App eller webapplikasjon?

Netlife
Netlife
Published in
3 min readMar 22, 2011

--

Selv om det er superpopulært å lage apper til iPhone, er ikke det alltid den beste løsningen. Hva skiller så EGENTLIG apper fra webapplikasjoner og når er det smart å utvikle det ene fremfor det andre?

Da jeg var på konferansen Future of Web Design i fjor høst var det mye snakk om mobilapplikasjoner. Luke Wroblewski holdt foredraget ”Designing for Today’s Web” på Webdagene 2010. Du kan se foredraget her.

Ved å designe for mobil først, med mindre skjermer og bruk av touch, mener Wroblewski at vi får applikasjoner og nettsteder som er mer oppgavefokusert og har en tydelig prioritering av innhold.

Native

I det siste har det vært mye diskusjon rundt apper vs. webapplikasjoner, og i denne posten skal vi se på forskjellene mellom disse.

Nativeapplikasjoner

En nativeapplikasjon, best kjent som en app, kjøres direkte i iOS, som er operativsystemet til iPhone. Denne fungerer på tilsvarende måte som de applikasjonene som følger med iPhonen. De har tilgang til all standard funksjonalitet på telefonen som kameraet, GPS, kontakter og gyroskopet osv. gjennom iPhones SDK.

En av de største fordelene til en nativeapplikasjon er at App Store blir brukt som distribusjonskanal. Dette gjør at det er enklere for brukeren å finne og installere applikasjonene, enn om det bare hadde vært markedsført på en vanlig nettside. Men husk at Apple går igjennom og skal godkjenne alle applikasjoner som distribueres gjennom App Store. Denne prosessen kan ta tid og det blir fort mye ekstra arbeid for å få applikasjonen godkjent.

Applikasjonen til venstre er Evernote som er et eksempel på en nativeapplikasjon.

Webapp

Webapplikasjoner

En webapplikasjon er faktisk ikke en applikasjon, men en nettside som er optimalisert for å vises på iPhone. Når du lager en webapplikasjon for iPhone, er det viktig at den faktisk føles som en applikasjon og ikke en nettside.

En av de største fordelene med webapplikasjoner er at det er mange flere som har kompetansen til å utvikle det. Resultatet er gjerne at det tar kortere tid. Visningen er basert på HTML/CSS og JavaScript som også brukes til visning av vanlige nettsider. Har du allerede en webside er det også som regel enkelt å ”løfte over” innholdet i en webapplikasjon. Apple har laget noe som heter ”web-clip”, som gjør det mulig for brukeren å legge inn en snarvei til webapplikasjonen på startsiden til mobilen. En annen ting som har vært spennende det siste året er HTML5 med lokal lagring, som gjør at man kan lagre deler av applikasjonen direkte på telefonen.

Applikasjonen til venstre er Remote Buddy som er et eksempel på en webapplikasjon.

Sammenligning

Tabellen under viser en sammenligning mellom native- og webapplikasjoner:

Nativeapplikasjoner Webapplikasjoner Kan kjøres på flere plattformer Nei Ja, i de fleste tilfeller. Vi kan ha forskjellige CSS-dokumenter for å tilpasse plattformen. Grafikk/Animasjon Rask og responsiv Webapplikasjoner nærmer seg, men er fortsatt ikke like responsive som native. Brukeren må installere applikasjonen Ja Nei Oppgradering Må lastes ned og installeres Automatisk Teknologi Objective C HTML, CSS, JavaScript og valgfritt rammeverk Kan selges via App Store Ja, men husk at Apple tar 30% av inntektene Nei Utviklingskostnad Dyrere enn web Rimeligere enn native Kan bruke innebygde funksjoner som kamera, GPS og gyroskop Ja I utgangspunktet ikke, men har nå fått tilgang til GPS-posisjon Må godkjennes av Steve Jobs Ja Nei

Et alternativ til webapplikasjon er en hybridapplikasjon som er en blanding av native- og webapplikasjon. I praksis så er det en vanlig app der du bruker innholdet fra en webapplikasjon.

På denne måten kan du få tilgang til de innebygde funksjonene i iPhones SDK og bruke App Store. Dette kan være et bra alternativ, da du kan bygge mye av applikasjonen som en webapplikasjon og det som trengs som native.

Så hvilken type applikasjon skal du velge? Det kommer an på. Du må utvikle etter behov, hva du ønsker å oppnå og hva slags budsjett du styrer etter.

--

--

Netlife
Netlife

Digitalbyrå i Oslo og Bergen. Vi lager lager digitale tjenester folk har glede og nytte av.