Gurkák

A 19. Század óta tehát a gurkák a királynő lobogója alatt harcolnak és máig az egyik legkeményebb alakulatnak tartják őket, egy nem olyan régi példa: mint pár éve egy kiskatona, aki egymaga leölt 30 tálibot. Pun őrmester egyedül volt őrségben amikor rátámadtak. Azt gondolta, egy pár roham visszaverése után, hogy a legjobb védekezés az ellen-támadás és rohamra indult. Kilőtt 400 golyót, ráküldött 17 gránátot és egy aknát a hádzsikra, aztán amikor kifogyott a lőszerből még agyonvert egy szerencsétlent a géppuska állvánnyal (a híres hajlított gurka tőrt, a kukhri-t nem tudta használni, mert nem volt a kezeügyében), majd azon kapta magát, hogy nem maradt ellenség, úgyhogy gondolta beszól a bázisra, hogy akár jöhet is valaki segíteni (pakolni a hullákat). 
De nem csak az ilyen egyéni teljeítmények miatt kapták a hírnevüket. Elmentünk a fő sorozó bázishoz és megnéztük a kifüggesztett kritériumokat. Nem hiszem, hogy kipróbáltam volna magam a gurka sorozáson (szerintem olyan 58 pontot nem tudnék teljesíteni a 60-ból), de érdekesség gyanánt egy-két követelmény:

  • Azon túl, hogy 17 és 21 év közötti nepáli állampolgárnak kell lenned megnézik a családfádat, és előnyt élveznek a hegyi népek (meg persze akiknek szolgált az apja), mert tudva levő, hogy nekik iszonyat fizikumuk van, a megnövekedett tüdőtérfogattól kezdve az általános teherbírásig.
  • Két körös a kiválasztás és az elsőn többnyire csak futni kell meg fekvőzni, felülni stb. Elsőre meglepő, hogy a beugró szintidők nem is annyira durvák, viszont a végén van egy “szaladj fel a hegyre 25kg kővel a hátadon”, ami elég necces.
  • Tökéletes látás, semmi lyukas fog (pedig nem is légierő basszus), minimum bicó és csipőméret, blablabla a többi nem olyan érdekes.

Kemény-kemény, de azért annyira nem vészes — gondolhatnád. Csak hát aztán rájössz, hogy ezek minimum idők, és terepen (ami otthon nem nagy kaland, de itt azért kicsivel nagyobbak a szintkülönbségek). Na meg persze le kell nyomni a másik 7500 jelentkezőt. Mert hát minden évben kb. ennyien jelentkeznek és ebből kb. 300-az vesznek fel (na jó, akkor csak 7300-at kell lenyomni), 150-et gurkának, 150-et a szingapúri rendőrnek — erről majd Szingapúrnál bővebben.

Nagy a verseny, ami azért van, mert kiemelkedő életpálya modell ez a fiatal srácoknak: vihetik ugyanis a feleséget, gyerekeket magukkal, szállást, kaját és oktatást! kap az egész család amíg tart a szolgálat (15–20 év asszem), na meg persze ott a fizu ami, bár valamivel kisebb mint a nyugati zsoldosoké, még így is fényévekre van a helyi jövedelmektől. Ráadásul leszerelés után brit állampolgárságot és nyugdíjat kapnak életük hátralevő részére (szolgálatban bekövetkezett kampecnél meg járulékot a család). Szóval nem csoda, hogy nagy a harc a bekerülésért, és hát a legjobbak, akik bekerülnek azok tényleg elég tökösek, na.

Ami még kicsit meglepett a történetben, hogy őket besorozás után gyakorlatilag egyből viszik Angliába és a kiképzés végén a világ minden tájára szétdobálják őket (mármint a gurkákat, nem szingapúri rendőröket) Így aztán sivatagban is ugyanúgy harcolnak — régen volt már az, hogy inkább az esőerdőben vetik be őket a “hozott tudás miatt”.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.