Du kan få til det meste i Wordpress, med de forutsetningene som ligger der.

Wordpress er ikke alltid svaret

Knut Melvær
Netlife

--

Altfor mange ganger har jeg sett noen bruke Wordpress som løsning på en digital utfordring, noe som ofte resulterer i at man sitter med en tung og ustabil løsning som er vanskelig å forvalte og vedlikeholde. Wordpress gjør det for enkelt å gjøre det galt.

I utgangspunktet mener jeg at teknologivalg er noe som bør komme etter at man har funnet ut hva som egentlig er problemet. Egentlig er jeg teknologi-agnostisk også; jeg mener at forskjellige problemer kan kreve ulike teknologier. En klassisk problemstilling er for eksempel: Du trenger en nettside. Et klassisk svar har blitt: Da installerer du WordPress, eller går til et av de mange byråene og enkeltpersonforetakene som tilbyr å gjøre det for deg.

Mange av oss som i dag skriver kode for web er eller har vært innom Wordpress-businessen. Selv begynte jeg der for litt over 10 år siden. Min første profesjonelle Wordpress-jobb var da jeg hjalp Universitetet i Bergen med å videreutvikle studentblog.uib.no, og siden det har jeg gjort alt fra artist-sider til nettbutikker i Wordpress. Jeg, og veldig mange, har mye å takke Wordpress for. Jeg lærte det meste jeg kan i dag om frontend-kode gjennom timesvis med feilsøking, hacking, frustasjon, googling og søvnløse netter med plugins som ikke fungerte som de skulle, eller oftere, fungerte nesten som de skulle, bare ikke til akkurat det du trengte at de skulle gjøre.

Så hva er «galt» med verdens mest populære CMS?

Wordpress var ikke bygget for å være et all-purpose-CMS

Matt Mullenweg og Mike Little videreutviklet Wordpress som et verktøy for blogging. Det gjenspeiles fremdeles i informasjonsarkitekturen hvor du har posts, pages, categories og tags. Innholdet legges inn i en Word-aktig rik-tekst-editor. Måten Wordpress er bygget opp på har også en del antagelser om hvordan nettsiden er visuelt utformet. Det legges opp til sidemaler med sidestolper, «widgets» og kommentarfelt. Derfor, om man skal lage en nettside som ikke er en blogg i Wordpress, går mye av jobben på å skru, vri og hacke til noe som gir mening. Enhver frontender og utvikler som har jobbet med Wordpress vet også hvor mye teknisk gjeld og rare ting som skjer under panseret. I sin tid var de lett tilgjengelige mulighetene med hooks og filters i form av PHP-funksjoner en revolusjon, men siden har det kommet mye enklere og intuitive kodespråk for frontend-utforming.

Wordpress har blitt «for populært»

Wordpress er verdens mest brukte CMS. Derfor har det også blitt verdens mest sårbare CMS. Selv om Wordpress har automatiske oppdateringer som sørger for at sikkerhetsoppdateringer stort sett blir installert, ser vi fremdeles at mange får wordpress-sidene sine angrepet. Seriøse og erfarne leverandører av Wordpress vet stort sett hva som skal til for å unngå dette. Den endeløse floraen av plugins–eller «innstikk» som det heter på norsk–er ofte trukket frem som en fordel, men det betyr også at det er en flora av plugins som ikke vedlikeholdes og som kan innholde dårlig håndtverk.

Brukeropplevelsen i Wordpress-dashboardet er dårlig, i hvert fall etterhvert

Smashing Magazine tilbyr en veiledning for hvordan tweaker Wordpress for å hindre brukere å rote det til.

Jada, det er jo bare å installere Advanced Custom Fields og lage tilpassede skreddersydde innholdsfelter. Du ender allikevel fort opp med en uoversiktlig side full av bokser og felter. Det er mulig å få til en grei redaktøropplevelse i Wordpress, men hvorfor gå omveien når det finnes bedre alternativ?

Frontend-bautaen Smashing Magazine kjører selv på Wordpress, så de vet hva de snakker om. Men så er også Smashing Magazine en blogg. Hvorfor bruke masse tid på å tweake og hacke til Wordpress slik at det blir vanskelig å tulle det til, i stedet for å velge en løsning som lar deg bygge akkurat det du trenger i utgangspunktet?

Inngangsverdien er lav, vedlikeholdet kan bli dyrt

Det er veldig enkelt å installere Wordpress, og det er forholdsvis enkelt å kjøpe og installere et template på for eksempel Theme Forest også. Det er altfor enkelt å installere innstikk og legge til widgets. Det som minner om brukervennlighet på baksiden fører ofte til sider som lider av masse informasjon og støy, og som mangler fokus på brukeroppgaver og bærekraftig innholdsforvaltning. Å hvile for mye på innstikk fra tredjepart vil også gjøre deg sårbar for oppdateringer som kan knekke funksjonalitet eller hvordan den virker med resten av riggen. Ofte ser vi også at innstikk med en oppdatering går over til en eller annen betalingsmodell (som annonseres med masse meldinger i Dashboard).

Ikke et helt uvanlig syn. Bulk Actions kan knekke hele nettsiden med bare et klikk!

Wordpress er et teknologisk svar på ofte feilstilte spørsmål.

Bak spørsmålet «Vi trenger en nettside, hvilket CMS skal vi bruke?» ligger en del forutinntatte antagelser som ikke nødvendigvis svarer på strategiske mål eller brukeroppgaver. I stedet for å sette seg ned for å tvinge organisasjonens mål og brukeroppgaver inn i et bankebrett av «posts, pages and widgets», bør man velge en teknologisk løsning som tillater skreddersøm og lar dere bygge en innholdsforvaltning fra behov.

Mye av min kritikk av Wordpress kan også rettes mot andre CMS (egentlig er ikke Wordpress verst i klassen heller). Vi er nødt til å anerkjenne Wordpress som et åpent, fritt og tilgjengelig verktøy, men nettopp derfor er det også viktig å utfordre ukritisk bruk av det. Om du eller din organisasjon føler på behovet for å enten lage en nettside, eller oppdatere den dere har, ikke velg Wordpress, eller et CMS, bare fordi dere har hørt gode ting om det. Det er langt fra sikkert at man i det hele tatt trenger et CMS!

Sett dere ned og tenk gjennom hva dere ønsker å oppnå og hva dere synes det er verdt å bruke tid og ressurser på. Gode spørsmål å begynne med er:

  • Hva er de viktigste brukeroppgavene som løsningen skal tilby?
  • Hva må skje i løsningen for at vi oppnår målene våre?
  • Hvem har ansvaret for å vedlikeholde og forvalte innholdet i løsningen?
  • Hvor mye er vi villige til å investere i vedlikehold og drift?
  • Hvor mange av innspillene og idéene handler om selvbekreftelse av en intern funksjon eller er måter å oppnå organisasjonen/bedriftens strategiske mål?
  • Hva vet vi egentlig om de teknologiske mulighetene som finnes nå, og hvor tenker vi løsningen er om to år?

Med en designprosess og gode utviklere som vet hva de gjør, så er det selvfølgelig mulig å få mye bra ut av Wordpress, men om man har en designprosess og gode utviklere som vet hva de gjør, så kan man jo få bra ting ut av mye. Det meste er mulig med teknologi (og alt er jo lov i PHP), men premisset settes av spørsmålene man går inn i teknologien med. Fokuser heller på dem.

--

--

Netlife
Netlife

Published in Netlife

Vi løser digitale hverdagsproblemer! / We make stuff that works.

Knut Melvær
Knut Melvær

Written by Knut Melvær

Developer relations 🥑 @sanity_io // @css @freecodecamp @thepraticaldev contributor // co-host of https://smalldifferences.fireside.fm

Responses (2)