benimsemesi ve bu konuda öncü olmasıyla; sualtı dünyasını güvenli bir şekilde keşfetmekte ve korumakta, ayrıca araştırma ve eğitim standartlarını hergün edindiği yeni tecrübeler ile geliştirmektedir.

TSSF, IANTD, TDI, ProTec, DAN ve daha yüzlercesi CMAS’ın standartlarını yürütmek ile sorumludurlar. Tüm listeyi görmek için tıklayın. PADI ve SSI’ın yaptığı reklam yatırımlarına ve bu işe yapmış oldukları ticari yaklaşıma baktığımızda, GUE’yi diğer ticari kurumlar ile kıyaslamak yanış olacaktır.

ProjectBaseline sayesinde okyanuslar, göller, nehirler ve sular altında kalan mağaralar gönüllü ve destekçiler ile koruma ve keşif girişimlerini projelendirmekte ve bunu halkın farkındalığının arttırılması ve bilimsel çalışmalarda kullanılması için paylaşmaktadır. Aslına bakarsan çevre bilinci olan bir dalıcı olarak seninde yapmak istediğin şey değil mi bu?

Pek çok dalıcının bu işi hobi olarak yaptığı için yeterince araştırma yapmamış ve GUE’yi duymamış olabileceklerini anlıyorum ama ülkemizde maalesef “GUE mi hiç duymadım, ne ki o?” diyebilecek kadar sığ kurs direktörleri ile karşılaştım. Bu makaleyi de o yüzden yazıyorum. Umarım birilerine ufak da olsa bir fikir verebilmişimdir :)

--

--