Krev brukervennlig CMS

Ove Dalen
Nettskriving
Published in
3 min readOct 3, 2018

Brukervennlighet er fortsatt akilleshælen til dagens publiseringssystemer. Still krav til leverandørene om bedre brukergrensesnitt.

Første gang publisert på www.nettskriving.no 11. mai 2005

Fortsatt er det slik at utvikling av brukervennlige grensesnitt ikke prioriteres. Resultatet er fort sutring om at systemet ikke fungerer som planlagt.

Mange CMS-leverandører skryter av brukergrensesnitt utviklet i samarbeid med redaksjoner. Enten har de jugekors på ryggen eller så har redaksjonen sovet i timen.

Etter å ha testet et 30-talls profesjonelle publiseringsverktøy siden slutten av 90-tallet har jeg enda til gode å finne et system med et brukergrensesnitt som står til mer enn bestått i karakterboka. Noe av problemet ligger i en etter hvert misforstått fokus på funksjonalitet — både fra leverandør og bruker.

Misforstå ikke. Funksjonalitet er viktig, men skribenten jobber ofte ut fra et minimum sett med daglige rutinemessige oppgaver. Da er det viktigere å fjerne støy og friksjon slik at arbeidet kan gjennomføres så hurtig som mulig.

Her er noen av kravene jeg setter til et grensesnitt i et profesjonelt publiseringssystem:

Sørg for rask publisering
Sørg for at antall steg for å opprette, skrive og publisere en sak ikke er mer enn absolutt nødvendig. Dette er oppgaver som gjøres rutinemessig en rekke ganger hver dag og der unødige klikk fort kan virke demotiverende. Husk også at enkelhet må balanseres opp mot sikkerhet og informasjonsflyt.

Ikke bland kortene
Mange systemer blander administrative valg med dag-til-dag artikkelproduksjon. Avgrens administrative oppgaver som opprettelse av nye brukere og kategorier til egne menyer eller knapper. Administrasjonsoppgaver gjøres sjeldent rutinesmessig hver dag og bør ikke sørge for støy i den daglige artikkelproduksjon.

Skru av unødvendig funksjonalitet
En brukertest kan fort avdekke at bare en brøkdel av funksjonaliteten brukes i det daglige arbeidet. Unngå løsninger der brukeren må gjennom en rekke valg som et fåtall bruker. Sørg for at funksjonalitet som sjelden er i bruk er skjult, men likevel valgbar og tilgjengelig.

Bruk et forståelig språk
Sjekk om systemet bruker et enhetlig språk som klart skiller de forskjellige komponentene i systemet. Unngå forvirring og forskjellige språklige bilder for en og samme funksjon. Har du først brukt begrepet “maler” så skriver du ikke “designsider” et annet sted i systemet om samme element. Skal du bruke metaforer så sørg for at de er allment forståelige.

Ikke glem arkivet
Et godt publiseringssystem skal sørge for enkel tilgang til arkivmateriale. Ikke sjelden bruker journalisten gamle saker som kilde eller underlag for nytt materiale. Hvis det er unødvendig vanskelig å hente frem tidligere saker i systemet vil dette vanskeliggjøre skrivearbeidet.

Det siste halvåret har jeg brukt mye tid i publiseringssystemet Escenic, som i dag brukes av nesten samtlige norske nettaviser. Escenic er godt utstyrt, men feiler grovt når det kommer til det webbaserte brukergrensesnittet. Mest irriterende er hvor utrolige mange klikk som skal til før en artikkel er publisert. Bare en enkel sak som å tilknytte artikkelen en kategori tar fort seks-syv klikk.

Escenic er ikke alene. De fleste profesjonelle publiseringssystemer sliter med det samme. Fortsatt er det slik at utvikling av brukervennlige grensesnitt ikke prioriteres blant leverandørene. Resultatet er fort en utmatning av redaksjonens arbeid og etter hvert sutring over at systemet ikke fungerer som planlagt.

Krev derfor gode brukergrensesnitt fra din leverandør. Husk også at en del systemer har store rom for skreddersøm — også i forhold til brukergrensesnitt.

--

--