SEO Nedir?

Özgür Karadeniz
Nettsi Bilişim Teknoloji A.Ş.
4 min readApr 18, 2020

SEO (Search Engine Optimization), çok düz manada web sitenizin arama motorlarındaki sıralamalarını yükseltmek adına yapılan işlemlerdir. Bu terimi her yerde görürsünüz SEO nedir , SEO dersleri ve SEO teknikleri gibi tonla reklam ve eğitim var. Mükemmel bir ürün yaptınız ve mükemmel bir site oluşturup satmaya çalışıyorsunuz eğer ki müşterileriniz sizi bulamazsa tüm emekleriniz çöpe gider. SEO totalde sizi arama motorlarında hedef kitlenizle buluşturur.

SEO’nun nasıl işlediğini anlamak için bazı terimlere ve tekniklere hakim olmak gerekir.

  • Arama Motorları (Google- Yandex vb.) Nasıl Çalışır?
  • Anahtar Kelime Nedir
  • İç ve Dış SEO nedir?
  • Backlink nedir?
  • Sosyal medya ve SEO ilişkisi

gibi 5 ana başlık altında toplanabilir. Ben bu yazımı yazarken hepsini birlikte verecektim fakat gereksiz uzun ve sıkıcı olacağından başlıklara böldüm. Bu yazımda arama motoru nasıl çalışırır bunu anlatacağım?

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Ne kadar başarılı bir siteniz olursa olsun eğer arama motoru standartlarından uzaksa asla sıralamada yükselemez ve uygun kitle ile buluşamazsınız. Google ve diğer arama motorları son kullanıcıya en uygun, en kaliteli ve en alakalı içeriği sunmayı amaçlar. Her bir arama motorunun kendi içinde çalıştırdığı bir algoritma vardır. Sonuç olarak google bir yazılım ve bu yazılım bir algoritma üzerine kurulu. Sürekli olarak algoritmasını değiştirmekte ve yenilikler getirmekte. Daha önce pagerank gibi bir value değerlendirir ve bu değere göre sitenizi yükseltirdi fakat geçmişte ve günümüzde getirdiği panda ve penguen gibi güncellemeler ile bu değeri tamamen kaldırdı.

Google herşeyden önce içeriğinizin özgün ve kaliteli olmasına bakar.

İşiniz ya da hobiniz gereği bir araştırma yapıyorsunuz diyelim. Arama sonuçlarından girdiğiniz bir sitede 10 paragraf düz bir yazı görmek sizi memnun eder mi? Ben şahsen o siteye mecbur değilsem o yazıyı okumadan 3 saniye içinde kapatır çıkarım ki günümüz teknolojisinde aynı içeriğe sahip binlerce site vardır. Kullanıcı giren sitenizden hemen çıktı . Sitede kalma süresi sadece 3 saniye bu çok kötü bir metrik Google için. Bu konu ile alakalı daha sonra bir yazı yazabilirim.

Kullanıcıların makaleniz üzerinde gösterdikleri etkileşimler çok önemlidir. Örnek üzerinden gidelim. Bir yere gitmem lazım ve uçak bileti aradım. Google üzerinde “ucuz uçak bileti” araması ile reklamlardan sonraki ilk siteye giriş yaptım. Amacım tüm uçuşları görüp uygun bir fililtreleme yapıp bilet almak.

Sıralamadaki girdiğim site kullanıcı deneyimine uygun olarak bana herşeyi sunmuş durumda. Ben burada uzun süre geçirip istediğime ulaşabilirim ve bu durum site hakkında olumlu bir geri dönüşüm olur. Peki ya içerik böyle olsaydı?

Kullanıcıyı çekmek için yapılmış özensiz bir makale. İstediğim ile alakalı en ufak bir bilgi yok. Bu site tamamen olumsuz bir referans sitede kalmam 10 saniye sürmez ve bir daha da girmem. O yüzden kullanıcı sizden ne isterse onu vermek çok çok önemli. İçerik tabanlı sitelerde bu durum çok daha farklı. Kullanıcıya ilk bakışta sitenizi sevdirmeniz ilgi çekici bir içerik sunmanız lazım. Son zamanlarda onedio tarzı içerikler kullanıcıları daha çok çekiyor. Çünkü genel olarak insanımız ve insanlık okumayı sevmiyor. Grafik üzerine yapılan ve oluşturulan içerikler daha çok ilgi çekiyor.

Kısaca özetlemek gerekirse;

  • Anlatımlar yalın olmalı
  • İlgili görseller yazıya dahil edilmeli
  • Özgün olmalı

Bu özgünlük konusu aslında çok çok uzun bir konu. Kısa bir kaç kelime ile açıklamaya çalışayım. Google sizin internete katma değer katmanızı istiyor. Yani internette olmayan bir şey vermenizi istiyor. O yüzden kopya yazılar direk google gözünde spam yani ÇÖP konumunda… Asıl olarak yapılan ya da yazılan şeylerin hiç biri yeni birşey olmayabilir bu durumda kendi anlatımınızla bu içeriği özgün grafiklerle oluşturmak Google gözünde bize özgün içerik veriyor. Sonuçta Google da bir yazılım ve bir algoritma ile çalışıyor ve manupilasyona açık :)

Google ek olarak referanslara bakar. Yani sizin referans gösterilmenizi ister bu da web ortamında backlink ile olur. Bu da aslında iç ve dış SEO ile ilgili bir durum. Bu geneli ile incelenmesi ve irdelenmesi gereken bir konu. Bunu da daha sonraki iç ve dış SEO konusunda bahsedeceğim. Yeni yazılarda görüşmek üzere!

--

--