Tenker du feil nok?

Marte Gråberg
Netlife
Published in
6 min readMay 31, 2018

Tre dager i Tallinn. Tre problemer. Én metode: Think Wrong.

Metoden

“Think Wrong”-boka har vært å finne på endel pulter i Netlife i det siste. Vi har bladd i den, forsøkt å få grep om den, men ikke hatt mulighet til å teste den ordentlig. Før nå! Da vi skulle på firmatur til Tallinn i tre dager, hadde vi endelig en perfekt anledning. Metoden deler opp designprosessen i fem deler og legger opp til tre konkrete øvelser i hver del.

Fra thinkwrongbook.com

Metoden er interessant som et problemløser-system vi tenker kan passe i noen av våre kundeprosjekter. Noen av øvelsene skal få oss til å åpne opp og tenke annerledes, andre for å konkretisere og gjøre valg.

For oss funket øvelsene for å tenke annerledes og åpne opp best (de tre første modulene i bildet over). Vi fikk ikke helt til å gjøre veien videre smalere og mer konkret med Think Wrong. Mer om det seinere. Først litt om hva vi faktisk gjorde!

Problemet vi skulle løse

Om ett år flytter vi inn i nye lokaler på Youngstorget 3. Hvordan det skal se ut der og opplevelsen når du kommer inn, bestemmer vi nå. Vi begynte med å formulere problemstillingen. Fra Think Wrong lyder den: How might we […] for […] in what way […] so that […].

Hvordan kan vi i Netlife:
sørge for at alle som kommer på besøk til oss opplever at vi er rause, jordnære og modige?

For hvem:
våre kunder, alle som skal på brukertest, kursdeltakere, folk som skal levere ting til oss og selvfølgelig vi som jobber her.

Hvordan:
gjøre det lett å finne frem til det du trenger (hovedinngang, riktig etasje, riktig person, toaletter, kaffe, wifi etc.)

Hvorfor:
så de som besøker oss får lyst til å jobbe mer med oss eller hos oss, og anbefaler oss til andre.

Kundereise først

For å få oversikt over problemet skisserte vi enkle kundereiser på 15 minutter. Hva er det de ulike gruppene trenger og gjør før de kommer til oss, når de er der og etter at de har vært hos oss?

Think Wrong-øvelser

Vi delte oss inn i tre grupper som fikk hvert sitt problem, og all innsikt fra kundereisene. De tre problemene var:

  1. Hva er den ultimate måten å bli tatt imot på når du kommer på besøk til en bedrift?
  2. Hvordan finner du døra når adressen er en annen enn gata inngangen er i?
  3. Hvordan knytter vi de digitale systemene ved velkomst sammen med hele opplevelsen og menneskene i bygget?

Deretter begynte vi å velge øvelser vi skulle gjøre fra “Think Wrong”-boka. Disse øvelsene brukte vi:

  • Be bold — Deflection point
  • Get out — 3 x 3 x 3
  • Get out — That’s odd
  • Let go — Random word

Deflection point

Man setter opp en linje for forutsigbare forslag. Så en linje oppover som skal ha mer modige forslag. En gruppe valgte å sette opp en linje nedover hvor alle grusomme forslag kan puttes. Vi synes Deflection point funka bra til å komme frem til litt modige/annerledes/nye/gærne/helt out there ideer for hvordan man kan løse vanlige problemstillinger.

Eksempel:
En forutsigbar vei er å ha et skilt på døra og en dørklokke. En modig måte å løse det på er at skiltet er en skjerm som tar bilde av deg som du igjen får på en lapp mens du er på besøk. (Slapp av, vi skal ikke gjøre det assa). Den grusomme linja: Hvordan ville IS tatt deg imot?

3 x 3 x 3

Denne øvelsen tar deg ut av kontoret. Du skal snakke med 3 mennesker på 3 forskjellige steder med 3 spørsmål. Vi valgte å gå opp i gamlebyen i Tallinn for å finne folk vi kunne intervjue. Dette er spørsmålene vi stilte:

  1. Husker du en gang der du ble godt mottatt og følte deg velkommen? Hva skjedde?
  2. Har du hatt en opplevelse der du ikke følte deg velkommen? Fortell!
  3. Fortell om en restaurant eller resepsjon du likte godt og hvor du følte deg godt mottatt.

Dette var en øvelse som gav oss mye konkret om hva ulike mennesker ser på som hyggelig og vennlig. Vi fikk et inntrykk av stemningen vi burde ha i resepsjonsområdet på våre nye lokaler.

That’s Odd

I denne øvelsen skal du skal gå rundt og observere rare ting. Ta bilde av det du ser og skriv ned en beskrivelse med to ord.

Et eksempel er gatenavnene i Tallinn. “Pikk” betyr nemlig “Lang”, og det er jo morsomt og rart når de har såpass mange lange gater der.

Random word

Etter å ha utført That’s Odd-øvelsen gikk vi tilbake til kontoret. Vi skrev ned alle ordene på de rare tingene på lapper. Lappene puttet vi i en pose vi skulle trekke fra. Alle i gruppen trakk to lapper hver, og skisset opp det som sto på dem. Gjerne en kombinasjon av de to ordene. Det kunne være ting som “fremtid pynt”, “fallos malt” eller “parabol munk”.

Skissen ga mer mening for de som var til stede…

Tidspress!

Vi satt med enormt mange ideer etter disse øvelsene. Noen gode, noen dårlige og noen helt ville. Hvordan komme videre?

Vi synes det var vanskelig å finne de riktige øvelsene i boka for å velge ut de beste ideene. Det var nok også litt fordi tiden vår begynte å renne ut; vi hadde kun en arbeidsdag igjen i Tallinn og måtte begynne å produsere. Vi valgte å tre ut av Think Wrong og begynne å tenke riktig igjen. En velkjent metode for oss, Google Design Sprint, gir deg mulighet til å stemme frem ideer med klistremerke-dotter.

Det finnes øvelser i Think Wrong som skal hjelpe deg i denne fasen. Men vi fant ikke ut av det samtidig som vi skulle gjøre arbeidet. Det krever en del planlegging og kjennskap til øvelsene før du begynner arbeidet. En på gruppa burde ha lest boka (minimum!) og helst jobba med noen av øvelsene før, så de kan drive arbeidet fremover.

Resultatet da?

Kom innom oss på Youngtorget 3 etter mai 2019 og se selv! Men vi kan også avsløre litt nå :)

Vi har kommet frem til et system som skal slippe folk inn på en hyggelig og god måte ved døra. Du får oversikt med én gang du kommer inn til oss over hvor du skal, avhengig av om du er en kunde, skal delta på et kurs eller levere mat. Her er prototypen!

Vi skal hekte løsningene våre på Netlifes verdier. Uttak av merkevaren vår er mer enn bare farger og fonter — også lyd, lys, stemning, stil og tone. Vi er “rause”, det betyr at vi tar tilgjengelighet som en selvfølge. Alle er velkommen, og vi skal strekke oss langt for å få det til. Vi gjør handikapinngangen til primærinngang. Vi tenker på flere funksjonshemminger enn bevegelse ved at vi kanskje jobber med taktilitet for blinde og visuell feedback (ikke bare lyd) ved åpning av døren.

Vi er “modige og innovative”. Hvordan gjenspeiles det i wayfinding? Ikke med konvensjonelle skilt, men med hint på bakken og en dristig bruk av grønnfargen vår i inngangspartiet. Hvordan lyssetter vi lokalene på en innovativ måte? Vi er “jordnære”. Hvordan høres “jordnært” ut med tanke på valg av lyd for døråpning.

Her er et av forslagene til hvordan vi kan bruke fargene i merkevaren vår. Trapperom er ofte kjedelige. Vi ønsker å skape en opplevelse og underholde deg litt mer enn vanlig opp trappa.

Anbefaler Think Wrong

Vi anbefaler å kjøpe og lese boka og å ta en titt på alle gratisressursene som ligger tilgjengelig på nettsiden deres. Metoden funket veldig bra for idégenerering, så her er det bare å hoppe ut i det.

Lykke til, hilsen denne gjengen fra Netlife!

--

--

Marte Gråberg
Netlife

Innholdsrådgiver og kommunikasjonssjef i Netlife.