Selenium Nedir? Yeni Başlayanlar için Selenium Web Driver Kurulum — IntelliJ IDEA

Nesli Necipoğlu
neslinecipoglu
Published in
4 min readAug 21, 2019

--

Merhaba bu yazımda selenium web driver kurulumunu basit bir dil ile anlatmaya çalışacağım. Açıkcası selenium’a yeni başladığımda Türkçe kaynakların az olmasından dolayı bu yazıyı yazmaya karar verdim. Umarım yeni başlayanlar için faydalı bir yazı olur.

Selenium Nedir?

Öncelikle Seleniumun ne olduğu ile başlayalım. Selenium web uygulamalarını test etmek için açık kaynaklı(ücretsiz) bir test aracıdır. Farklı platformları ve tarayıcıları destekler. Selenium genellikle test otomasyon işlemlerinde kullanılmaktadır. Yapılacak testlerinizi manuel olarak değil de verdiğiniz komutlar doğrultusunda otomatik olarak yaptırmak istiyorsanız selenium’u kullanabilirsiniz.

Selenium, farklı yazılım araçların kümesidir. Her araç, web tabanlı otomasyon testlerini desteklemede farklı bir yaklaşıma sahiptir. Seleniumun 4 farklı bileşeni vardır. Bunlar ;

i. Selenium IDE (Integrated Development Environment)
ii. Selenium RC (Remote Control)
iii. Selenium WebDriver
iv. Selenium Grid

Ben bu yazımda yukarıdaki üçüncü bileşen olan Selenium Web Driver üzerinde duracağım. Peki Selenium Web Driver ne zaman kullanılmalı ? Hâlihazırda olan bir web projeniz varsa ve bu web projenizi test etmek istiyorsanız Selenium WebDriver kullanmalısınız.

Selenium Web Driverın desteklediği başlıca diller; Python,java,ruby,C#. Desteklediği başlıca browserlar ise; Firefox, Internet Explorer,Chrome. Selenium Web Driverın Daha fazla hangi işletim sistemi, programlama dili ya da browserları desteklediğine göz atmak için ; https://www.seleniumhq.org/about/platforms.jsp linki inceleyebilirsiniz.

SELENIUM WEB DRIVER KURULUM

1- JDK(Java Development Kit)

Java Programlama Dilini kullanacağımız için öncelikle bilgisayarımıza JDK kurmalıyız. JDK kurulumunu yaptıktan sonra terminal ekranına gelip java — version komutunu yazarak, JDK kurulumunu başarı ile tamamladığınızı kontrol edebilirsiniz.

2- IntelliJ IDEA

Kodlarımızı yazacağımız, JetBrains şirketi tarafından geliştirilmekte olan IntelliJ IDEA kurulumu için https://www.jetbrains.com/idea/download/#section=mac linki tıklayalım. Bu linkten IntelliJ IDEA’yı bilgisayarımıza indirip, kurulumunu yapmamız gerekiyor. Ek bilgi olarak eğer öğrenci iseniz, Öğrenci e-mail ve şifreniz ile ücretsiz lisans talep edebiliyorsunuz.

SELENIUM WEB DRIVER BAŞLANGIÇ

Bilgisayarımıza kurduğumuz Intellij IDEA’yı açalım ve yeni proje oluştur diyelim.

Sol sekmeden Maven’i seçerek, Create from archetype check-box’a tik atalım.

Altta açılan seçeneklerden org.apache.maven.archetypes:maven-archtype-quickstart seçeneğini seçerek Next’e basalım.

GroupId ve ArtifactId bilgilerini girerek Next diyelim.

Next’e basalım.

Proje adı girdikten sonra Finish butonuna basalım.

Karşımıza açılan ekranda alt taraftaki Enable Auto-import seçeneğini seçelim ve böylelikle gerekli kütüphaneleri otomatik olarak indirilmiş olacaktır.

pom.xml dosyamızın içine Selenium için gerekli olan kütüphanenin kodunu <dependencies></dependencies> aralığına kopyalayalım.

<dependency>
<groupId>org.seleniumhq.selenium</groupId>
<artifactId>selenium-java</artifactId>
<version>2.48.2</version>
</dependency>

Genel haliyle hazır olsa da son bir aşamamız daha kaldı. O da http://chromedriver.chromium.org/downloads linkinden Chrome browser’ı bilgisayarımıza indirmek. Çünkü testlerimizde Chrome browser kullanacağız.

Projemizin üzerine gelerek faremizin sağ tuşuna basalım. Açılan yan pencereden yeni > Dosya Oluştur’a tıklayalım.

Dosyamızın adını verelim.

İndirmiş olduğumuz Chrome browser’ı sürükle bırak yöntemi ile dosyamızın içine atalım.

Artık test senaryomuzu yazmak için gerekli bütün ayarları yapmış olduk. Bir sonraki yazımda örnek test seneryosu yazacağım. Devam etmek isteyenler buradan takip edebilir. Görüşmek üzere.

--

--