5 design-spaningar för 2019
En titt i spåkulan på vad som börjar bubbla inom design och webb för 2019. Både befintliga trender som fortlöper och nya.
Subtila dynamiska objektskuggor — skuggorna får liv
Skuggor har gradvis börjat komma tillbaka mer och mer i gränssnittdesign efter Material Designs genombrott med digital dynamik kring skuggor och objekt, och under 2019 började vi även i iOS och macOS börja allt större grad stöta på dynamiska skuggor, med b.la. App Store som försökskanin.
Under 2019 tror jag att det kommer bli allt mer populärt med dynamiska och subtila skuggor, som simulerar djup. Skuggorna går ifrån box-shadow-formatet och blir mer dynamiska animationer baserade på, i praktiken,
Assymetriska layouter — innehåll får gå off-set
Vi ser att det börjar bli allt vanligare att designers vågar ta ut svängarna och frångå en konsekvent struktur i hur element och innehåll är visuellt representerat på sajter och börjar upplevas som att de inte går efter ett grid, även om de “behind-the-scenes” gör det.
Ofta märkbart med en given off-set på innehåll som får sticka ut från strukturerat innehåll — men samtidigt med visuell fingerfärdighet. Med andra ord, precis lagom utanför för att förstå det inte är ett fel i layouten, utan ett intentionellt designval.
Intensiva färger, dynamiska objekt och oväntade former
Detta året har stor potential för att bli ett färgglatt år ur ett designperspektiv. Användning av kontrastrika, intensiva färger spås bli hett under 2019 i form av element, bakgrunder och allmänt visuellt uttryck.
Något annat som spås bli hett är att använda sig av ofta lite mer udda former i design än just cirklar och rektanglar. Hexagoner, Reuleaux-trianglar eller varför inte runda blobbar vars närmaste liknelse är en rörlig manet?. Detta kommer börja speglas inte bara på objekt utan även som dekoriation i form av bakgrunder och annat.
Och sist men inte minst, objekt som knappar och element i gränssnitt väntas också bli mer dynamiska och levande än aldrig förr. En knapp kommer inte bara efterspegla en knapp, utan snarare ett transformativt element likt en salamander som anpassar sig efter miljön. Till exempel: en bekräfta-knapp blir även blir en laddningsindikator. Även om detta har funnits förr, så spås det bli mer vanligt under 2019.
Skärmfria gränssnitt— digitala assistenternas intåg
2019 kommer bli början på en dipp i att designa gränssnitt specifikt för skärmar, och börja designa gränssnitt för röstbaserade assistenter. Röstassistenter har funnits ett tag på marknaden nu och I USA har röstassistenterna redan tagit över hemmen, men med avsaknad av fysiska sådana produkter på den svenska marknaden.
Sen kom hösten 2018 då Google slog på stora trumman och släppte sina produkter på svenska, i Sverige. Sverige fick nämligen nu Google Home, som blev mångas julklapp signerat tomten under 2018. Och det kommer märkas under 2019 i form av tillgodose sina kunders behov. Nu är den bara en tidsfråga innan även HomePod och Alexa kommer till vårt kära land…
Mobile first, på riktigt
Jag spår, och hoppas innerligt, att 2019 är det år då mobile först kommer tas på riktigt stort allvar för första gången. Under tidigare år har man sett hur besökstrafiken ökat mer och mer, och cirkeldiagrammen med mobila besökare blivit fetare och fetare.
Nu börjar många sajter gå en bra bit över var man spådde det skulle landa, och tittar jag bara på egna projekt, bland annat min mer och mer besöka matblogg, så ligger den siffran väl över 80% idag. Då går det inte bortgå det faktum att det inte går ha sajter som bara är responsiva, nu är det dags fundera på bl.a. mobilanpassad typografi, ett djupare tänk än att tre kolumner på desktop och 1 på mobil och om verkligen scrolla är lösningen på mycket innehåll — användare har trots allt blivit forcerade att behöva göra det på grund av designbeslut, än att självmant välja det.