Miért nem lett Nepál Ázsia Svájca?

Pedig a földrajzi addottságai megvannak hozzá. A hegységei egyrészt gyönyörűek (lásd Emi bejegyzései), másrészt bevehetetlennek is bizonyultak: az egyesített Nepált soha nem foglalta el másik ország, amire nagyon büszkék is. A Brit birodalom hatalma csúcspontján sem bírt a nepáli sereggel és annak elit alakulatával a gurkákkal, úgyhogy inkább kivásárolta őket. Az országnak kereskedelmi megegyezéseken alapuló “fél-autonóm” státuszt adott, a gurkákat pedig konkrétan megvette kilóra és beolvasztotta a saját haderejébe. (Gurkákról lásd külön is mindjárt.)

Szóval az ország maga nem kezelhetetlenül nagy (főleg a szomszédaihoz képest), és nem nyomorgatta (elvileg) külső hatalom. Vannak ásványkincsei (igaz olaj az pont nem és a réz meg a lithium is csak Neumann után lett kapós, de azért mégis), és a természet is viszonylag intakt (bár a hulladékfel/újrahasználás nem igazán példamutató). Jönnek a turisták ezerrel, akkor mi a gond? A válasz, legalább is szerintem az, hogy nagyon sokrétűen megosztott az ország és az, hogy a nagyhatalmaknak ez így a legjobb.

A megosztottság abból ered, hogy több, mint 100! etnikum keveredik és él így-úgy, leginkább párhuzamosan egymás mellett. Az “őslakosok”: khas, magar (nem, nincs köze a magyarhoz), tharu, tamarang, newari, gurung, sherpa és így tovább mellett bevándorlók: kínaiak, indiaiak, tibetiek, hogy csak a legnagyobb létszámúakat említsem. A vallási térkép ugyanilyen mozaikszerű, hindu, muszlim, buddhista, keresztény, bálványimádó, amit csak fel tud mutatni a hit-paletta, az itt mind megtalálható. Igazából az a csoda, hogy viszonylag normálisan megélnek egymás mellett, nem úgy, mint más helyeken (pl. Európa), de nem egyedüliként Ázsiában (spoiler: pl. Szingapúr és Indonézia).

Sajnos nem elég, hogy az ország etnikailag, vallásilag, gazdaságilag stb. borzasztó széttagolt, külső erők, mintha kényszerrel tartanák instabilitásban. Az indiaiakkal való viszony a történelem során kvázi sosem volt kellemes, India ma is úgy tekint Nepálra, mint egy rosszalkodó tartományára. A kínaiak a háttérből beruházásokkal és politikai húzásokkal igyekeznek elérni, hogy minél nagyobb befolyásuk legyen. Mondjuk hol nem csinálják ezt? De azért az kicsit erős, hogy a gyakorlatilag 2008 óta Nepál “fidesze” maga a Nepáli Kommunista(/Maoista) Párt. (Miben látom a párhuzamot? Mindkettő sikerrel foglalta el a médiát, őrölte fel ellenfeleit és állított maga mellé kormányzáshoz szükséges többséget a szavazni nem tudók tengerében. Nameg mindkettő lételeme a korrupció. ̶J̶a̶,̶ ̶n̶e̶m̶ ̶i̶s̶,̶ ̶e̶z̶t̶ ̶h̶ú̶z̶z̶u̶k̶ ̶k̶i̶,̶ ̶m̶e̶r̶t̶ ̶m̶é̶g̶ ̶b̶e̶r̶á̶g̶n̶a̶k̶ ̶a̶ ̶m̶a̶o̶i̶s̶t̶á̶k̶.̶). És akkor ott vannak még az amerikaiak, akik egyértelműen India mellett állnak ki, de ha nem tennék, akkor is érdekük lenne manipulálni ezt-azt, már csak azért is, hogy a kínaiaknak ne legyen jó… Akkor mindenki tudja ki-kivel van?

Két példa a helyiekkel való beszélgetések közül arra, hogy mennyire nem egyszerű a politikai háttérszálak szövögetésének helyszínéül szolgálni:

1) Úgy alapból is, mint szegényebb országnak, de főleg természeti katasztrófák, pl. földrengés idején a tehetősebb országok igyekeznek humanitárius, rekonstrukciós, stb segítséget nyújtani. Ez rendben is volna, de (nekem legalább is) az volt az érzésem, hogy a fajsúlyos részeiben a városoknak, turisták által látogatottabb övezeteknek az 1 négyzetméterre eső “ezt itt ám mi építettük fel” táblából igen sok jut. Adódik a kérdés, hogy miért kell reklámozni, hogy X falat bizony kínai/amerikai/német stb. pénz húzta fel, továbbá, hogy miért nincsenek ilyen táblák az eldugott kis falvakban, ahol mondjuk bambuszból és szemétből építkeznek a szegény helyiek, illetve esetleg az is, hogy vajon ki dönt ezekről a pénzekről és mit kér cserébe?

2) A kétezres évek elején volt egy fiatal nepáli uralkodó, aki reformokat akart, alkotmányt meg ilyen apróságok. Dinamikus, tettre kész és még művelt is volt. Na őt gyorsan kinyírta a CIA. Neem, ilyen nincs csak a James Bond filmekben! — mondhatnánk, de tény, hogy a hivatalos sztori, miszerint a fiatal (politikai reformokra készülő) herceg bepipult egy ki-kivel házasodjon vitán, nagyon bepiált, és a palotaőrség közbelépése nélkül automata fegyverekkel lelőtte családjának másik 9 tagját, hogy aztán magával is végezzen… nos, ez egy kicsit gyenge. Ráadásul aznap katonai és hírközlési zárlatot rendelt el valaki a seregből (a helyiek állítása szerint, nyilván erről már nem ír a Wikipedia), még MIELŐTT az első lövések eldördültek. Vannak véletlenek, de ez meg kicsit erős.

No, úgyhogy sajnos ilyen külső játszmák és a belső megosztottság miatt nem lehetett Nepálból Svájc, legalábbis eddig. De mi azért szurkolunk nekik, mármint a nepáli nepáliaknak, mert ők megérdemelnék.

(Kicsit tömény volt ez most, bocsi, a gurkáknál még azért írok pár sort, de aztán befejezem a töriórát ;))

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.