Gode titler når du skriver — sluntrer du også unna?

Jimmie Francisco Andreas Garcia
Nettskriving
Published in
4 min readNov 10, 2021

Har du noen gang skrevet en tekst, revidert den, skrevet den igjen — og igjen. Sendt den ut, til dine kolleger eller kunder, for så å oppdage:

Tittelen henger jo ikke sammen med resten av teksten! Hva er det jeg har sendt fra meg?

Joda, tittelen er fin nok den. Men budskapet i teksten har endret seg gjennom en rekke revideringer. Du har altså sendt ut en lovnad om innhold gjennom tittelen i teksten. Men — innholdet tittelen lover — kommer aldri… leserne dine fikk i stedet servert noe helt annet! Du har på en måte levert en slags utilsiktet forundringspakke med informasjon og tekst. I beste fall har du formidlet noe vagt om hva som kan komme i teksten. Og så har leserne blitt tatt med på reisen som en slags litterær uplanlagt interrail.

Det blir litt som å gå på kino å få servert skrekkfilm når du forventet romantisk komedie. Alt på grunn av en misvisende tittel. Filmtitler er ofte gåtefulle. Det er vakre og poetiske, men det er nesten umulig å forutse hva man skal få servert. Og det er nok også meningen. De færreste vil vel gå på kino for å så få servert hele budskapet og dramaturgien i forkant.

Vage titler er nesten verre enn ingen tittel.

Du er ikke alene om å overse tittelen. Det er svært vanlig. I et informasjonssamfunn hvor vi nesten alle er redaktører og skribenter i en eller annen form. Tittelen står jo der på toppen av teksten. Det er bare noen få ord. Er det så nøye? Det er vel selve innholdet som er viktig?

Tittelen, eller overskriften er tekstens sjef, øverstkommanderende og en veiviser for hva som kommer. Tekster uten titler ville være det samme som et bibliotek uten seksjoner. Vi ville alle vimset rundt reolene uten anelse om hvor kokebøkene eller reisebøkene holdt til. Eller for å si det på en annen måte: dersom leseren ikke vet hva hen er ute etter, hvordan skal leseren da finne ut hva som er relevant i universet av informasjon?

Enda verre er det om tittelen er misvisende eller er infisert av clickbait-syndromet. Da har du faktisk lurt leseren opp i stry. Igjen — det er det samme å gå på kino å få servert en skrekkfilm, når du egentlig ble lovet en romantisk komedie.

Fordelene med en velformulert og presis tittel

Det er egentlig ikke bare en fordel. Men en nødvendighet. En presis tittel kan resultere at de riktige leserne kaster seg over teksten din. Du kan oppnå at leserne både fullfører og husker teksten du har brukt tid og ressurser på å utforme. Uten en god overskrift, risikerer du at budskapet ditt drukner. Gode titler sørger at teksten når frem. Gode titler sørger for at du får frem budskapet, til de riktige leserne. Du leverer hva du har lovet.

Fem konkrete tips til hvordan du skriver en god tittel.

Gode titler er en oppsummering av teksten din. Du bør bruke tid på å komme frem til tittelen. Den skal oppsummere budskapet ditt, pirre leseren og være en god skilting til hva leseren kan forvente å få servert. Fem ganger så mange personer leser overskriften som resten av teksten. Dersom du ikke har presentert innholdet ditt gjennom tittelen, kan du risikere å miste mange potensielle lesere.

1. Kort og konsis!

En god tittel skal være lettlest, og du bør være supergjerrig med antall ord. Generelt bør ikke overskriften være på mer enn åtte ord. Tittelen bør også være såpass generell at alle avsnittene kan relateres til den. Det beste er om du klarer å vinkle tittelen inn mot den røde tråden i teksten. Kom til poenget!

2. Relevans og nytteverdi

Leseren vil kaste seg over din tekst dersom den oppfattes som nyttig. Så enkelt, og så vanskelig på samme tid. Hvorfor skal leseren bruke tiden sin på teksten du har forfattet? Vis det gjennom teksten. Kombinert med det første punktet kan en typisk overskrift være: «Slik sparer du 1000 kroner i måneden».

3. Lesere foretrekker ofte tall.

Dette kan begrunnes med at de fleste foretrekker konkrete bevis og et tydelig budskap. Du har sikkert lest artikler som begynner med: «De ti beste tipsene for å…»

4. Kjenn din målgruppe

Bruk de riktige ordene, også kalt «triggerord». Hvem skriver du for? Er det fagmiljø, bruk ordene de er kjent med og forsøk å smelte minst en av dem inn i overskriften.

5. Les gjennom én gang til

Til sist, men ikke minst. Les gjennom teksten din på nytt. Har du endret mye underveis? Har den opprinnelige tittelen samme relevans som ved starten av skriveprosessen? Dette er en vanlig felle mange skribenter går i. Kanskje budskapet har endret seg mye underveis, kanskje har et avsnitt fått mye større plass i teksten. Det er lett å bli småforelsket i en god tittel man startet med. Men den har lite verdi dersom den ikke er relevant for innholdet. Da jeg skrev denne teksten, endret jeg tittel ca. 50 ganger. Nei, jeg overdriver ikke. Enda er jeg ikke helt fornøyd. Den burde kanskje vært mer to the point, mindre vag og enda mer relevant for hele teksten. Men du har riktignok kommet hit, så kanskje noe fungerte. Lykke til med tittelarbeidet!

--

--