Yazılım Geliştiricileri İçin Pratik Bilgiler

Enes Çakır
Neredekaltech
Published in
4 min readOct 19, 2023

Selamlar, yazılım geliştirme veya bir araştırma esnasında bazı ihtiyaçları hızlı bir şekilde giderebilmek için kullanabileceğiniz pratik bilgilerden bahsedeceğim.

GitHub Online VS Code Editörü

GitHub’ da incelediğiniz repoyu tarayıcı üzerinden, Visual Studio Code editörü kullanarak daha rahat incelemek için URL’ deki “com” uzantısını “dev” olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Veri Tabanı Sorgusundan Excel Raporu Elde Etmek

Farklı sebeplerden dolayı bazı zamanlar veri tabanındaki datalar üzerinden rapor elde etmemiz gerekiyor. Çoğu veri tabanı yönetim programları sorgulardan farklı tiplerde çıktı almamıza olanak sağlıyor fakat Türkçe karakter problemleri gibi sorunlar yaşatabiliyor. Bu durumu aşağıdaki yöntemler ile çözebilirsiniz:

1- Sorgudan gelen sonucun tamamını tablo olarak kopyalayabilirsiniz

Sorgu sonucunuzdaki tüm satırları kopyalayarak bir Google E-Tablosuna veya Excel dosyasına kayıpsız olarak yapıştırabilirsiniz.

2- Herhangi bir tipte export alıp dönüştürücü aracılığıyla XLSX tipine dönüştürmek

Veri tabanı yönetim programının sunmuş olduğu tiplerden herhangi birinde export aldıktan sonra bu dosyayı istediğimiz formata çevirebilirsiniz. Kullanabileceğiniz örnek web siteleri:

ASPOSE: https://products.aspose.app/cells/conversion/json-to-xlsx
CONVERT.IO: https://convertio.co/tr/csv-xlsx/
CloudConvert: https://cloudconvert.com/csv-to-xls

Sahte veriler ile veri tabanı tablosu oluşturmak

Bir kodu test etmek, pratik yapmak için veya daha farklı sebeplerden dolayı sahte bir veri tabanına ihtiyacımız olabiliyor. Bu durumlarda sahte veriler ile tablolar oluşturan web sitelerinden yararlanabiliriz. Benim de sıkça kullandığım bir site olan Mockaroo işleri oldukça hızlandırıyor diyebilirim.

Oluşturulan dataları CSV türünde indirdikten sonra veri tabanı yönetim programı aracılığıyla import ederek tablonuzu kullanmaya hazır hale getirebilirsiniz.

Son eklenen güncelleme ile yapay zeka aracılığıyla sizin vermiş olduğunuz konuya uygun olarak bir tablo oluşturmanıza olanak sağlıyor.

Visual Studio’ da sınıfların varsayılan erişim belirleyicisini public olarak ayarlamak

Visual Studio sınıflarınızı varsayılan erişim belirleyicisi internal olacak şekilde oluşturuyorsa aşağıdaki adımları uygulayarak bunu public olarak değiştirebilirsiniz.

C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Community\Common7\IDE\ItemTemplates\CSharp\Code\1033\Class dosya konumuna giderek Class.cs dosyasını bir text editörü ile açtıktan sonra internal kısmını public olarak değiştirip kaydedin. Artık her yeni sınıf oluşturduğunuzda erişim belirleyiciniz public olarak gelecektir.

Geçici (Dummy) görseller kullanmak

Front-end geliştiricileri, görsel/fotoğraf olan alanlara geçici görseller koyarak tasarımın bozulmamasını sağlayabilir. Bu sebeple dinamik boyutlarda görseller kullanmak için DummyImage sitesinden yaralanabilirler. URL üzerinden genişlik, yükseklik, arka plan rengi, yazı, yazı rengi gibi parametreler ile görseli ihtiyaca uygun şekilde oluşturabilme olanağı sağlamaktadır.

Daha detaylı kullanımlarını kendi web sitesi üzerinden inceleyebilirsiniz.

W3Schools SQL Eğitim Serisi

Yazılımcının yakın dostlarından birisi olan W3Schools bizlere SQL ile ilgili kapsamlı bir eğitim serisi sunmakta. Eğer çok sık SQL kullanmıyorsanız syntax unutulabiliyor bu tarz durumlarda W3Schools’a girip aradığınız SQL bilgisine hızlıca ulaşabilirsiniz. Aradığınız konuyla ilgili farklı veri tabanlarında kullanılan syntax’ları da burada bulabilirsiniz.

W3Schools bu eğitimlerin yanı sıra ufak alıştırmalar da sunarak mevcut konu üzerinden pratik yapmanıza da olanak sağlamaktadır. Sektöre yeni olanlar için faydalı olacağını düşünüyorum.

VS QuickWatch özelliği ile hızlı aksiyonlar almak

Back-end geliştiriciler olarak sıklıkla debugging yapmaktayız. Bazen gelen listenin bir öğesini veya bir objenin property’ sinin hazır fonksiyonlardaki davranışlarını incelemek veya koda dahil etmek istemediğimiz tek seferlik bir aksiyon almamız gerektiğinde QuickWatch özelliğinden faydalanırız.

Debugging moddayken aksiyon almak istediğimiz değişkene sağ tıklayıp QuickWatch (Shift+F9) seçeneğine tıkladığımızda bir panel açılmaktadır burada istediğimiz işlemi gerçekleştirebiliriz.

Örneğin seçtiğiniz bir objenin JSON haline ihtiyacınız var, bunu QuickWatch üzerinden elde edebilirsiniz.

SQL komutundan C# sınıfı oluşturmak

Eğer SQL Create Table komutundan bir C# sınıfı oluşturmanız gerekirse bunu manuel yapmak yerine bir dönüştürücü aracılığıyla hızlıca halledebilirsiniz. Bu işlem için internette bir çok dönüştürücü bulabilirsiniz ben örnek olarak CodVerter’ı paylaşabilirim.

Basit arayüzüyle, sektörde sık kullanılan veri tabanı dillerinden yazılım dillerindeki sınıflara çevirebilirsiniz. Ayrıca dönüşümün nasıl olacağına dair birkaç tane konfigürasyon olanağı da sağlamaktadır.

VS Code ile iki dosyayı karşılaştırmak

İki dosya arasındaki farkları daha iyi görebilmek için Visual Studio Code’ dan yararlanabilirsiniz. Size tıpkı git changes’ de olduğu gibi eklenen-silinen neler varsa gösterecektir.

Karşılaştırmak istediğiniz dosyaları VS Code ile açtıktan sonra sol taraftaki açık dosyalar panelinden iki dosyayı da seçip sağ tıklayarak karşılaştır seçeneğini seçiyoruz. JSON dosyalarındaki farkları görmek için oldukça faydalı bir özelliktir.

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım faydalı bir içerik olmuştur :)

--

--