HJELP! Vi skal lansere!

Anja Schönhaug
Netlife
Published in
5 min readMar 17, 2017

Enkle tips for smudere lanseringer

SHIP IT

Noen ting er veldig lette å glemme: Småtinga. Her er en liste over små, smarte grep som gjør enhver lansering enklere, diggere, proffere og morsommere. (Om du er kunde hos Netlife Research får du også KAKE! 🍰)

Måling

Noen har allerede målingsrigger man må forholde seg til. Takk den flinke kunden din/klapp deg selv på skuldra hvis dette er tilfelle. Da har du nok også analysefolk og teknikere som kan hjelpe deg med å integrere det best mulig! 😍
Det er mye vanligere å ha noe som ikke funker så godt, eller til og med ingenting. Da trenger du:

Still noen spørsmål ganske tidlig. Gjerne når dere begynner å lage innholdet. Kartlegg målebehovene:

  • Skal folk kunne kjøpe noe, melde seg inn i eller på noe, donere eller bestille? Bruk ecommerce-funksjonaliteten i Analytics for å måle konverteringer og transaksjoner
  • Hva er hygienefaktorene på nettstedet ditt som må virke?
  • Har du et internsøk? Spor det
  • Kan man melde seg på et nyhetsbrev? Sjekk om folk gjør det
  • Pass på å ekskludere henvisninger fra f.eks. betalingsløsningen din (Dibs, Stripe, Nets eller hva det nå måtte være)
  • Har du skjemaer som folk skal fylle ut? Pass på at de kommer hele veien gjennom
  • Ekskluder trafikk fra søkeroboter du ikke trenger vite noe om
  • Er det noen knapper, lenker eller bannere det er spesielt viktig at folk ser og bruker? Er det noen utgående lenker dere må vite om folk klikker på? Mål dem med events
  • Skru på anonymisering av ip-er (i Tag Manager eller Analytics — spør utvikleren din hvis du ikke vet hvordan)

Hvis du begynner å sette opp dette i god tid før lansering får du sjekka om det virker. (Da er det kjempelurt å notere seg lanseringsdatoen i Google Analytics, dere!)

SEO-drit (korrekt teknisk uttrykk, tell your friends)

(SEO er kanskje ikke det du tror: Wilhelm Joys Andersen forklarte søkemotoroptimalisering på Webdagene 2016.)

  • Skaff deg SSL-sertifikat (det er det som gir deg https:// i nettadressen)
  • Sjekk Google Pagespeed Insights før lansering og fiks det som bør fikses. Det er ingen grunn til at nettsiden din skal være på størrelse med det originale Doom-spillet
  • Bestem deg for enten med eller uten www: Send alle ett sted
  • Sjekk populære sider enten ved å sjekke i statistikkverktøy eller søke i Google (søk på site:www.webdagene.no i Google for å se topptreff). Pass på at du omdirigerer viktige adresser til noe vettugt hvis de ikke eksisterer eller endres etter lansering
  • Be om ny indeksering i Webmaster Tools etter lansering
  • Sjekk at alle sider har riktige titler i <title> og <h1> (og at de har kun én H1). Bruk mellomtitler, ikke bare bolda skrift, og sjekk at selve strukturen i siden gir Google nok å jobbe med!
  • Sjekk metatagger
  • Hvis du skal bruke strukturerte data, begynn på den prosessen når du begynner å jobbe med innholdet (se schema.org)

Det tar sykt lang tid å komme «øverst i Google»! Det er kanskje sånn at du ALDRI kommer helt øverst. Alle ser en versjon av Google-resultatene som er skreddersydd til dem. Det er lett å glemme. Men hvis du passer godt på folka som skal bruke nettstedet ditt, og utviklerne skriver ren og fin kode, så kommer du til å få så mye google ut av Google som du kan.

Sosiale medier

En utadvendt og dynamisk virksomhet har ikke bare nettside. Sannsynligvis eksisterer det en drøss sosiale profiler på Facebook, Instagram, diverse googletjenester og LinkedIn. De bør ligne nettstedet ditt, også visuelt.

Du trenger:

Megatags kan gjøre denne jobben lettere, men vær grundig. Du må finne ut hva som er viktigst når hver side blir delt. Dette er det lurt å begynne tidlig med.

Alle nettsteder har forskjellige innholdstyper:
Et påmeldingsskjema har en annen funksjon enn en presentasjon av en foredragsholder (helt tilfeldig valgt eksempel her — kom på Webdagene, det blir kjempebra!). Derfor bør disse oppføre seg forskjellig når de blir delt.

Hvis man deler en påmeldingsside skal helheten tre klart fram, kanskje mer enn f.eks. de to sponsorlogoene som ofte er på en sånn side (og blir delebildet på Facebook). Beskrivelsen skal være konkret og informativ.
Om en beskrivelse av en foredragsholder blir delt, skal det kanskje være portrettet eller illustrasjonen av personen som vises. Beskrivelsen bør passe bildet og si noe om hvor du ender hvis du klikker på lenka.
En produktside bør vise det beste bildet av varen som er til salgs, en bokanmeldelse bør vise bildet av — forfatteren? Bokomslaget?

(Å dele noe på Facebook uten bilde er forresten helt dødfødt. Ikke la folka som er interessert i det du gjør ende opp med Verdens Tristeste Facebookpost.)

Grafikk og sånn du bør forberede:

  • Toppbannere
  • Profilbilder
  • Generiske delebilder til tekstposter eller lenker uten godt bilde. Lag 3–4 stykker som er forskjellige nok til at det ikke føles dust å bruke dem to ganger på rad
  • Andre typer grafiske elementer som skal brukes til sosial deling (se feks sitatbildene til Brain Pickings!)
  • En mal kunden kan bruke selv til å lage mer av alt det over (spør hvordan de behandler bilder og gi dem akkurat de de trenger)

Finn riktige og oppdaterte bildestørrelser. Det finnes mange guider du kan følge. Jeg bruker denne, men du kan google fram tusenvis.

Husk å sjekke at Facebook ser innholdet ditt riktig:

Unngå ubehagelige overraskelser: Sjekk og-tæggsa dine.

Hvis du har gjort alt dette (og bygget nettsida riktig, da), kan du spise kake med god samvittighet. (Men uansett er det alltid lurt å lansere litt sånn stille og ha tid til å rydde opp i feil som alltid oppstår.)

EVERYTHING IS AWESOME

PS
Jeg hadde ikke tenkt å si noe.
Nå hadde vi det så hyggelig.
Men jeg synes jeg må.

Hvis du har endra mal, CSS eller CMS, men beholdt innhold og kanskje bittelitt kode fra den gamle løsninga? Og kanskje dratt det innholdet inn automagisk?
Husk å sette av tid til å rydde opp i rariteter som skjer fordi den tidligere malen f.eks. krevde at du hadde fire harde linjeskift for å få avsnitt eller at du span-styla lenker med text-decoration for å få strek under og sånn, da. Igjen bare tilfeldige eksempler jeg tar ut av luften.
Lykke til.

PPS
Yo! Har du spurt om det finnes TRYKKSAKER?

--

--

Anja Schönhaug
Netlife
Writer for

Anvendelig type hos Netlife i Oslo. Opptatt av å jobbe smart og ta godt vare på hverandre.