Xray Test Yönetim Aracı ile Test Senaryosu(Test Case) Nasıl Yazılır? Test Setler Nasıl Oluşturulur ? Test Execution ile Testler Nasıl Çalıştırılır?

Nesli Necipoğlu
neslinecipoglu
Published in
6 min readSep 10, 2019

1- Xray Test Senaryosu(Test Case) Oluşturma

Xray Test Yönetim aracı ile Test Senaryosu Oluşturmak için öncelikle Create(+) simgesine basınız.

Test Case oluşturmak için Issue Type Xray Test olarak seçiniz. Summary kısımına başlık girebiliriz. Önceden Components’ler oluşturup , daha düzenli kategori oluşturarak test case’lerinizi yazabilirsiniz. Description bölümüne ise oluşturacağınız test case ile ilgili açıklama girebilirsiniz. Bilgileri girdikten sonra Create butonuna basınız.

Xray >> search Test menüsüne tıklarsanız oluşturmuş olduğunuz bütün Test’leri burada görebilirsiniz. Biraz önce Login Testini oluşturduğumuz için Login Görüntülenecektir. Bu yüzden yukarıdaki Summary yani başlık kısımı bizim için önemlidir.

Test Details bölümüne geliniz. Aşağıdaki gibi kutucukların üzerine tıklayıp verilerinizi girebilirsiniz. Test Details kısımı Test Adımlarınızın yazılacağı bölümdür. Test Case’imizi yazacağımız test adımlarımız oluşturacaktır. Action kısımına test adımlarımızda ne yapılacağını girmelisiniz. Expected Result ise beklenen sonuçtur.Yani Action kısımı çalıştığında beklenen sonuç ne olur ? diye de düşünebilirsiniz. Attachments kısımından ise test adımı ile ilgili bir eklenti varsa yüklenebilir.

Test Adımı Nasıl Klonlanır , Taşınır veya Silinir?

Her test adımının sonunda yatay üç nokta bulunur. Buna tıkladığınızda o test adımı kopyalayabilir(Clone), başka bir sıraya taşıyabilir(Move to) ya da silebilirsiniz(Delete).

Test Adımları Nasıl Import/ Export Edilir?

Bu yukarıda gördüğünüz beyaz kutucuklara test adımlarınızı eliniz ile adım adım girebileceğiniz gibi otomatik bir biçimde de girebilirsiniz.

Aşağıda görmüş olduğunuz Import Steps seçeneği ile json’dan ya da daha önce Xray de oluşturduğunuz bir test’ten , csv dosyasından ya da clipboard dan tüm testi ya da testin sadece istenen adımlarını import edebilirsiniz.

Xray bu özellikleri ile sizi tek tek aynı test adımlarını manuel olarak girmekten kurtarıyor. Aynı zamanda oluşturduğunuz testinizi Export Steps seçeneği ile dışa aktarabiliyorsunuz.

Yukarıda söylediklerimi pekiştirmek adına daha önceden varolan Login Testinden bu Login Testine istediğimiz adımları seçerek aktarmayı aşağıda göstereceğim. Sadece 2–3–4. test adımlarını import edeceğim.

Test Adımları Nasıl Sıralanır?

Test Adımlarını sıralamak ise Xray’de çok kolay. Tut sürükle ve bırak yöntemi ile rahatlıkla test adımlarınızı sıraya koyabilirsiniz. Eğer 10 dan fazla ise test adımlarınız tabii ki de bu yöntem ile iş zorlaşacaktır. Ama Xray bunu da düşünerek yine yukarıda bahsetmiş olduğum her testin sonundaki yatay üç nokta simgesinden (Move to) seçeneğini tıklayarak başka bir sıraya taşıyabilirsiniz. Örneğin 5. sıradaki test adımınızı 35. test adımınıza taşımak isterseniz bu yöntem işinizi kolaylaştıracaktır. 1. sıradaki test adımınızı 3. sıraya taşıyacaksanız da sürükle bırak daha kolay yöntem olacaktır.

2- Xray Test Set Oluşturma

Yazdığımız test senaryo(test case)larımızı Test Set’lerin altında toplayabiliriz. Peki bu bize ne sağlar? Test senaryolarımızı daha düzenli ve daha anlaşılır kılar. İlgili test case lerimizi set set toparlayabiliriz bu sayede. Yazmış olduğumuz Testlerimizi test etmeye başladığımızda yani Test Execution oluşturduğumuzda bizlere Test Set’ler gerekecektir.

Xray Test Yönetim aracı ile Test Set Oluşturmak için öncelikle Create(+) simgesine basınız.

Issue Type , Test Set olarak seçiniz.

Xray >> Search Test Set seçeneğine basınız.

Burada oluşturulan tüm Test Set’leri görebilirsiniz. Az önce Ürün Test Setini oluşturduğumuz için en üstte onu göreceğiz.

Test Set’e Testler Nasıl Eklenir?

Oluşturduğumuz Test Set’e daha önceden oluşturduğumuz test caselerimizi eklemek için “Add Tests” butonuna basınız. Ve aşağıda gösterdiğim gibi ilgili testleri buradan seçerek ekleyiniz. Gördüğünüz gibi test setinizi başarı ile oluşturmuş oldunuz. İstediğiniz kadar test ekleyebilirsiniz bu şekilde.

3- Test Execution

Test Execution oluşturduğumuz test case’lerimizi nasıl ayağa kaldıracağımız içindir. Yani yazdığımız test senaryolarımızı test edip, çalıştırma zamanıdır. Xray test yönetim aracında daha önceden oluşturduğumuz test case’lerimizi teker teker çalıştırabildiğimiz gibi yine daha önceden oluşturduğumuz Test Set’lerimizi de çalıştırabiliriz. Test Setler oluşturmak bu aşamada çok işimize yarayacaktır. Bu sayede hangi testleri koşacağımızı biliriz. Buna bağlı olarak daha düzenli ve kategorilere ayrılmış bir biçimde test sonuçları da elde ederiz. Yukarı da Test case oluşturmayı ve Test caselerimizi nasıl Test setlerin içine atacağımızı gösterdim. Şimdi de Test caselerimizi ve Test setlerimizi nasıl çalıştıracağımızı anlatacağım.

Xray Test Yönetim aracı ile Test Execution Oluşturmak için öncelikle Create(+) simgesine basınız.

Issue Type , Test Execution olarak seçiniz.

Xray >> Search Test Execution seçeneğine basınız.

Burada oluşturulan tüm Test Execution’ ları görebilirsiniz. Az önce Ürün Test Execution oluşturduğumuz için en üstte onu göreceğiz.

Test Execution İşlemineTestler Nasıl Eklenir?

Yukarıda da söylediğim gibi Test Execution işleminde isterseniz tek bir Test Case çalıştırabileceğiniz gibi Test Set’lerin altında toplanan tüm Test case’leri de çalıştırabilirsiniz. Add butonuna basınız. “Tests” seçeneği ile Test Caselerinizi , “Tests from Test” Sets seçeneği ile de Test setlerinizi çalıştırabilirsiniz.

Ben aşağıda Ürün Test setimizi nasıl ekleyeceğimizi göstericem.

Ayağa kaldıracağımız Test Caselerimizi seçtiğimize göre şimdi hepsini tek tek execute yani çalıştırma zamanı. Çalıştırmak istediğimiz Test Case’in yanına gelip play simgesine tıklamamız gerekmektedir.

Daha sonra yeni bir ekran bizi karşılayacaktır. Bu ekranda Test Case’lerimizin test adımlarını göreceğiz. Bu her test adımını test edip yanlarına eğer test geçtiyse yani başarılı bir şekilde çalıştıysa pass, test başarısız olduysa fail olarak işaretleyebiliriz. Nasıl adım adım çalıştıracağımızı da aşağıya bırakıyorum.

Test Execution İşleminde Başarısız olan (Fail eden) testlere nasıl hata (bug) açılır?

Yukarıda Test Adımlarını tek tek koştuğumuz esnada eğer bir test adımı fail ederse yani hatalı bir durum söz konusu ise hata (bug) açıp bunu hemen ilgili kişiye rapor (report) edebilirsiniz. Xray jira ile uyumlu olduğu için bu da büyük bir avantaj. Defects >>Create Defect seçeneğine basınız.

Buradan Issue Type’ımızı Bug olarak ayarlayıp ilgili test adımı ile alakalı olan sorunu buraya yazıp , ilgili kişiye rapor edebiliriz.

Bu yazımda sizlere Xray test yönetim aracı ile test senaryosu(Test Case) nasıl yazılacağını, Test setlerin nasıl oluşturulacağını ve bu oluşturulan Test case ve Test setlerin , Test Execution ile nasıl ayağa kaldırılacağını anlatmaya çalıştım. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..

--

--