Skriv for brukeren — ikke Google

Ove Dalen
Nettskriving
Published in
5 min readOct 1, 2018

Lag godt innhold, sørg for en god brukeropplevelse og nettsider som er tilgjengelig for alle. Da gjør du bra hos Google. Så lett, men likevel så vanskelig.

Google er viktig, men ikke det eneste du skal tenke på når du lager innhold.

Søkemotorene er viktigere enn noen gang. Og de blir bedre og bedre. I den siste utgaven av “Effektiv nettskriving” har jeg et eget kapittel om innhold og søkemotorer. Det er viktig å forstå søkemotorene og grunnleggende søkemotoroptimalisering når du lager innhold. Men vær obs — Google er viktig, men ikke det eneste du skal tenke på når du lager innhold:

  1. Google forsøker å gjøre ting bra for brukerne. Ergo er de en fin brekkstang for å lage gode brukeropplevelser og brukerorientert innhold. Men noen ganger kan vi bli stirrende for hardt på Googles algoritmer og glemme essensen. At det handler om folk og mennesker.
  2. Google er en ekstremt nyttig kilde for å finne ut hva brukerne trenger. Google Search Console og andre SEO-verktøy som SEMrush og Brightedge er nyttige i verktøykassa. Men husk, de er en av mange verktøy for å lage godt innhold. Ikke det eneste.

Helt siden jeg skrev “God nettskrivingi 2004 har søkemotorer og innhold interessert meg. Delvis fordi det raskt dukket opp en bransje som aktivt begynte å jobbe med såkalt søkemotoroptimalisering, men kanskje mest av alt fordi jeg raskt fant ut at det var innholdet og kvaliteten på nettstedet som avgjorde hvor høyt opp du kom på søkemotorene — ikke teknikken.

Fremprovosert av en bransje som fremstilte søkemotoroptimalisering som teknisk hokuspokus, holdt jeg fra 2005 til 2007 en serie foredrag under tittelen «Slik skriver du for søkemotorene». Noe av poenget var å avmytifisere søkemotorene og teknikkene som ligger til grunn for Googles resultatvisninger.

Og en del av disse misforståelsene lever fortsatt:

Fakta er: Brukeropplevelsen og dermed også innholdet er det viktigste. Lag bra ting, så går resten av seg selv. Det gjelder i enda større grad nå enn tidligere. Jeg skal prøve å forklare hvorfor.

Den kanskje viktigste årsaken til Googles suksess har vært Pagerank. Googles Pagerank-algoritme er bygget på et system der antallet eksterne lenker og kvaliteten på de avgjør en nettsides verdi. I praksis et slags avansert stemmesystem.

Med innføringen av RankBrain fra midten av dette tiåret ble maskinlæring en viktig del av Googles algoritme. RankBrain går et steg lenger enn Pagerank og tar hensyn til lokasjon, søkehistorikk og ordbruk for å prøve å finne brukerens hensikt med søket. Og modellerer svar basert på tolkning av hva som er intensjonen.

Kort fortalt forsøker Rankbrain å løse følgende: Når du søker på Java, mener du da programmeringsspråket, kaffe eller øya som er en del av Indonesia?
Konsekvensen for alle som skal optimalisere for søk er at de ikke nødvendigvis behøver å ta hensyn til alle faktorer som er viktig for Google, men de som er viktige akkurat i denne konteksten. Og som sørger for at du best svarer på intensjonen i søket. Ergo du må forstå brukeren, kunden, folka.

Dette er viktig for Google i 2018

1. Gi det beste svaret på det brukerne søker etter

Google er en svarmaskin. Et søk er et spørsmål, Google forsøker å hjelpe deg med det beste svaret. Svarer innholdet ditt på det Google mener er intensjonen i søket? Google bruker alle mulige signaler de har på brukerne til å forstå hva du egentlig vil. Og ingen kjenner deg bedre enn Google. Surfehistorikk og lokasjon er to av signalene Google bruker. Tilbyr du bredbånd og kundene dine sliter med Wifi i hjemmet så sørger du får å være den beste hjelperen slik at kundene dine kan få bedre Wifi i hjemmet. Bruk det innholdet som du mener tjener saken best, enten det er tekst, video, bilder eller steg-for-steg instruksjoner.

2. Intensjon er viktigere nøkkelord

Det er viktigere at svaret gir verdi enn at du treffer på eksakte søkeord. Før var det sånn at forskjellige søkeord gjerne endte på forskjellige sider på nettstedet ditt fordi det var den beste måten å optimalisere på. Nå — heldigvis — kan du lage en side som dekker mange søkeord så fremt intensjonen og svaret er det samme. Google ser etter signaler på om innholdet faktisk svarer på det brukerne søker etter. Typ hvor lenge du faktisk ble på siden og hvor du gikk videre etter du besøkte den.

3. Men bruk ord og uttrykk som matcher hensikten

Ordene du bruker er likevel viktig. Og gjerne de mest konkrete. Søker du etter “internett-abonnement” så er ord som fiber og bredbånd nyttige konkretiseringer som vil øke sannsynligheten for at søkemotoren skjønner at du faktisk tilbyr innhold som matcher intensjonen. Bruk ord som semantisk hører sammen. Skriver vi for søkemotorene, så må vi være tydelig på hva vi ønsker å si, og aldri gjemme bort budskapet i vanskelige ord. Vi skal tenke på teksten som en samtale med leseren.

4. Husk struktur og semantikk

Når det gjelder selve innholdet er det grovt sagt to deler av det som er viktig: 1. Title-taggen som forteller noe om hva som er innholdet

2. Kjerneinnholdet. Altså selve hovedinnholdet.

I tillegg er det fint å ha på plass:

  • H1 og H2-tagger for å beskrive strukturen i teksten
  • Lesbare URLer. Altså at det faktisk er mulig å lese innholdet bare ut fra beskrivelsen i URL-feltet.
  • Meta description-feltet. En god beskrivelse av sidens innhold. Denne brukes primært for å gjøre siden lettere å forstå på resultatsiden hos Google. Innholdet har ingen konsekvens for selve rangeringen.
  • Alt-tekst på bilde. Brukes til å beskrive innholdet i bildet. Gode alt-tekster kan gi mye søketrafikk fra folk som søker etter bilder på Google.

Sørg for at brukeropplevelsen er prima. Google ser at folk som klikker på et resultat, er mindre tilbøyelige til å klikke på tilbakeknappen og velge et annet resultat. Og at de blir på den aktuelle siden, engasjerer seg videre med innholdet og løser hele oppgaven. Det er et godt tegn for Google, og øker sannsynligheten for god rangering.

Det finnes altså ingen snarveier for å komme høyt opp på søkemotorene, det eneste som teller er godt håndverk over tid. Invester i design, interaksjon, menneskeforståelse og ikke minst knakende godt innhold.

Lær mer om innhold og SEO i andre utgaven av “Effektiv nettskriving”

--

--