Netlife i Berlin: 3 dager, 15 prosjekter og 4 droner

Ove Dalen
Netlife
Published in
5 min readMay 16, 2017

75 mennesker i Netlife Research jobbet på drømmeprosjektene sine i Berlin i tre dager i forrige uke. Resultatet var over all forventning.

Hva er fellesnevneren for en app for ungdom som havner på utsiden av samfunnet, dronelevering av pakker og en tjeneste som kobler fiskere med fiskekjøpere? Ikke stort annet enn at det var tre av drømmeprosjektene vi jobbet med i Berlin.

Alle prosjektene ble presentert den tredje dagen for hele Netlife og et ekspertpanel bestående av en tech-journalist og en investor. Begge med sete i Berlin.

Mest spenning var det knyttet til prosjektgruppen som jobbet med dronelevering av pakker. Ved hjelp av fire miniatyrdroner hadde de prototypet hvordan de kunne levere pakker basert på kartdata.

Det hele startet i mars. Da fikk alle vi i Netlife anledning til å pitche drømmeprosjektene våre som vi skulle jobbe med i tre dager i Berlin. 30 prosjekter ble presentert og etter en runde der alle fikk velge hvilket prosjekt vi ville jobbe på, endte vi på 15 prosjekter.

Her er noen av av de andre prosjektene vi jobbet med i Berlin:

  • Nobank — En bedre og mer menneskelig bankopplevelse, bygget med utgangspunkt i erfaring fra ideer fra tidligere bank-prosjekter — alt klargjort for PSD2.
  • Pårørendekommunikasjon — Hvordan minske fordommene og bekymringene, øke tilliten og ikke minst bedre kommunikasjonen mellom ansatte på for eksempel et sykehjem og pårørende?
  • Desearch — lage den komplette, oppdaterte, kuraterte oversikten over all relevant research, kvantitativ og kvalitativ, som er gjort rundt alle aktuelle temaer knyttet til design.
  • Kundespillet. Et brettspill som på en morsom — men også en nyttig og og visuell — måte illustrerer forholdet bruk av et produkt eller en tjeneste, og det potensielle forholdet som utvikles mellom merkevaren og kunder/brukere over tid.
  • The four seasons. En tjeneste der man leier alt man trenger “per sesong”. For eksempel ski, skøyter, sportsklær osv. Sparer familier for tid og penger, og sparer miljøet.
  • Strategy-as-a-service. Strategi som en levende digital tjeneste — ikke en pdf i skuffen.
Betahaus er et coworking space i Berlin. Vi leide en hel etasje i bygget for de tre dagene vi jobbet i Berlin.

Som dere skjønner: spennvidden var stor i prosjektene. Alt fra interne verktøy som gjør livet lettere i arbeidshverdagen til nye tjenester som kanskje kan bli en startup - med finansiering fra Netlife.

Det er altså ikke bare en sandkasse der vi leker oss. Det er også en mulighet for å realisere noe nytt. Vi har allerede en sånn startup under vingene våre. Task Analytics, verktøyet for å måle brukeropplevelsen på et nettsted, ble prototypet i løpet av 5 dager i New York for to år siden.

Nå er det et eget selskap med fem ansatte, eid av de ansatte i selskapet og Netlife. Og med en rekke kunder i Norge og de jobber nå med planer om lansering i USA.

Det er flere mål med en camp som dette

  • Ha det gøy! Og eksperimentere i stor skala. Det er viktig at vi får anledning til å teste ut ideer — og feile.
  • Trene på metode. Lære mer om hvordan vi raskt kan kvalitetssikre gode ideer. Altså validere det vi gjør og endre eller rett og slett droppe ideen.
  • Finne gull som kan bli en ny forretningside, tjeneste eller verktøy som det er fornuftig for Netlife å satse på

Når det gjelder å ha det gøy så går det stort sett av seg selv. Alle var hele uken ekstremt motiverte for å jobbe med prosjektene. Vi leide en hel etasje på Betahaus i Mitte i Berlin. Lydnivået var ikke helt ideelt — til tider var det over 80 desibel. Vi satt trangere enn vanlig, måtte bruke murvegger som whiteboard, men doser av Fritz-Kola og Club Mate holdt hodene våre kalde. Og alle var ekstremt tilpasningsdyktige.

Engasjert gjeng som diskuterer hvordan lage en tjeneste slik at folk kan få glede av å være i naturen.

Mange brukte en tilpasset versjon av Google design sprint som metode i de tre dagene. Den passer bra ettersom den nettopp er laget for å raskt validere en ide og gir klare tidsmessige føringer på hvor lang tid de forskjellige fasene i prosjektet skal ta.

Tre dager er likevel veldig kort når vi skal gå fra et problem til en løsning som også er testet på brukere. Dette er utfordringer vi tidligere har erfart når vi jobber i en så kort og intens sprint:

  • Bruke for lang tid innledningsvis. Ofte kommer det av uklarhet rundt hva problemet egentlig er — hva er årsaken til at faktisk skal lage denne løsningen? En tydelig problemdefinisjon er viktig.
  • Riktig antall deltagere. Det krever en miks at vi både får de riktige folkene og at det ikke er for mange eller for få.
  • Avgrense hva vi faktisk skal. Tre dager er fryktelig lite. Du må prioritere beinhardt hva som faktisk gir verdi for målgruppen.
  • Faktisk få testet det på brukere. Og de riktige brukerne. Spesielt i Berlin.
  • Håndtere emosjonell berg-og-dalbane. En sånn kort sprint er veldig intens også følelsesmessig. Et prosjekt kan gå fra verdensherredømme til katastrofe på 20 minutter. Pauser og luft er viktig.
Fredrik tester dronene før presentasjonen på fredag.

På ettermiddagen fredag presenterte vi alle prosjektene for hverandre. Hvert prosjekt fikk 4 minutter til å en finale pitch. Vi hadde et eksternt panel bestående av Yuki Sato, tech-journalist i Wired Japan og Matthäus Krzykowski, techinvestor i Berlin (jobber mye med tech-satsninger) som vurderte løsningene vi presenterte. I tillegg hadde vi også Kristian Singstad Pålshaugen, som er bosatt i Berlin og jobber der for Halogen, i panelet.

Vi fikk veldig bra resultat: Utrolig mange gode presentasjoner, utrolig mange gode ideer og ekstremt stor spennvidde. Slik går det fort når man gir 75 nerder en metodikk, et mål og slipper dem løs på et prosjekt.

De beste ideene vil vi ta med oss videre og utvikle ideene videre. Enten som interne verktøy eller som eksterne satsninger. Og selvfølgelig har vi tenkt å la resultatene bli delt og benyttet i alle prosjekter hvor det kan være nyttig — også ditt. Kompetanseoverføring, altså.

--

--