Som designer måste en alltid rädda världen. Eller?..

Viktor Gattzén
NetRelations
Published in
2 min readSep 3, 2018

--

Har ni upplevt att människor generellt har snabbare till att ge negativ snarare än positiv feedback? Jag också. Jag tror — utan att överdriva — att vi alla har det. Men som bekant blir minus och minus plus. En av mina go to-metoder utnyttjar just den faktorn.

Ett sätt att hantera svåra utmaningar som designer är just att vända på dem så de står i motsats till det vi vill uppnå. För i sanningens namn måste vi inte alltid rädda världen. Metoden kallas negative brainstorming och går ut på att man helt enkelt idégenererar kring negativa lösningar.

När jag läste industridesign så fick vi — en grupp studenter — utmaningen att designa en produkt som bidrar till en positiv miljöpåverkan. ”Vänta nu… En… En vadå?… Positiv miljöpåverkan?..” Vi fastnade ganska snabbt i att inga produkter bidrar positivt till miljöns påverkan. Ni vet, då alla produkter faktiskt har en kostnad. Materialkostnad, arbetskostnad, fraktkostnad. Inget som bidrar till miljöns välbefinnande.

Vi vände dock på frågan och sa ”Hur kan vi påverka miljöpåverkan så negativt som möjligt?”. Det hela lossnade, och alla hade plötsligt flertalet idéer. Först stort: ”Bränn ner alla skogar!” ”Förorena alla hav!” ”Döda alla bin!”

Sedan mellanstort: ”Alla får egna flygplan!” ”Förbjud alla tåg!” ”Ingen får källsortera!”

Och till sist mindre: ”Alla måste köpa nya kläder när ett gammalt plagg luktar svett!” ”Köp bara vatten från pet-flaskor!” Och sen… ”Låt alla kranar stå igång när du diskar/duschar!” Vänta nu… Då slog det oss. Hur kan vi, som designers, motarbeta att människor har sina kranar igång? ”Tänk om vi…”

Och så föddes en idé. Hur kan vi motarbeta att människor låter sina kranar stå igång? Det löser kanske inte världens problem, men det är ett steg som vi — som designers — kan försöka designa bort.

Vi designade en diskmaskin som ångade ens handdisk. Inte för att det räddade världen, men för att det hade kunnat minska gemene mans vattenutsläpp från kranen vid handdisk med drygt 90%.

Idéen kom aldrig längre än som konceptidé och räddade således heller aldrig världen. Men det var — å andra sidan — inte heller dess intentionen. Den skulle dock — i den mån den kunde — bidra med det den kunde till en mer positiv värld. Med en grund i viljan att förbättra. Och en rätt stor skopa negativitet.

--

--